我奶茶MUIMUI一歲多D, 成日都要周圍跑唔願留係屋企又唔痴媽咪>3<
但叫佢影相就一定擺好晒POSE定住唔郁任影

唔為食又有性格 尼埋係黑媽媽既地方就最鐘意喇! 會再加相的

吸收太多營養會令鼠鼠生腫瘤嗎???
順帶一問 有主人會比營養粉鼠鼠食嗎?

hamstertroy 2011-10-15 05:47:52 AM

你講梗咩營養粉先?

MUIMUI好可愛! =D
小班 2011-10-15 04:15:07 PM
多謝你既留言!!

我琴日帶左我ICON隻銀狐鼠仔去大圍間VET度做BODY CHECK 因為佢都歲半
佢開左D營養粉比我, 綠綠地色, 話可以長期食一日食3-4次既
我2隻鼠都幾鐘意食咁!! 想問下大家有冇比哩D補充品佢地食???
hamstertroy 2011-10-15 04:49:58 PM

OIC, 係HARRISON鸚鵡奶粉, okay o架, 不過每日3, 4餐我覺得多左...

我仔就每日食OXBOW + 天然堅果仁, 黑芝麻, 燕麥小米等, 非常香口又有益
另外幾日餵有機黃豆糊, 水煮雞蛋 or 炒雞蛋(不用油)
有時餵有機豆苗, 藍莓, 木莓, 蘋果等

詳見:
http://hamstertroy.blogspot.com/p/blog-page.html
sum192113 2011-10-15 09:30:12 PM
營養粉
我5會wow
我都係比oxbow+燕麥or菜心or粟米+零食(面包蟲or紅蘿白)
小班 2011-10-15 11:24:50 PM
原來係咁@@ 咦哩個BLOG我之前好似都睇過

哇..........你地揀D糧真係好細心同好複雜呀!!!
我只係比PS 水果糧佢地食... 會唔會唔係咁好呢???
同埋...入面D瓜子係咪多左小小呢
hamstertroy 2011-10-16 03:33:56 AM

糧我強烈建議餵美國多人推薦的大品牌OXBOW和MAZURI
始終是外國多人關注的, 有甚麼消息都比較容易知道
另外再餵天然堅果仁, 黑芝麻, 燕麥小米等, 非常香口又有益

亦由於堅果類, 穀類, 豆類, 種子類食品最好自己買for人吃的, 有機的, 信譽好的會有保證得多
因為這幾類食品都係唔新鮮就好容易有黃曲霉毒素*
所以我覺得與其係餵PS這類唔新鮮穀物糧, 倒不如餵OXBOW這類合成糧
然後堅果類, 穀類, 豆類, 種子類食品再另外自己加

*http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006042700338

同埋PS D瓜子花生係要抽起大部分, 唔需要食咁多, 尤其依D唔新鮮添...
小班 2011-10-16 06:18:32 PM
HARRISON鸚鵡奶粉
可能我隻倉鼠因為老啦 食唔到咁多野, 要補充多d
MAZURI 我買過呀!油麻地哥間可以買好少份量哥隻
奶茶就肯食, 不過白色既冬甩就唔肯食啦...係咪太大舊????

天然堅果仁, 黑芝麻, 燕麥小米 佢地一定肯食??我買過D士多啤梨乾 佢地唔肯食既..
同埋邊度買好? BRAND NAME?

好彩之前打算一次過買好多包PS 糧既時候間鋪唔知做咩清晒貨得番一包姐.........
唔該晒
小班 2011-10-16 06:20:11 PM
另外搭單想問HARRISON鸚鵡奶粉 市面有冇得賣???
倉鼠用黎餵食既針筒邊度有???
hamstertroy 2011-10-16 09:06:51 PM
小班 發表於 2011-10-16 06:18 PM
HARRISON鸚鵡奶粉  
可能我隻倉鼠因為老啦 食唔到咁多野, 要補充多d {:3_ ...

如果鼠寶年紀大又有食HARRISON我覺得唔需要MAZURI啦, 糧食OXBOW好D

榛子核桃腰果, 黑芝麻, 小米等等鼠寶多數都好鍾意

黑芝麻, 穀物依D我就主要買點點綠, 吉之島有專櫃, 都有website你可以去睇下

堅果仁我就唔定, 通常都係吉之島試食完新鮮就買, CITYSUPER, TASTE都有買過

不過要留意一般有分raw/roasted/salted, 俾鼠寶食就要買raw
hamstertroy 2011-10-16 09:10:39 PM
小班 發表於 2011-10-16 06:20 PM
另外搭單想問HARRISON鸚鵡奶粉 市面有冇得賣???
倉鼠用黎餵食既針筒邊度有??? ...

我冇搵過阿, 不過聽鼠友講就宜家鸚鵡店冇, 我唸你要去返大圍度買

針筒可以去藥房買1ml個種, 去針

快速發帖