係好擔心既情況下.. 今日帶左冬甩同奶茶去睇醫生........
醫生檢查左奶茶先, 奶茶從來都無病無痛相安無事
哩幾個禮拜先留意到佢pat pat果度唔知做咩濕左又惡臭..
以為只係污糟, 點知check完發現佢個肚可能係子宮個位生左個好大既腫瘤
好辛苦.......哩刻先留意到奶茶成日都無精神 唔開心.. 我忽略左佢..
因為佢一向都好有我行我素既性格.. 我掂佢完全唔理我..所以我都冇唔逼佢
體重又下跌左好多.. 我好心痛點解我哩一刻先知道..
後尾佢地拎左d bacteria去化驗 比左三條路我選擇
一, 開藥比佢食止痛, 但冇可能好得番
二, 做手術, 但可能會係手術台........
三, 幫佢打支針, 比佢係哩一刻離開痛苦.......
我真係接受唔到, 一向都好好地, 今日佢同我講奶茶情況好嚴重
就快離開了 或者可能而家就要離開我了....我真係好傷心
點解, 點解一個月前仲活活潑潑 今日就好似老到郁唔到...
奶茶係我上年暑假買, 陪左我只有一年多少少...
醫生話, 鼠鼠係哩個年齡 無可避免會發生生腫瘤既情況,
果一刻, 我忍住, 我理想化奶茶會好番 會好希望繼續陪住我..
諗番起前兩個月佢先好可愛咁唔知點樣係我熟睡果陣 爬上我枕頭咬爛我枕頭袋刷刷聲
哩頭同我講佢好痛苦.. 今日我真係真真正正見到佢好辛苦...
我唔知點好 究竟佢係好想繼續生存, 定係唔想再忍受痛苦想離開哩個世界
佢可唔可以話比我知....未來哩個冬天, 我應唔應該奢望佢可以陪我過聖誕...

到睇冬甩 佢跌傷左隻腳, 醫生証實佢真係跌斷左腳
唯一只可以比消炎藥佢食止腫 佢個肚同上次一樣 都係keep住有個腫瘤
但係佢好似開心過奶茶好多, 斷左腳都周圍跳
佢比起奶茶更早輕左好多, 更早唔舒服 而且仲大奶茶成4個幾月
點解奶茶要先離開我…我好心痛…佢歲半都未到…
如果同我講冬甩差唔多要走 我唔會太悲哀 只會諗我係佢生命中
照顧得佢周唔周到, 令到佢有冇幸福過 畢竟倉鼠只有2-3年命 我唔會強求任何

如果大家既小愛寵成日都唔聽話 或者對你愛理不理, 請繼續付出關懷去陪伴佢
因為佢地既壽命真係好短, 佢過一日等於人類過左40日 哩24小時就已經係一個月咁漫長...
我會付出我既時間去好好陪伴, 去愛惜佢, 同佢過埋佢最後既日子...
不過好矛盾既就係… 究竟我應唔應該比佢離開…唔好再痛苦…

chillimilk 2011-11-17 10:15:14 PM
熊仔女小茶 發表於 2011-11-14 01:55 PM
hi 小班 , 我只小拉係今年2月14日買返來 , 大約一個月大 , 於今年9月5日走了 , 佢病果時5肯食野 , 行路冇晒 ...

完全明白當時你面對既決定 係幾禁辛苦 難受...
我都好驚 我終有一日要面對厘個痛苦
我其中一隻寶寶已經就快2 歲了....
小班 2011-11-22 04:30:03 AM
chillimilk 發表於 2011-11-17 10:15 PM
完全明白當時你面對既決定 係幾禁辛苦 難受...
我都好驚 我終有一日要面對厘個痛苦
我其中一隻寶寶已經就 ...

係...明白既......
始終要幾日時間好好平伏心情...
最終都可以RECOVER番..
但唔代表佢冇出現過...
每日諗起佢...都會靜靜咁流淚..
但係倍感幸福...雖然我唔知海葬佢係好定唔好...
今日見到有隻BUTTERFLY飛左入黎...
我有D思覺失調左.......

快速發帖