1P 幣
其實我最想問都係
白色格仔果D  你地都係點洗架 (特別係點樣抺,吾通係一格一格咁抺乾定曬乾佢?)
仲有 白色格仔有兔兔d毛果時 大家都係點 清理架~_~?

我見大家通常都用 白醋黎洗籠
但係 除左白醋 仲有冇其他可以洗籠 (特別可以殺菌果d)

白色果d格仔

白色果d格仔

sanny0066 2011-10-23 03:21:09 AM 來自手機
白色格仔係咪指豬仔板?我通常用熱水沖成塊豬仔板,之後再用布抹乾@@ 另外我想問你但草架係邊買?$?
花芝媽 2011-10-23 03:21:30 AM
白色格子你係指個籠鐵枝?

我係用有低盤個d..  我多數用熱水過幾次水而已  有時有績米用百清潔布刷..
有時太污穢先會用白醋用搵毛巾抺

個籠d鐵枝 我用毛巾抺 .

豬仔版  我洗完  狂fing.. fing哂d水珠出黎  之後是是但但抺d格仔..   
我係洗2塊豬仔板先   .. 所以我會開風扇  由佢吹..  跟住洗完佢都乾都7788   
仲有少少濕既就由佢裝上去自己乾

hh0 2011-10-23 08:07:18 AM 來自手機
個籠既鐵枝係有兔毛,平時吸塵順便吸一吸,不定時用濕布抹下

白醋只係用黎去尿漬同尿味,平時抹鐵枝用清水得啦
Wandywan 2011-10-23 10:48:04 AM
我係用滴露抹成個籠,大約一星期一次!平時用個掃吓個籠,換咗底盤既尿墊,就ok la!!除非好污漕先要大洗!!
花芝媽 2011-10-23 10:59:30 AM
滴露  甘你過水要過好清WO
iloverabbit 2011-10-23 11:22:25 AM
我唔會用有害物質洗兔兔籠........
Y_YMIKI 2011-10-23 01:31:23 PM
hh0 發表於 2011-10-23 08:07 AM
個籠既鐵枝係有兔毛,平時吸塵順便吸一吸,不定時用濕布抹下

白醋只係用黎去尿漬同尿味,平時抹鐵枝用清水得 ...

原來可以用吸塵機吸 我平時都用毛巾一格格咁抺走D毛
syt174698 2011-10-23 01:54:23 PM
我會將個籠拆番開,跟住用花洒開熱水沖
sanny0066 2011-10-23 03:40:02 PM
syt174698 發表於 2011-10-23 01:54 PM
我會將個籠拆番開,跟住用花洒開熱水沖

係囉..將成個籠拆開拎去浴室用熱水沖...咪ok囉
Y_YMIKI 2011-10-23 03:59:30 PM
我想問 除左白醋 仲有冇其他可以洗籠架~_~?
Wandywan 2011-10-23 04:24:27 PM
花芝媽 發表於 2011-10-23 10:59 AM
滴露  甘你過水要過好清WO

我開到好稀!!!
poorguy22 2011-10-30 06:09:07 PM
我用有柄既刷.

快速發帖