1P 幣

我想問邊一種品種比較溫順架(我係第1次養架)

冬白--比較溫唔溫順,因為我睇佢幾得意下
想問佢大慨詳情

我屋企有養兔仔,會唔會因有兔仔既氣味而咬我?
yoruko 2011-9-6 12:21:14 AM
小紫王...性格都好溫純嫁...但無咁活躍囉...(同你所講ge冬白..係近似的)
如果氣味唔同我諗你摸完兔兔後最好洗洗手先...清一清d氣味再摸鼠鼠...會好dd
hamstertroy 2011-9-6 03:56:03 AM

倉鼠的種類(species)有很多, 香港常見的有:

-熊仔鼠/黃金鼠/Syrian Hamster/Golden Hamster
-冬白侏儒倉鼠/加卡/三線/灰霸/銀狐/紫王/布丁/Winter White Dwarf Hamster
-坎培爾侏儒倉鼠/一線/雲石/Campbell Dwarf Hamster
-小露寶/公公鼠/Roborovski Dwarf Hamster

何謂乖見仁見智, 精神奕奕活力充沛更加是好事來
個人的經驗來說最容易上手的是加卡
留意其實灰霸, 銀狐, 紫王, 布丁都是同一個種類, 叫加卡利亞
只不過是毛色上的分別, 給改了些奇奇怪怪的名字來吸引人

坎培爾和小露寶都比較神經質, 要更多的耐性

比起小型鼠, 熊仔鼠就絕對要考慮長定了正常有100-150g
伸展後鼻尖至尾尖普遍也有15, 16cm
有部分會再大些超過150g, 特別是鼠女, 熊仔界鼠仔是小一點的
所有用品相對要大大大, 窩要大, 滾輪要大, 食量亦較大

還有熊仔鼠小時候大多很膽小, 然而熟絡了多會超級親主人

**倉鼠是獨居動物, 地域性高, 尤其熊仔鼠, 不要說甚麼悶, 一鼠一籠/箱很重要!!

另外可以參考下我寫的''養倉鼠的基本需要'':
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/08/blog-post_05.html

氣味方面
係有機會會影響到鼠寶和兔寶o既情緒
唔好俾佢地接觸
同埋本身放籠o既地方要離遠D
Y_YMIKI 2011-9-6 09:09:17 PM

THX
我仲想問銀狐同冬白果d 性格係點架?
岩唔岩初學者養架?

hamstertroy 2011-9-6 11:31:20 PM
Y_YMIKI 發表於 2011-9-6 09:09 PM
THX
我仲想問銀狐同冬白果d 性格係點架?
岩唔岩初學者養架?

性格依D冇話一定, 好睇個主人點養點同佢地相處
我個人經驗冬白/加卡/三線/灰霸/銀狐/紫王/布丁/Winter White係最容易上手

你自己去爬下文啦, 尤其係英文網站, 好有幫助:
http://www.petwebsite.com/

charinemarie 2011-9-7 01:56:00 PM
小紫王是最溫馴的.

但好少見香港有得賣冬白
Y_YMIKI 2011-9-7 06:03:47 PM
THX
yoruko 2011-9-7 06:33:22 PM
charinemarie 發表於 2011-9-7 01:56 PM
小紫王是最溫馴的.

但好少見香港有得賣冬白

對...紫王最溫馴
Cherrie 2011-9-7 08:47:17 PM
灰霸 !

快速發帖