1020早上9點半帶毛毛去左大圍搵DR TIGER做絕肓手術~
真係好緊張!! 去果時坐火車返黎坐的士.
原來有好多野要簽...要另外加吊炎水$550. 手術費超貴的呢..
之後簽曬野放毛毛係度喇.......同佢SAY 88...
因為聽人講DR TIGER做絕育好有經驗! 而且做得好好. 所以我一定搵佢...

毛毛出發前既相相.

我同兔爸兔婆等到3點都未有電話,真係超驚...以為有咩事....
因為佢話兩點會打黎MA.......以為毛毛重未醒...
之後E阮終於打黎啦!! 毛毛終於都醒了....果刻真係想喊出黎....><!

問題黎啦...
毛毛返到屋企好小郁,佢係次所度訓...但唔係變波...隻眼紅曬...好似好辛苦咁...
10點E生話要再食止痛藥...同跟草粉....
生平第一次喂,真係好難..... 結果整到隻衰野成條頸巾都係草粉....
衰毛一D都唔合作嫁!!!!!!

之後都好努力喂,終於攪掂....但佢成晚都無屎....我成晚都無訓到....
到到1021既照早,終於見到屎啦,但係好細粒係盲腸便...正常嗎?
佢到到下午1點幾終於肯食一兩條草...

不過都係食一兩條....
之後3點我再喂草粉,佢今次唔肯食喇....

其實我想問佢地係米唔中2食草粉嫁??
絕育之後D屎屎幾時會變正常呀?
唉,好擔心....

唔肯食都要喂嗎?...
syt174698 2011-10-22 01:06:34 AM
咁陰公,無la la捱左一刀先知係男仔,個獸醫真係有D問題喎,肉眼睇都知男仔有噹噹啦,點會咁呀
花芝媽 2011-10-22 01:43:17 AM
Kasey 發表於 2011-10-21 08:19 PM
花芝媽,

但我係一隻兔巳經咁貴了>

係呀= =仲要係兔仔仔咋你個隻  ((暈
我睇9龍城 個護士反而叫我頭3日唔好比糧.. 因為怕佢腸胃差..  定唔知乜野

我個陣比藥佢地食..  有止痛.. 益生菌 草粉.. 抗生素
藥我靜係比佢地食左3次((要迫佢地  .....到第4次 我無比抗生素   益生菌=  =      
佢地死都唔制 跟住廢事比佢地陏到爆傷口..
芝麻肯食草粉..  到第4次花生唔再肯食草粉 .. ((到依加都唔肯食..x_x

我覺得佢肯食草粉就照醫生分量開比佢..     個陣花生唔肯食..  
我為有不停胃佢食d草葉... 等佢飽d  因為草粉都係因為食唔夠所以要食..

頭罩 都要睇返兔兔會唔會搞..   會搞當然有頭罩好=_=
因為埋傷口可能會有少少癢..怕佢地lam爆     醫生講過有試過有兔仔lam爆左
but 你兔兔無搞就舒服d囉..  我個陣2個女帶左4日頭罩  陰公豬   睇見佢地又辛苦..
幫佢地帶返又辛苦.. =    = 玩到我頸都痛埋
Alan7617 2011-10-22 02:53:02 AM
算巴啦,只怪自己心急,兔仔4個月大就安排佢做手術,先前重比醫生check咗幾次先確定係女,點知劏咗先知係男
Alan7617 2011-10-22 02:57:56 AM
我果隻(長毛)帶足一星期頭罩
Kasey 2011-10-22 11:22:27 AM
花芝媽 發表於 2011-10-22 01:43 AM
係呀= =仲要係兔仔仔咋你個隻  ((暈
我睇9龍城 個護士反而叫我頭3日唔好比糧.. 因為怕佢腸胃差..  定唔知 ...

唔係,佢係女仔黎嫁,
一開始唔知係米痳醉藥未過佢都肯乖乖食,依家就唔係好肯,
不過都夾手夾腳禁住佢迫佢食嫁喇,陰公....

今照早毛毛既情況都係咁,不過尋晚佢有細粒既乾屎啦....
終於唔係好臭既盲腸便....

Kasey 2011-10-22 11:23:59 AM
Alan7617 發表於 2011-10-22 02:53 AM
算巴啦,只怪自己心急,兔仔4個月大就安排佢做手術,先前重比醫生check咗幾次先確定係女,點知劏咗先知係男 ...

咁都會CHECK錯????/ 重要CHECK左幾次........

不過我就唔敢4個月就帶佢去做喇,因為太細個MA><!!!!佢地咁脆弱!!!
Kasey 2011-10-22 11:26:20 AM
syt174698 發表於 2011-10-21 10:58 PM
做完手術肯定好攰ga la,好似人咁都唔想食嘢,加上傷口又痛, 草唔食唔係問題,不過一定要比D耐性餵草粉,要請假 ...

多謝你. 我依家都係好努力喂草粉呀.........
sanny0066 2011-10-22 01:35:32 PM
Kasey 發表於 2011-10-21 07:58 PM
全套$3200...
其實我都唔知嫁,DR MA睇呢度講都好似OK!
我住新界MA!所以大圍近一點.

$3200 真係O晒咀wo新界飛的出黎九龍城搵Dr.Ma都唔洗咁乖
sanny0066 2011-10-22 01:37:01 PM
Alan7617 發表於 2011-10-22 02:53 AM
算巴啦,只怪自己心急,兔仔4個月大就安排佢做手術,先前重比醫生check咗幾次先確定係女,點知劏咗先知係男 ...

4個月醫生就可以做到手術生殖器官都未生得完整
sanny0066 2011-10-22 01:39:39 PM
Kasey 發表於 2011-10-22 11:26 AM
多謝你. 我依家都係好努力喂草粉呀.........

加油呀...捱多幾日就冇事嫁啦我2隻衰囡都慢慢等待緊絕育...
Wandywan 2011-10-22 08:01:08 PM

其實呢個Dr呃$,有冇可能要check咁多次,仲要做埋手術先知係仔仔,超差!佢係邊頭ga!!
Wandywan 2011-10-22 08:03:41 PM
真可憐咁細個就要做手術!!!
Kasey 2011-10-22 08:04:00 PM
sanny0066 發表於 2011-10-22 01:39 PM
加油呀...捱多幾日就冇事嫁啦我2隻衰囡都慢慢等待緊絕育...

你兩隻兔兔都好細個嗎? 絕育係難關,不過一定無事既!!

WOW!! 毛毛豬巳經好返好多啦.!!
今日佢食左菜菜&糧&草....
又會同我攞食,又爬高高!!!
好開心呀!!!!!!

見到佢好返真係開心到唔識形容,有覺好訓啦^^
Kasey 2011-10-22 08:06:16 PM
sanny0066 發表於 2011-10-22 01:35 PM
$3200 真係O晒咀wo新界飛的出黎九龍城搵Dr.Ma都唔洗咁乖

不過DR TIGER真係好專業! 貴小小可以令我安心O的!
而且E院既人都好細心,NICE!
花芝媽 2011-10-23 01:47:02 AM
盡量唔好比兔兔跳黎跳去.. 比佢出黎行下都可以既..   希望兔兔快d好返啦

快速發帖