我家其中一隻兔仔,今日生了5隻bb~之前係完全冇懷孕跡象~
只係今日見到佢拎d草同埋蚊自己d毛用黎造巢~~所以先留意佢~
後來出完街返黎見到生左5隻bb係到,初次接觸新生bb~唔知點好~
有冇sis或者bro可以教下呀><"兔媽成日都行埋去個紙盒到,我怕踩到d bb~
我已經用紙盒再墊件新既衫仔再加埋兔媽d毛毛黎俾bb佢地墊住~~

apple1686bb 2011-9-23 01:20:59 AM
syt174698 發表於 2011-9-21 11:24 PM
兔媽媽剛生完,抵抗力同體質肯定會比較差,呢段時間,要比足夠的草同少量A草,等佢可以補充體力,照顧兔BD餵奶,  ...

我果隻得果5-6個月左右~~~~我有俾呀~
不過佢生完好似好攰咁樣呀><水又唔飲多滴~
人地話飲得少水冇咩奶水架嘛@@"好擔心~~
apple1686bb 2011-9-23 01:28:39 AM
sanny0066 發表於 2011-9-23 01:18 AM
你養成7隻兔兔咁勁我養2隻都搞唔掂

其實吃力都有少少既,因為佢地會互追!同埋成日彈尿!
彈到好勁,所以好頭痛!!我發覺係因為我俾多左a草佢地食先un!!!
唔知你果d兔兔有冇試過互un~?無論係男同男,定女同女,佢地都會un!
因為我屋企有一隻算係好霸王既公兔,霸王既程度係好誇張!!!
成日都無啦啦追人地un!!唉~~
sanny0066 2011-9-23 02:11:34 AM 來自手機
我個2隻仲係兔BB囡黎@@所以仲未開始un 不過兩隻會打交 現在分籠養中^^
apple1686bb 2011-9-23 02:20:56 AM
sanny0066 發表於 2011-9-23 02:11 AM
我個2隻仲係兔BB囡黎@@所以仲未開始un 不過兩隻會打交 現在分籠養中^^

最慘慘係打交同埋互追><有時真係嘈到好得人驚~
我果隻大既會俾隻細既追~之後會發出"胡胡"聲~~
sanny0066 2011-9-23 07:55:40 AM
兔兔會出聲...我諗細個隻真係驚得好緊要你有冇將佢地分開放出來玩
hh0 2011-9-23 09:08:12 AM
7+5 = 12隻!!
之前果7隻有幾多隻絕左育, bb 2-3個月大就要再分籠....
兔媽生完可以即時交配再懷孕的
一定要分開兔爸
係時候認真諗下絕育問題啦

pillow.ma 2011-9-23 09:34:14 AM
你有一打兔仔係屋企
場面一定好虛磡 @@
好想睇相XD

又多左5個成員辛苦你喇!
UN UN呢個問題你真係要諗諗點處理
唔係遲下又多5隻你就大獲了
sanny0066 2011-9-23 09:38:14 AM
12隻其實見樓主話D兔兔會打交打到出聲 都幾得人驚...如果咁唔好彩將來12隻都唔夾既話 一齊打交場面仲虛磡
Wandywan 2011-9-23 10:16:58 AM
有冇諗過兔兔BB戒奶後,比鐘意兔仔既人領養,等你唔使咁辛苦,咁多隻好難照顧!共12隻喎!真不敢想像個場面係點!
sanny0066 2011-9-23 10:31:19 AM
我識既兔友最多都係養緊9隻仲要9隻都分籠 我諗起佢每日清潔既場面真係
花芝媽 2011-9-23 03:57:00 PM
我識個朋友都養好多....成2x隻(幾多隻唔講啦)..   佢洗籠都要洗8小時   真係少d愛心都唔得

仲有樓主...  你快d分清楚 男女  分好籠...   依d錢唔好省..  

仲有你話兔媽生仲  仲有兔兔un佢?????   un佢兔兔男定女 .  =  =

你有冇將兔媽同bb 分開其他兔兔佢地嫁..   甘樣做一唔小心 踩死一條小生命   /   又產生出幾條小生命..  真係唔好=    =......    快d買多幾個籠  安安全全分開佢地啦...  
最重要係男同女要分籠... 未絕育放埋一齊就...又多條生命=  =  
jinjin 2011-9-23 07:23:12 PM
兔囡係無月經的,她們是交配後才排卵,可以話係百份百中架,
如果你仲有其他兔囡的話請立即同兔仔分開養啦,
不只分開籠,如果未絕育的話係連放佢地出黎玩都要分開時間,避免佢地交配,
交配只要2秒時間就攪掂架啦~
syt174698 2011-9-23 11:28:20 PM
樓主,相信你都係愛兔之人,但係養兔之前有無考慮清楚付出既時間同愛心?吾可以單靠屋企人,兔兔繁殖力好強,而且有病所產生之醫藥費可以係天文數字,其中一隻有病就好容易傳染。你快D同兔兔絕育啦,如果吾係吾單指對兔兔吾好,萬一兔兔吾識照顧兔BB,好有可能會夭折,到時傷心只有自己知道,本人並不是質疑樓主,只係有感而發。
sum192113 2011-9-24 09:51:06 PM
sanny0066 發表於 2011-9-23 09:38 AM
12隻其實見樓主話D兔兔會打交打到出聲 都幾得人驚...如果咁唔好彩將來12隻都唔夾既話 一齊打交場 ...

哇...真係5敢想象呀- -
我屋企4隻鼠bb互打個場面已經...
12隻兔...我暈了
apple1686bb 2011-9-30 12:01:02 AM
hh0 發表於 2011-9-23 09:08 AM
7+5 = 12隻!!
之前果7隻有幾多隻絕左育, bb 2-3個月大就要再分籠....
兔媽生完可以即時交配再懷孕的

唉~不幸地有隻小bb已經死了,因為生出黎果陣時我已發覺佢身體好差~
成日典下典下咁~~點知道...真係唔得!我都會等佢地大左先決定俾唔俾人~
因為始終又怕人地唔識養會冇心機養,好多顧慮><"
絕育我有諗過~但問過好多人意見既係兔仔係香港睇醫生係冇獸醫識得醫兔的~
因為兔仔身體好脆弱~而且絕育既麻醉成份一旦多左佢地會有生命危險~

快速發帖