我屋企就好少煮飯一.一 可能1個月都無1次 ...    但兔仔又要食菜嫁嘛...
我買半斤菜  2隻野先食得3分1 左右..  仲有2分甘點算好..  

入落盒放入雪櫃 用紙巾包好D菜 ...  或 就甘放係廚房仲食唔食得呢 .......
因為今日買左 下午仲洗埋靜低既菜放左入雪櫃.. 打算聽日食..
其實放左入雪櫃  聽日仲食唔食得....
成日扔哂D菜又好似好哂~  4蚊半斤 扔扔下就扔好多

你們點處理?

仲有一隻菜叫    天       菜   ((個字唔識打=.=  ..  上面1個天 下面1個虫     .. 好似係甘寫
                         虫

個隻唔知食唔食得嫁呢?

平時你地又比咩菜佢地食.. 1星期又食幾多次?

Wandywan 2011-9-22 08:07:35 PM
Coffee未可以食菜住,但都可以比d意見你,如果d菜未食住,唔好洗,用報紙包好,放入雪櫃,聽日食都會好新鮮,如果洗完放入雪櫃,d菜葉會唔靚,可能兔兔會唔食!
sanny0066 2011-9-22 08:27:37 PM 來自手機
濕了水的菜 放入雪櫃真係唔好的 就算兔兔肯食 但啲菜一定係不新鮮了因為濕了水 我屋企人就食幾多沉幾多 用淨就用報紙包好放入雪櫃@@
花芝媽 2011-9-22 09:11:22 PM
係嫁.. 但買返黎之前都有少少濕左水  怕唔怕...  
sanny0066 2011-9-22 09:13:31 PM 來自手機
總之你要整乾先好放落雪櫃雪^^
花芝媽 2011-9-22 09:33:45 PM
喔  我係整乾左先塞入雪櫃 ...   仲用紙巾包   不過我懶  洗鬼左佢先 聽日洗多一次就算.  =w=  下次再買就第日先洗
wongvennesa 2011-9-22 09:35:09 PM
其實你可以買少d, 街市唔得,但係超級市場就甘買一棵都得ga!
smallsuishan 2011-9-22 10:05:57 PM
Hill仔而家就一次買一斤油麥菜 大概有三棵 一日食一棵
未食既就放左個密實盒到 食先拎出黎~~

菜.. 食先好洗~~ 唔食有得佢包好放入雪櫃
super4 2011-9-22 10:47:08 PM
機機一日兩餐菜(油麥菜+唐生菜, 因為最易洗, 而佢又鍾意食), 我會喺街市買呢兩種菜(大概三棵油麥菜, 兩棵唐生菜), 將無咁靚嘅菜洗咗佢先,浸水(浸走啲農藥, 以防萬一有), 之後[瓊]乾水放入保鮮盒(我屋企有三個),食嘅時候用較剪剪細, 放喺個膠籃, 用風筒細風吹乾(啲菜就唔會濕又唔會凍), 再攤一陣先俾機機食.未食嘅菜就千其唔好洗,直接用報紙或膠袋放好入雪櫃(生果箱), 我就用買菜包俾我嗰個膠袋, 但啲人話用報紙可以放好啲,  但我覺得有油墨唔係咁好, 食嘅時候先洗. 啲菜無爛過. So far, 機機咁樣食菜,都食咗年幾, 無問題出現, 不過佢飲水超小(一星期都飲唔到250ml, 可能啲菜有好多水份, 仲有我將屋企嘅糧當係點心)如果真的都係食唔晒, 咪放水煮咗啲菜自己食都OK
花芝媽 2011-9-22 10:58:47 PM
我都想買少d  但...我身邊得一間佳寶

咁我e加d菜係米唔要得?   我洗左先放入雪櫃

等我下次唔食個d放入雪櫃 ..  食先慢慢洗
super4 2011-9-22 11:14:22 PM
其實啲菜洗好放入保鮮盒,可以放三日都OK嫁, 無爛就無問題啦 (你的兔兔係唔係仲有食好多兔糧呀?可能佢哋已經食飽咗, 所以唔唬你啲正菜)
花芝媽 2011-9-22 11:33:32 PM
無呀  我廢事比甘多菜呀  因為之前少比   E加一點一點增加..  
今日2隻野 先一齊食左3~4支條菜     ((個條莖我扔左  比佢地食葉
hh0 2011-9-22 11:54:45 PM
我差唔多一個月先俾一次菜 ja
sanny0066 2011-9-22 11:59:59 PM
有冇人好似我咁..隻兔3個月已經俾菜菜佢地食
Riela 2011-9-23 01:54:38 PM
自己食左佢
滾水滾一滾, 食得, 仲好健康

快速發帖