我家其中一隻兔仔,今日生了5隻bb~之前係完全冇懷孕跡象~
只係今日見到佢拎d草同埋蚊自己d毛用黎造巢~~所以先留意佢~
後來出完街返黎見到生左5隻bb係到,初次接觸新生bb~唔知點好~
有冇sis或者bro可以教下呀><"兔媽成日都行埋去個紙盒到,我怕踩到d bb~
我已經用紙盒再墊件新既衫仔再加埋兔媽d毛毛黎俾bb佢地墊住~~

apple1686bb 2011-9-30 12:03:25 AM
pillow.ma 發表於 2011-9-23 09:34 AM
你有一打兔仔係屋企
場面一定好虛磡 @@
好想睇相XD

我遲多排會post相上黎架喇~haha~因為最近掛住照顧佢地比較忙~
其實本身一開始我係唔多有好感架對兔兔~~~
但見到我妹買左第一隻兔之後,佢隻兔又中意同我玩~又成日痴我~
仲識同我玩捉E因~我先不自覺愛上左兔仔~後來佢死於肚痾~
之後我本身唔打算養~但心有不甘~於是乎愈養愈過火><
apple1686bb 2011-9-30 12:05:14 AM
Wandywan 發表於 2011-9-23 10:16 AM
有冇諗過兔兔BB戒奶後,比鐘意兔仔既人領養,等你唔使咁辛苦,咁多隻好難照顧!共12隻喎!真不敢想像個場面 ...

有架~不過好彩我依家未計兔媽同d bb~本身6隻只係分2個籠~
其他2隻仔一個籠,4隻女一個籠~4隻女果個籠佢地相處都ok~
但相反2隻仔果個籠就一日追到黑~就算另一隻唔理佢...另一隻又要繼續跳@@
有時踩親大家又要追一餐,但幸好冇叫@v@不過我老豆一出聲鬧佢地,佢地就唔再追喇~haha
apple1686bb 2011-9-30 12:08:41 AM
sanny0066 發表於 2011-9-23 10:31 AM
我識既兔友最多都係養緊9隻仲要9隻都分籠 我諗起佢每日清潔既場面真係 ...

haha~其實我每日洗兩個籠加埋換埋野,俾埋草同水都係需時大約一小時~
我果d有幾隻識去廁所,有一兩隻唔識去真係好煩@@
有d一發脾氣就亂痾~最慘既係彈尿既時候好嚴重~~~
而且每朝我訓醒左既時候,成地都係朱古力豆咁= ="好狀觀!
apple1686bb 2011-9-30 12:18:01 AM
花芝媽 發表於 2011-9-23 03:57 PM
我識個朋友都養好多....成2x隻(幾多隻唔講啦)..   佢洗籠都要洗8小時   真係少d愛心都唔得

仲有 ...

haha~其實自己養得ok唔麻煩到人幫手我覺得冇問題養幾多隻~
因為對佢地有愛先會肯拎時間出黎付出係佢地身上~~
錢我從來都唔會慳架~haha,尤其係我養左龜龜~倉鼠,兔兔之後~
其實初時岩岩生完之後佢都有踩到~不過我分開左佢地之後...
兔媽唔肯食野仲要好唔開心咁個樣~所以我放返落去啦~點知道佢即刻食野..
仲要識得餵奶~因為我同個fd要去旅行幾日~放左係個fd屋企到(佢有養開兔仔)
由佢媽媽睇~點知道我由原本對兔媽心有懷疑佢識唔識餵奶~d bb會唔會有咩事開始...
我發現我錯了,我應該相信佢,因為佢真的做到了,而家有人行埋佢個籠到,佢就好緊張咁...
因為我用毛巾遮左一大半佢個籠~所以,我覺得兔仔好有性~~~
apple1686bb 2011-9-30 12:20:42 AM
jinjin 發表於 2011-9-23 07:23 PM
兔囡係無月經的,她們是交配後才排卵,可以話係百份百中架,
如果你仲有其他兔囡的話請立即同兔仔分開養啦 ...

haha~我知道呀!所以而家我男女分開左籠喇~
最麻煩男同男打交好鬼嘈呀!追黎追去@@
都唔知道點解追極都唔攰喎@@
apple1686bb 2011-9-30 12:27:32 AM
syt174698 發表於 2011-9-23 11:28 PM
樓主,相信你都係愛兔之人,但係養兔之前有無考慮清楚付出既時間同愛心?吾可以單靠屋企人,兔兔繁殖力好強 ...

^^我明白你都同我一樣係愛兔之人~等我講緊d野俾你知道啦~haha
其實我養咁多隻兔仔,錢係我自己一人負責的,而每日餵食,換籠等都係我自己負責~
媽媽有時幫我加下水同草~我有一隻兔仔之前係病到隻腳仔冇晒毛...
我唔敢相信hk既醫生,我就問左某國既醫生,用藥後真係唔洗兩星期就已經好返晒~
有機會我post上黎俾佢病前病後d相你睇丫~~久病成醫~而家兔仔有咩病我都可以算係清楚俾咩藥~
就好似上次我隻5個月大既兔兔有鼻水咁,我都係用學返黎既醫用方法黎自己買黎醫返好佢~~
而且我不停咁去搵兔兔書的~^^~我之前養隻巴西龜,佢價值10蚊!我拎左成700蚊同佢睇醫生!!
結果都係死於醫生果3枝針下~~我唔理隻寵物值幾多錢,養得我就會不惜一切俾最好既佢~~~
頭尾唔夠半年已經幫佢地由細籠換大籠換左3次了~haha
hh0 2011-9-30 08:54:12 AM
既然你會不惜一切俾最好既佢唔, 你應該同2隻仔仔分籠先係解決方法
apple1686bb 2011-9-30 07:01:53 PM
hh0 發表於 2011-9-30 08:54 AM
既然你會不惜一切俾最好既佢唔, 你應該同2隻仔仔分籠先係解決方法

我想分~但系屋企人已經唔俾我再買籠子><
佢話好阻地方之餘又驚俾隔離屋投訴!!唉!
花芝媽 2011-9-30 07:19:35 PM
打架 ..  男女   分左佢地籠 先係最好方法 ...  
佢地打架會咬對方生殖器官 (恐怖..  
仲有 男女唔分籠  一陣再有baby 就麻煩 ><
wesky 2011-9-30 07:49:10 PM
apple1686bb 發表於 2011-9-30 07:01 PM
我想分~但系屋企人已經唔俾我再買籠子><
佢話好阻地方之餘又驚俾隔離屋投訴!!唉! ...

你買多個籠, 疊係上面, 根本唔會阻定!
sanny0066 2011-9-30 09:57:11 PM
點解要養咁多隻,有足夠時間陪佢地嗎
sum192113 2011-9-30 10:00:54 PM

遲d可5可以比隻兔b我
我想養,但5敢buy,怕buy到病兔兔
ping.tat 2011-10-3 07:30:15 PM
apple1686bb 發表於 2011-9-30 12:01 AM
唉~不幸地有隻小bb已經死了,因為生出黎果陣時我已發覺佢身體好差~
成日典下典下咁~~點知道...真係唔得!我 ...

HI~香港係有獸醫識醫兔,
兔兔獸醫
http://petkd.net/thread-7030-1-1.html

兔兔絕育相關文章(可能已經久左d.係2008年,不過內容好有用)
http://mini-house.info/viewthrea ... mp;highlight=%B5%B4
Wandywan 2011-10-3 09:16:24 PM
幾時有相睇呀?
syt174698 2011-10-5 11:33:07 AM
大家都好期待有兔B相,樓主,幾時POST相上嚟呀??

快速發帖