記得之前有兔友問 應不應該帶兔兔絕育

有人指 帶兔兔絕育

不人道

兔兔會不開心

為兔兔帶來不必要的痛楚

兔兔便不能生育

亦有人說 帶兔兔絕育

可以減少生癌的機會率(特別是兔女)

可以減低兔兔霸地盤的行為

可以令兔兔乖一點

那麼.. 你帶兔兔絕育的原因是甚麼??

Hill Hill 半歲左右 我們決定帶他絕育

因為我們希望他可以健健康康..

並沒有想過因為想他乖一點

記得送他到診所 簽紙的時候我哭了出來

因為 麻醉藥 手術對兔兔都有一定的風險

整天都忐忑不安

等了半天接了Hill仔回家 回家後的Hill超活躍

跳上跳落一點問題也沒有

證明我想太多了

今天做了陪診員 Dr Ma與我們分享了一個個案

只是今天早上的事 ….

一隻應該五歲的兔兔 *( 主人稱兔兔只有三歲)

連續三天柯血最後發現是子宮生癌了

幸好 趕及做手術……

如果主人早一點帶兔兔絕育兔兔可能不用痛苦這麼久

所以….. 請好好為兔兔打算

sanny0066 2011-9-20 08:48:40 PM
smallsuishan 發表於 2011-9-19 09:56 PM
good~~早少少book 因為而家個邊少左醫生會好full

我而家2隻衰囡一隻3個月..一隻2個月 我都係問定先
bfdmicmic812 2011-9-21 10:04:19 AM
我的小黑, 只是兩個月到, 但已經超級挑皮..
不過, 我都打算幫佢做絕育....^^
sanny0066 2011-9-21 10:17:12 AM
bfdmicmic812 發表於 2011-9-21 10:04 AM
我的小黑, 只是兩個月到, 但已經超級挑皮..
不過, 我都打算幫佢做絕育....^^

有人 話絕育後頑皮既兔兔會變乖..而乖既兔兔會變頑皮~_~!!!!!!
ping.tat 2011-9-21 11:54:18 AM
果次帶兩個衰仔去絕育都擔心
手術後帶返屋企途中,兩隻個樣都呆晒,當時真係心痛到喊左出里.個的士司機仲問我咩事
之後返到屋企好似睇牛仔睇住佢地,之後佢地開始食野同飲水,就知道佢地無事
帶佢地做絕育,希望佢地可以健康D,長命D
花芝媽 2011-9-21 02:13:37 PM
sanny0066 發表於 2011-9-21 10:17 AM
有人 話絕育後頑皮既兔兔會變乖..而乖既兔兔會變頑皮~_~!!!!!!

其實睇返兔仔性格嫁 ..  不過有d人話本來兔女都係惡d  @@

我2隻女  1隻無分別..  1隻就惡左囉    佢一唔中意就會dom地 同咕我 ..  有時佢惡緊 摸佢面仔就想抓我..
不過都好鬼可愛 ((左扭扭右扭扭
尤尤 2011-9-21 11:35:42 PM
我帶家中2隻兔兔去做絕育.....
其實擔心就一定會有....
但我都係為左健康先做呢個決定~
bfdmicmic812 2011-9-23 04:22:19 PM
sanny0066 發表於 2011-9-21 10:17 AM

kaka..雖然頑皮, 但好有靈性...好可愛架...
freeze1357 2011-9-27 02:41:50 PM
我毛毛都差不多夠秤啦!
但我都仲係十五十六緊…
Wandywan 2011-9-27 02:52:49 PM
正有這個打算,因Coffee就快半歲啦!但剛見到各位所講,令我有點擔心,擔心佢醒唔番!係唔係手術前,做一次body check會好d?
smallsuishan 2011-9-27 03:04:49 PM
如果兔兔冇咩特別問題 應該就唔駛
醫生係做絕育手術前都會幫兔兔檢查下睇下當日兔兔o唔ok先做的~ 放心
cluerabbit 2011-11-4 02:00:29 AM
好彩我家的兔兔絕育了
smallsuishan 2011-11-9 06:11:20 PM
愛協真係唔好諗啦.............

Dr betty已經冇做了!~~
DR MA 聽兔友講做絕育OK 架喎, 你搵DR MA啦
花芝媽 2011-11-9 06:25:33 PM

搵DR.MA啦   佢好有愛心    我2個女都係搵佢做 ~~   
上次絕育知我擔心  仲拿拿聲打比我

快速發帖