1P 幣
我隻兔兔布冧(陳小布) 係混種侏儒兔(爸媽係獅子兔同貓貓兔)
就黎6個月大
之前睇獸醫時磅過有1KG 醫生當時無comment係過輕定適中
請問有無兔爸媽大概知道 一隻混種侏儒兔兔的理想體重係幾多左右?
希望有個數值可以參考一下 謝~

p.s. 小布已約左月尾找Dr. Ma做絕育,所以我唔想佢太瘦
sanny0066 2011-11-3 10:26:48 PM
我隻Yond 已經3個月..賓尼兔...但上個星期磅仲係0.55KG輕到佢
花芝媽 2011-11-4 08:23:35 PM
唔同種  唔同體重....
我記得個陣絕育 我2個女歲數好似6~ 7個月  分別體重為  1.33kg 同1.32kg.
Pancake323 2011-11-5 02:29:07 AM
我嗰兩隻獅子兔囝囡絕育時都係剛剛六個月大,分別重1.3kg和1.26kg!我都係找Dr.Ma幫佢哋絕育的,我記得當時Dr.Ma講過如果兔兔身體係健康的話,重超過1kg就可以絕育,因為我嗰時都覺得佢哋好似好輕磅咁!
unmildefleurs 2011-11-6 11:40:24 PM
謝謝大家的回答
sanny0066 2011-11-6 11:45:40 PM
我今日去同Be同Yond磅左重..Be 4個月 0.92kg Yond 3個月 0.62kg 2隻都係bunny
unmildefleurs 2011-11-6 11:50:54 PM
Yond Yond 真係好輕!! Dr. Ma有無話點解佢咁輕?

快速發帖