浪費既意思即係揀草食..我隻Be+Yond 2個星期食左5.5磅 應該浪費左2.5磅吧吹佢地唔帳

單選投票, 共有 12 人參與投票
66.67% (8)
25.00% (3)
8.33% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
肥墨魚 2011-10-24 12:39:11 PM 來自手機
syt174698 2011-10-24 01:09:22 PM
我依家同2個仔轉緊1 CUT, 要等佢哋食晒先加草
pillow.ma 2011-10-24 01:33:24 PM
我地會一個月拎一次5.5
其中一定會有草佢係唔食浪費左
不過實際有幾多係丟左既就唔知
同埋我地會盡量等佢食到冇咩剩先加比佢
除非真係放左好耐都唔食先會丟舊草加新草比佢
花芝媽 2011-10-24 01:48:01 PM
半個月一包! 2隻~   入面草碎個d唔會要 ~ 1包入面會凸左7分1出黎
之後每一星期洗一次籠   半個月我諗會哂左7分2既草掛==
wesky 2011-10-24 01:52:11 PM
2 啊
sanny0066 2011-10-24 05:16:33 PM
syt174698 發表於 2011-10-24 01:09 PM
我依家同2個仔轉緊1 CUT, 要等佢哋食晒先加草

食晒既意思係咪即係..就算佢地揀到成個籠都係草...都要等佢地食晒籠入面揀出黎唔食既草  要食晒先好入???
sanny0066 2011-10-24 05:18:02 PM
可能因為我有個習慣..就係每一日+2次草球....令到有好多新鮮草keep住供應俾佢地...2隻衰囡就會唔食舊個D草...咁我係咪應該等佢食晒草球/食晒揀出黎既草先好再入...或者將入草頻率改為...1日入1次?
hh0 2011-10-24 06:01:48 PM
我都係每一日+2次草, 早晚1次, 食剩果d 舊草會溝埋新草加比佢
所以就算揀草食, 揀出黎既草始終都係要食番!!!
耐左就唔會再揀草食, 俾咩食咩
syt174698 2011-10-24 10:43:25 PM
兔兔習慣左每日要食新鮮草,稍為放耐左就會唔食,想佢哋唔浪費D草,方法好簡單,就係等佢哋食晒,差唔多幾乎無晒草先至加草,咁樣就唔會浪費D草啦
sanny0066 2011-10-24 11:11:46 PM
syt174698 發表於 2011-10-24 10:43 PM
兔兔習慣左每日要食新鮮草,稍為放耐左就會唔食,想佢哋唔浪費D草,方法好簡單,就係等佢哋食晒,差唔多幾乎無晒 ...

但係每次食晒草球上既草...佢就用好Q可憐既眼神望住你..你唔加都唔得啦
syt174698 2011-10-24 11:46:53 PM
恨心D,將舊草加新草比佢哋食
chercher422 2011-10-25 12:18:22 AM
奶茶都係每日換2次~~
不過佢食一大半之後通常都唔食~~好浪費...
sanny0066 2011-10-25 01:11:52 AM
chercher422 發表於 2011-10-25 12:18 AM
奶茶都係每日換2次~~
不過佢食一大半之後通常都唔食~~好浪費...

我既情況應該同你差唔多吧..又唔忍心見到佢地食舊草或者捱肚餓
jinjin 2011-10-25 11:14:55 AM
我會等佢食到7788,當然係會淨返哂D 1st cut啦,就加一半新草俾佢,有時1st cut,有時2nd cut,有新草佢當然會食哂新草先,仲hea到D舊草成籠都係,我會執返哂入個草架度要佢繼續食,無新草佢自然會食舊草的。當加左新草時有草香味佢都會連帶食少少舊草,再過多幾日見佢真係食少左草同埋D草已經黃哂就會掉哂D舊草,加返新草俾佢,唔會日日清舊草,好浪費。

快速發帖