大家好~ 又係準兔媽yvonne 我呀~ 我又有問題喇~~ 唔好意思又要麻煩大家~~
我想參考下大家廁所既墊料有d咩去迎接我既兔兔, 我睇番之前舊版, 大部份兔爸兔媽都用木粒, 紙粒, 尿片,
所以我初步諗住我兔兔廁所既墊料同次序如下:
最頂: Felxxe Fxxxh 木粒(買左喇, 拎到我死左咁~)
中間: Caxxfxxsh Ultra 纖維紙碎
最底: 尿片(未有心水牌子)

唔知大家可唔可以比d意見又或者分享下你地用緊咩廁所墊料?
sanny0066 2011-10-9 11:07:58 PM
係囉..同埋可能有一日佢係全部柯晒係廁所內...之後以為佢學識左但係第日佢又周圍柯
tungyvonnehk 2011-10-9 11:31:31 PM
syt174698 發表於 2011-10-8 01:35 PM
你要睇返兔兔識吾識去厠所,吾識要放埋尿片係籠度

因為我未接兔兔番黎.. 所以未知道佢識唔識去次所...不過我應該會買定尿片~
syt174698 2011-10-9 11:34:18 PM
咁你係領養既???
tungyvonnehk 2011-10-9 11:39:15 PM
syt174698 發表於 2011-10-9 11:34 PM
咁你係領養既???

是的在兔協領養
tungyvonnehk 2011-10-9 11:42:15 PM
Wandywan 發表於 2011-10-8 10:27 PM
我都係放紙砂係廁所,拉盤放尿片,呢塊尿片純粹用黎墊住跌落去嘅草碎。六
紙砂用back-2-nature. ...

謝謝回覆!!back 2 nature?? 在哪裡有得賣?
tungyvonnehk 2011-10-9 11:45:04 PM
nan0kay 發表於 2011-10-9 12:35 AM
唔洗分咁多層掛-,-如果屙左VV上去D木粒會脤到上頂咁濟..
用咁多層恐怕會脤到好恐怖=.=` ...

thanks 你呀!! 因為我冇諗過會墊料會脹爆個次所tim... 睇黎我要諗諗放少d入去至得
syt174698 2011-10-9 11:49:00 PM
你買墊料, 一般賣小動物寵物店都有,兔協都有,你住邊區, 兔協買滿$300就送貨,仲可以幫到兔兔添
tungyvonnehk 2011-10-9 11:51:23 PM
syt174698 發表於 2011-10-9 01:48 PM
每日清理籠,同埋用白醋抺,已經好乾淨,所需時間都唔駛半個鐘

同意!!!不過一個籠盲 好快同好輕鬆, 多幾個真係唔掂前日上兔協做義工, 一口氣清左15個籠.... 依家條腰重痛緊.... 可能我老喇
tungyvonnehk 2011-10-9 11:54:20 PM
Wandywan 發表於 2011-10-9 10:51 AM
點解要咁麻煩,擺三野樣落廁所到,一種已好足夠啦!

明白明白... 簡單 d... 要清都易d...
syt174698 2011-10-9 11:56:08 PM
兔協叫你上去做義工,係想你體驗養寵物除左比食物佢哋,仲要打理佢哋, 因為動物本身係唔識照顧自己
tungyvonnehk 2011-10-9 11:56:46 PM
sanny0066 發表於 2011-10-9 08:34 PM
haha 我現在2隻衰囡都周圍柯...勤D抹囉唯有

加油呀, 我相信你果2個女有一日一定比你感動到識去次所!!!! 哈哈... 不過其實可能de sex左就好都唔定呢...
tungyvonnehk 2011-10-10 12:00:57 AM
syt174698 發表於 2011-10-9 11:56 PM
兔協叫你上去做義工,係想你體驗養寵物除左比食物佢哋,仲要打理佢哋, 因為動物本身係唔識照顧自己 ...

係呀, 我都覺得好有意義, 所以我叫我想養動物既朋友除左最好領養之外, 最好就係去d機構做下義工先, 如果你咁都頂唔順就咪鬼養la
syt174698 2011-10-10 12:08:10 AM
我兩個仔都係領養返嚟
Ava 2011-10-10 12:09:02 AM
我都係嫁~
tungyvonnehk 2011-10-10 12:15:34 AM
syt174698 發表於 2011-10-10 12:08 AM
我兩個仔都係領養返嚟

佢地好幸運呀, 可以落在咁好既主人手上面, 再次魏到幸福!!!

快速發帖