記得之前有兔友問 應不應該帶兔兔絕育

有人指 帶兔兔絕育

不人道

兔兔會不開心

為兔兔帶來不必要的痛楚

兔兔便不能生育

亦有人說 帶兔兔絕育

可以減少生癌的機會率(特別是兔女)

可以減低兔兔霸地盤的行為

可以令兔兔乖一點

那麼.. 你帶兔兔絕育的原因是甚麼??

Hill Hill 半歲左右 我們決定帶他絕育

因為我們希望他可以健健康康..

並沒有想過因為想他乖一點

記得送他到診所 簽紙的時候我哭了出來

因為 麻醉藥 手術對兔兔都有一定的風險

整天都忐忑不安

等了半天接了Hill仔回家 回家後的Hill超活躍

跳上跳落一點問題也沒有

證明我想太多了

今天做了陪診員 Dr Ma與我們分享了一個個案

只是今天早上的事 ….

一隻應該五歲的兔兔 *( 主人稱兔兔只有三歲)

連續三天柯血最後發現是子宮生癌了

幸好 趕及做手術……

如果主人早一點帶兔兔絕育兔兔可能不用痛苦這麼久

所以….. 請好好為兔兔打算

wesky 2011-9-18 08:42:48 PM
支持下先
花芝媽 2011-9-18 09:22:44 PM
我記得絕育個日   DR.MA 係簽手術書前講 手術既風險比我知  我都快喊出黎
仲叫DR.. 唔好再講啦  再講我想喊啦 ..

不過有隻 絕完育惡左  有隻乖左      
不過我都覺佢地係我最可愛既女
total媽 2011-9-18 09:25:48 PM
都係架...
每一次睇vet,一聽見要麻醉都會好擔心~

回想起當年放低total係診所之後,
諗起佢有機會唔會再醒...
真係一路都好擔心~

但為左佢身體好,唯有同佢一齊駁一次~
momo豬 2011-9-19 12:39:39 AM
唉..............我囡囡仲未做呀,擔心死我
大福。媽 2011-9-19 02:12:03 AM
回想返當時決定帶大福去絕育時。。。
我淨係會諗絕育後對兔兔身體的好處
同時聽Dr講年紀愈細做對兔兔復原/創傷都好D同少D
所以九個月時就帶大福去做絕育
手術過程好順利,麻醉藥都快散當
當日已經可以自行食草
不過就唔感得變乖,仲好鐘意UnUn其他兔仔-3-
sillypeko 2011-9-19 02:42:18 AM
謝分享
好多人都不懂這些知識,為他們好,要早一步絕育,
MOMO 快六個月了,我都要帶她去絕育了。
這些錢是不能慳的,
sanny0066 2011-9-19 09:14:46 AM
多謝分享
我屋企2隻大霸王都未絕育呀..未夠秤
花芝媽 2011-9-19 02:19:33 PM
大福。媽 發表於 2011-9-19 02:12 AM
回想返當時決定帶大福去絕育時。。。
我淨係會諗絕育後對兔兔身體的好處
同時聽Dr講年紀愈細做對兔兔復原/ ...

當兔聚係SEXY PARTY ...   我記起了  哈哈
smallsuishan 2011-9-19 02:21:12 PM
感謝大家的共鳴
希望新手的兔友們都能夠明白絕育的重要性
sanny0066 2011-9-19 04:14:05 PM
請問有冇人知道Dr.Ma 註診既獸醫診所正確地址同診所既名字?
smallsuishan 2011-9-19 04:40:44 PM
九龍動物醫院
sanny0066 2011-9-19 07:41:23 PM
我打算遲啲搵Dr.Ma 幫囡囡做絕育^^
smallsuishan 2011-9-19 09:56:56 PM
good~~早少少book 因為而家個邊少左醫生會好full
nan0kay 2011-9-20 06:46:44 PM
一定要支持呢個p0st!
絕育對兔兔既健康真係好有幫助~
希望各位兔友係自己兔兔滿6個月-2歲之前就好帶去絕育啦~
雖然絕育有一定既風險, 而且兔兔都可能會有d唔開心
但咁做都係為佢地好, 佢地一定會明白
總好過唔絕育到佢地年紀大既時候唔好彩患左癌症, 就真係後悔都黎唔切`

快速發帖