1P 幣
如圖.

便兜佢識用. 9成大小便都會上去用. 便兜底放吸水粒粒同小小草.

糧我試過用個鐵盆仔(長方形如圖), 不過佢一見到就用口拋走佢.....fing晒d野食出黎. 我頂佢.....無佢辦法.我都係掃番晒響右上角比佢自己拎黎食. ---->有無朋友知點解會咁? 幫下我. 大家既糧係咪都無用兜放?

乾草我放響右邊個草盆. 佢識自己食. ok~

最後重點問題.
我想知我個底而家有無做錯.
我散一小堆吸水粒平均響個底. 之後刮木糠平均舖上去......再散小小草上去.

咁ok 唔ok???? 我唔太知係咪咁整.

大家比d意見or影一影大家既籠個做法比我參考下ok?
THANKS.

明日媽 2011-10-30 06:47:16 PM
我唔建議你用木糠,因為對兔兔呼吸系統唔好
明日媽 2011-10-30 07:02:35 PM
poorguy22 2011-10-30 08:32:55 PM
如果唔用木糠點先可以盡量僻到果d動物味. 我屋企人唔中意.....
我見出面有d 有味既木條仔. 果d放入去得唔得?
或者我放一盆細細地既檸檬草之類響側邊OK?
明日媽 2011-10-30 09:06:57 PM
poorguy22 發表於 2011-10-30 08:32 PM
如果唔用木糠點先可以盡量僻到果d動物味. 我屋企人唔中意.....
我見出面有d 有味既木條仔. 果d放 ...

廁所用木粒啦!
好吸水同吸味
底盆就用紙沙啦!
syt174698 2011-10-30 10:40:27 PM
樓主,你換厠所幾耐先換一次呀??通常都無味,除非你放墊料唔夠,或者太耐無將個厠所大洗一次啦,你用木粒或紙砂都ok,吸味又吸水, 我屋企兩個仔都係用紙砂
sanny0066 2011-10-30 11:33:56 PM
無錯啦..廁所我2隻都係用紙砂..但係有兔友話木粒會比較吸水..我打算用埋呢2包30L 紙砂都轉一轉用木粒
sanny0066 2011-10-30 11:35:32 PM
點解樓主會個籠入面放木槺...木槺係寵物店貪平先會用(個人認為)...千其唔好用木槺..因為我唔覺得木槺吸水囉
糧梗係用糧兜放啦...一係你試下買D掛係籠入面既糧兜俾佢啦...掛係廁所隔離..等佢邊食可以邊係廁所上面柯
花芝媽 2011-10-31 01:21:10 AM

木糠唔好用 對兔兔呼吸唔好..  因為好大塵...   兔協用個款..係好粗好大塊  唔係街外D普通木糠      
佢識用廁所... 籠入面可以唔洗放任何東西..      

兔兔最大陣味就係佢D尿尿!  我自己習慣每一清2次WC ...   廁所入面放草其實無咩用..可能仲會仲臭=.=
你用吸水 吸臭味既料就可以...  我覺得你接受到木味  可以用F字頭既木粒...    兔協有賣...
佢吸味好勁@@  清理都好方便
兔兔本來都係愛乾淨既動物..你環境做得好..佢唔會有味..
除非好在意佢既存在.. . 咁樣佢無味都好.. 你都會覺得佢有味咁=.=
就好似..1你遠望1個成身污污穢穢既人  ...你未行埋去...  你心理上都會覺佢好大陣味-.-

兔兔個廁所  你要小心佢去水唔太好..D尿會留係上面..   
仲有廁所好似太細 -.-  不如買過大既比佢 .....  我睇圖... 兔兔企上去會好辛苦咁= ='''

如果佢會亂屙尿  就放紙沙...  唔好用木糠啦  又會癡到成身都係  你抱佢..你成身又係木糠
我見出面D寵物店..D兔仔癡到成身木糠...  真係陰公 囧

http://www.mini-house.info/
拉落下面..有好多兔兔寶典...   得閒上去睇多D文...  咁樣對你同兔兔都係好事

糧我習慣用手胃..咁樣同兔兔有多D互動..
每日都係我阿媽比糧佢地...  E加佢地見親我阿媽  都會係門口等佢望住佢...   等食-.-   好可愛
poorguy22 2011-10-31 02:23:03 AM
多謝大家意見. 我諗搵日放假拎去兔協剪次拍甲先. 再睇睇有咩可以買下. 最緊要而家係佢d指甲
sanny0066 2011-10-31 03:11:08 AM
poorguy22 發表於 2011-10-31 02:23 AM
多謝大家意見. 我諗搵日放假拎去兔協剪次拍甲先. 再睇睇有咩可以買下. 最緊要而家係佢d指甲 ...

買個比現在更大既廁所其次係買木粒/紙砂

快速發帖