我屋企就好少煮飯一.一 可能1個月都無1次 ...    但兔仔又要食菜嫁嘛...
我買半斤菜  2隻野先食得3分1 左右..  仲有2分甘點算好..  

入落盒放入雪櫃 用紙巾包好D菜 ...  或 就甘放係廚房仲食唔食得呢 .......
因為今日買左 下午仲洗埋靜低既菜放左入雪櫃.. 打算聽日食..
其實放左入雪櫃  聽日仲食唔食得....
成日扔哂D菜又好似好哂~  4蚊半斤 扔扔下就扔好多

你們點處理?

仲有一隻菜叫    天       菜   ((個字唔識打=.=  ..  上面1個天 下面1個虫     .. 好似係甘寫
                         虫

個隻唔知食唔食得嫁呢?

平時你地又比咩菜佢地食.. 1星期又食幾多次?

花芝媽 2011-9-23 03:47:41 PM
hh0 發表於 2011-9-22 11:54 PM
我差唔多一個月先俾一次菜 ja

但我聽人講 兔兔1星期食1~2次 菜菜  不同類 ...   對佢地個腸會好d
bfdmicmic812 2011-9-23 04:25:35 PM
你們啲兔仔幾大才可以食新鮮菜架
花芝媽 2011-9-23 04:34:55 PM
6~7個月 ...  腸會無咁敏感... 可以比佢食XD
hh0 2011-9-23 05:39:12 PM
花芝媽 發表於 2011-9-23 03:47 PM
但我聽人講 兔兔1星期食1~2次 菜菜  不同類 ...   對佢地個腸會好d

哈哈...我只當菜係零食
ccychoy 2011-9-23 07:11:24 PM
放入雪櫃5洗住
一定要放入雪櫃
有次冇放到下1日發左"毛"
jinjin 2011-9-23 07:38:23 PM
兔兔每日都要食菜吸收維他命,最好係有3種不同菜。
第一次去睇Dr Betty,佢話我俾3棵菜芯MonMon食太少,可以俾多D,
我每日都俾幾多菜MonMon食,有一個中湯碗咁多,佢都食得哂,
我發覺俾咁多菜佢食左4個月,佢D毛毛旺盛左好多,連後背枕D毛都出返哂。

洗左既菜可以用SALAD SPINNER盡量fing乾D水,再放入雪柜會好少少,
但我覺得都係菜既質數有關,係超市買既會無咁易爛,係街市雖然可以買少D,但試過幾次D菜芯葉都好易爛。
花芝媽 2011-9-23 08:57:28 PM
甘你們大多數都比咩菜佢地0.0
肥墨魚 2011-9-23 10:58:31 PM
syt174698 2011-9-23 11:47:11 PM
我比兩個寶貝仔,通常都係油麥菜,生菜,菜心。一見到菜就發癲,我諗住比芫荽佢哋,但係又吾知佢哋會吾會食,遲D諗住自己種芫荽比佢哋食。
sanny0066 2011-9-24 12:40:37 AM
點樣自己種芫荽
jinjin 2011-9-24 10:29:43 AM
多數都係菜芯,油墨菜同唐生菜,試過通菜佢唔食,波菜佢又麻麻,芫萎就有D食有D唔食,
Sage就死都唔食,試過夾係條菜芯度俾佢試,食到佢個樣怪左好好笑^^
肥墨魚 2011-9-24 12:49:08 PM
肥墨魚 2011-9-24 12:59:59 PM
sanny0066 2011-9-24 02:25:19 PM
我諗等兔兔大左 都係俾油麥茶
mymiumiu 2011-9-24 10:33:49 PM
我多數係超市買,咁可以買一餐份量,日日可以有新鮮菜食。我個人經驗,如要將菜雪落雪櫃,將啲菜放入保鮮袋,然後用吉x島宣傳單張連包住,放入保鮮格,咁都可以保持新鮮,又無報紙咁污糟。

快速發帖