求救!

Hitan 發表於 2011-11-07 12:30|只看該作者|倒序瀏覽|打印

兔兔上星期日突然之間全日冇食過野而且一粒屎都冇...

即日即刻餵咗草粉同益生菌...

第二日佢已經肯食番野同多番啲屎...

但都帶咗佢去睇 Dr Ma...

Dr Ma 檢查完(其實只係用手摸加用聽筒聽)話兔兔腸胃好健康,冇缺水蹟像,亦唔似有胃氣,腸臑動亦似正常...

問佢有冇需要做 detail 啲既檢查...

佢話臨床上兔兔唔似有事...

所以唔會抽血亦唔需要照 x-ray...

番到屋企,兔兔的而且確有食野...

見新鮮菜亦會搶食...

見草粉亦會主動走過來...

見糧仲會發癲爬上你身上(雖然每次只有幾粒)...

而且要玩時佢都仍然跳來跳去...

但除此之外,自己仍然覺得佢有啲唔妥...

一來食量同屎份量比正常小左一半有多...

二來屎既 size 有大有細...

三來佢比平時休息多咗(有點是過多的感覺)...

四來有時見到佢伸晒腳出來攤底會震震下... 好似心跳加速或嚇親既樣咁...

加上,已經維持左就黎一星期嘞...

究竟佢會唔會有啲冇咁易睇得出既暗病?

定還是自己太多心?

救命

syt174698 2011-11-7 12:49:14 PM
天氣加上情緒,都會對兔兔有好大影響
syt174698 2011-11-7 12:50:19 PM
佢肯食嘢同有VV加CC,唔駛太過擔心
靜妍媽 2011-11-7 01:08:29 PM
佢有vv同食野就唔洗太擔心ge~
但係...
我都聽過有唔少兔兔突然死亡,e生都解釋唔到~
肥墨魚 2011-11-7 03:20:14 PM 來自手機
sanny0066 2011-11-7 11:07:25 PM
其實我隻Be都試過有半日唔食野+唔柯屎..之前都從未試過...女友急call我放工上去探Be..之後我又哄又跪咁..佢先肯食返野我覺得佢似玩野多D

其實我隻YondYond既便便都係時大時細...但都係保持硬身...所以我都未驚過
Hitan 2011-11-8 12:20:02 AM
佢細個時侯都試過因為唔比佢上床玩而絕食抗議...
但都冇好似今次咁有啲唔同大細既屎...
加上, 已經 24 小時空調衡温, 應該唔關天氣轉問題...
我只係擔心佢有心臟病咋...
聽人講兔兔如果有心臟病會突然之間成日休息
sanny0066 2011-11-8 12:24:03 AM
兔兔心臟病?我淨係知兔兔最大獲係腸停..真係未聽過心臟病會成日唔食野唔柯屎
Hitan 2011-11-8 12:45:51 AM
雖然腸停係最後的致命傷, 但兔兔唔食野腸停其實都会有其他原因導致架...
例如腎病, 肝病, 心臟病...
因為佢地覺得唔舒服而導致食慾減低...
但通常如果食慾減低係 secondary effect 既話...
咁去到一唔食野就已經好大件事...
加上兔兔本身屬於 prey animal, 所以佢地腦袋裡係 program 左一種「有病都唔可以咁易比人發覺」既程式...
所以平時一定要好留意佢既一舉一動...
但正因為咁, 搞到自己會成日提心吊膽...
冇事都驚一餐 ~_~"
不過正所謂病向淺中醫嘛...
唔驚又唔得
sanny0066 2011-11-8 12:47:00 AM
Hitan 發表於 2011-11-8 12:45 AM
雖然腸停係最後的致命傷, 但兔兔唔食野腸停其實都会有其他原因導致架...
例如腎病, 肝病, 心臟病...
因為佢 ...

哈哈就好似我隻Yond本來只係生腳枕...茶D藥膏就冇咩事..但我都走左去睇Dr.Ma.要專業獸醫話冇事我先安心
Hitan 2011-11-8 12:50:44 AM
HaHa, 所以我都 book 左另一個醫生...
決定問多個專業意見...
為求安心

你隻 yond 而家好啲未?
sanny0066 2011-11-8 12:55:18 AM
隻右腳問題唔會好...只求佢唔好再惡化落去..左腳腳枕今日先開始用藥...應該問題不大
Hitan 2011-11-8 02:29:58 AM

我上網見到有人教咁樣幫兔兔... 墊綿花係裡面... 唔知啱唔啱你用:
An online diagram showing how to safely wrap your rabbit\'s feet.jpg
而我就專登鋪左地毯比我隻兔兔...
再買咗對襪仔比佢...
似乎唔錯...
而且佢行動好正常
cluerabbit 2011-11-8 05:09:46 AM
靜妍媽 發表於 2011-11-7 01:08 PM
佢有vv同食野就唔洗太擔心ge~
但係...
我都聽過有唔少兔兔突然死亡,e生都解釋唔到~ ...

5好嚇我...
兔兔突然死亡....
sanny0066 2011-11-8 07:35:19 AM
Hitan 發表於 2011-11-8 02:29 AM
我上網見到有人教咁樣幫兔兔... 墊綿花係裡面... 唔知啱唔啱你用:

而我就專登鋪左地毯比我隻兔兔...

其實呢對襪仔有咩作用防腳枕腳瘡??

快速發帖