上星期五發現包包眼水, 眼角d毛濕濕地, 已經book左今日Dr. Ma, 但到星期日又冇流, 星期四都冇事, 正準備cancel booking 之際, 但到昨天包包又流番眼水, 所以都係要去睇

請問大家兔兔有冇發生過依個清況, 包包除左流眼水, 冇咩特別都係食得痾得, 會唔會係淚線有問題?...唉包包一有事就好擔心...真係寧願自己病, 今次仲要係我老公同我阿B都一齊病
syt174698 2011-10-15 03:03:08 PM
可能眼膜炎或者淚線塞左
wesky 2011-10-15 04:32:01 PM
要睇醫生啊,可能眼損左,或淚線問題
biomama 2011-10-15 11:27:39 PM
剛睇完醫生返來, 第一次睇Dr. Ma, 佢check得好詳細同好細心, 由眼,耳, 牙仔, 鼻, 頭骨, 皮膚, 腳, 大便位都check過晒, very very good! Dr. Ma話包包各方面都好健康, 以4歲幾既兔仔黎講都算幾好.不過佢話包包好緊張, 係依兩日見過最緊張, 心跳成260

講返眼仔問題, dr.ma 首先check包包眼角膜有有損傷, 滴左一d顯影劑落眼, 角膜無損, 但d顯影劑無落到鼻哥, 即係淚管塞左, 淚管塞可能因為牙齦過長or有d污物塞住左, 所試下用一條幼管睇下通唔通到先, 我問dr.ma咁樣痛唔痛, 佢話唔痛只係有少少唔舒服, 而且佢會滴d麻醉藥,所以只係好minor的…如果通到淚管時包包會打乞痴, 好好彩包包淚管通得番, 打左個乞痴d污濁野噴左出左黎! 我即刻輕鬆晒, 包包都舒服晒!

我問dr.ma 為如包包會淚管塞呢, 佢話都好難講…可能隨住年紀大會有依d小問題.

不過我都會留意會唔會屋企有d地方唔係咁乾淨今包包吸左d塵引起.
syt174698 2011-10-15 11:31:40 PM
樓主,今次睇左幾錢??
syt174698 2011-10-15 11:32:41 PM
我個仔隻眼仔又有事lu,聽日睇下可吾可以book到,你上次book要等幾耐??
sanny0066 2011-10-16 02:06:01 AM
syt174698 發表於 2011-10-15 11:32 PM
我個仔隻眼仔又有事lu,聽日睇下可吾可以book到,你上次book要等幾耐??

又有事?你仔仔隻眼淚線都有問題會復發的嗎
sanny0066 2011-10-16 02:06:56 AM
biomama 發表於 2011-10-15 11:27 PM
剛睇完醫生返來, 第一次睇Dr. Ma, 佢check得好詳細同好細心, 由眼,耳, 牙仔, 鼻, 頭骨, 皮膚, 腳, 大便位都 ...

我想問下眼屎多..係咪關流眼淚多事?因為我2隻囡囡每日都要清眼屎..我覺得佢地D眼屎都幾多下
biomama 2011-10-16 10:17:33 AM
syt174698 發表於 2011-10-15 11:31 PM
樓主,今次睇左幾錢??

$690, 比我想像中平, 我以為要成千蚊
biomama 2011-10-16 10:25:36 AM
syt174698 發表於 2011-10-15 11:32 PM

我上星期日book, 琴日睇.
你阿仔眼眼又有事呀...其實係咪好易番發呢, 我都擔心緊.
dr.ma 話平時可以滴d藥水同佢按摩下個鼻樑位可能可以預防...唔知有冇人試過呢?
biomama 2011-10-16 10:38:32 AM
sanny0066 發表於 2011-10-16 02:06 AM
我想問下眼屎多..係咪關流眼淚多事?因為我2隻囡囡每日都要清眼屎..我覺得佢地D眼屎都幾多下 ...

會唔會多到gel住隻眼同d毛, 如果係可能要睇睇e生.
syt174698 2011-10-16 12:53:27 PM
今次係第四次塞,兔兔未夠三歲,佢天生呀,因為佢係侏儒兔,比其他品種好易番發,第一次用左五千,以之我都預成千蚊,每個月都要覆診
syt174698 2011-10-16 01:17:17 PM
我個仔左眼又塞,右眼暫時無事,不過可能會同一時間塞,又或者輪流塞

2011-10-16 12.58.29.jpg (22.97 KB, 下載次數: 62)

2011-10-16 12.58.29.jpg

2011-10-16 12.59.02.jpg (24.34 KB, 下載次數: 52)

2011-10-16 12.59.02.jpg

syt174698 2011-10-16 01:18:48 PM
有第一次,就會又第二次,唔知今次可吾可以通到,我好擔心
sanny0066 2011-10-16 02:40:44 PM
呢d病真係好難斷尾

快速發帖