1020早上9點半帶毛毛去左大圍搵DR TIGER做絕肓手術~
真係好緊張!! 去果時坐火車返黎坐的士.
原來有好多野要簽...要另外加吊炎水$550. 手術費超貴的呢..
之後簽曬野放毛毛係度喇.......同佢SAY 88...
因為聽人講DR TIGER做絕育好有經驗! 而且做得好好. 所以我一定搵佢...

毛毛出發前既相相.

我同兔爸兔婆等到3點都未有電話,真係超驚...以為有咩事....
因為佢話兩點會打黎MA.......以為毛毛重未醒...
之後E阮終於打黎啦!! 毛毛終於都醒了....果刻真係想喊出黎....><!

問題黎啦...
毛毛返到屋企好小郁,佢係次所度訓...但唔係變波...隻眼紅曬...好似好辛苦咁...
10點E生話要再食止痛藥...同跟草粉....
生平第一次喂,真係好難..... 結果整到隻衰野成條頸巾都係草粉....
衰毛一D都唔合作嫁!!!!!!

之後都好努力喂,終於攪掂....但佢成晚都無屎....我成晚都無訓到....
到到1021既照早,終於見到屎啦,但係好細粒係盲腸便...正常嗎?
佢到到下午1點幾終於肯食一兩條草...

不過都係食一兩條....
之後3點我再喂草粉,佢今次唔肯食喇....

其實我想問佢地係米唔中2食草粉嫁??
絕育之後D屎屎幾時會變正常呀?
唉,好擔心....

唔肯食都要喂嗎?...
iloverabbit 2011-10-21 07:44:45 PM
果然........絕完育最大問題係野食
Wandywan 2011-10-21 07:46:50 PM
全套太約幾$
iloverabbit 2011-10-21 07:48:49 PM

樓主點解唔搵Dr.Ma佢果度平好多
iloverabbit 2011-10-21 07:57:07 PM
男仔通常即晚己經肯進食,兔女則通常需要較長時間恢復食慾,即晚可能會完全不願進食;
- 手術後兔兔顯得較疲累,所以用手逐少餵食菜菜(必須徹底清洗並抹乾表面水份,以免弄濕兔兔的傷口)和較嫩的草會較容易被兔兔接受;而且就算兔兔肯吃,也可能只吃幾口又不願再吃,此時不要勉兔兔,因為她亦需要適當的休息才能復原,應待她休息一會再嘗試用手餵她;因此每次不要呈上太多菜菜,以免菜菜變得不新鮮;
- 如果兔兔整晚不肯進食或只食了極少量食物,或不肯喝水,就要以針筒(不要針)進行強迫性餵水和餵食;
- 如果兔兔到第二天黃昏仍完全不肯進食,請盡快尋求獸醫的協助。
Kasey 2011-10-21 07:58:50 PM
全套$3200...
其實我都唔知嫁,DR MA睇呢度講都好似OK!
我住新界MA!所以大圍近一點.

其實點解TIGER貴D既??
不過最緊要係兔兔無事><!!!
iloverabbit 2011-10-21 07:58:55 PM
- 很多兔兔手術後會排出細小或濕軟的便便,但便便會隨著食慾的恢復而回復正常;
- 如果兔兔到第二天早上還未有小便或大便、或出現肚瀉的情,請立即致電獸醫診所求助。
Kasey 2011-10-21 08:03:40 PM
ILOVERABBIT,

係呀,我有比草粉/止痛藥比佢食.....兔婆幫我禁住佢,蒙眼(E生教)
不過佢依家都唔肯食....... 我一間9點又要再喂,我都好怕......

佢依家又係個次所度啦...郁都唔郁!
花芝媽 2011-10-21 08:09:22 PM
我2個女係係7月絕.. 2個女$3056 包全部野.
我記得個日...2個女返到黎都係唔多想陏  係到扮雞ZZZ ((( 我係5點幾接到佢返屋企

返到屋企芝麻已經有幾粒屎屎..  但花生仲係無 ..
晚上已經活潑左..  但花生都係無屎屎..   芝麻一直都有便便... 但會比正常既少...
我有一直得閒格一陣就拎D草葉比佢食..  佢自己都會食下..
當佢地開始活潑.. 就開始搞個頭罩...   芝麻仲咬到爛左...

到第2日既早上..個頭罩已經出現係佢地身邊 而唔係係個頭到...
到下午  花生先有自己第1粒便便.. =    =   

胃藥真係好難 囧
Kasey 2011-10-21 08:19:06 PM
花芝媽,

但我係一隻兔巳經咁貴了><!....
聽你咁講,芝麻真係好叻..咁快就有便便,花生就應該同毛毛一樣....
今日有比兩塊菜菜比佢食,都有食到..之後依家都有食小小糧....
所以我都諗梗其實重駛唔駛比草粉?

毛毛無頭罩嫁,佢地無話要用...
我都見佢無咬傷口...

唉,希望快D渡過難關....
Wandywan 2011-10-21 09:37:58 PM
死啦!我依家好驚呀!Coffee book咗12號做,但係做完唔食野,又唔飲水!唔知會唔會有事tim!依家真係15 16!!
Kasey 2011-10-21 10:19:11 PM
Wandy,
雖然係擔心咋,都要幫佢地做嫁!
因為係對佢好的~
放心,無事的><!!!
到時你上黎分享返丫...
我剛剛喂左草粉lou!! 佢食左止痛又訓覺覺啦.......
syt174698 2011-10-21 10:58:10 PM
做完手術肯定好攰ga la,好似人咁都唔想食嘢,加上傷口又痛, 草唔食唔係問題,不過一定要比D耐性餵草粉,要請假一兩日留意住兔兔既情況,樓主,唔好擔心,無事既,要比正能量比兔兔,加油!
Wandywan 2011-10-21 10:58:23 PM
Kasey 發表於 2011-10-21 10:19 PM
Wandy,
雖然係擔心咋,都要幫佢地做嫁!
因為係對佢好的~

祝毛毛早日好番!
Alan7617 2011-10-21 11:21:56 PM
我建議先去買一包草粉,每日用針筒比少少佢食,睇下佢鐘唁鐘意食先(聽人講有d兔仔唔鐘意食草粉),直至到做完手術咁你畏佢食果part就唔駛咁le hea 喇,我果隻(長毛)果時就係誤信一d黃綠醫生,所以無la la 比人劏咗一刀,開咗先知原來係男仔,果時夜晚九點先抱佢反屋企,自己第二朝又要五點起身反工,結果果晚全程同老媽子每人2個鐘睇住佢同畏草粉,

快速發帖