1P 幣

雖然SPCA哩個機構都好關愛小動物...將被遺棄既小動物帶番黎照顧
但係小動物實在太多... 工作人員好難比每一個小動物每天的關心和愛錫
唔知大家有冇試過係SPCA度領養過小倉鼠番屋企, 重新比多次充滿愛心既生活佢地呢?

養得小寵物既通常都係充滿愛心之人, 應該好少主人係因為想滿足自己而已而飼養吧!
唔知其他小寵爸媽係係邊度帶小寵番屋企架呢?

http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing.asp

領養鼠鼠條件: 需年滿21歲, 每隻小倉鼠領養費為20元

chillimilk 2011-11-19 04:34:36 AM
sorry ar 係冇左
hamstertroy 2011-11-19 04:43:22 AM

熊仔鼠特色就係 --- 細膽!!
尤其細個的時候, 然而熟絡了多會超級親主人

同埋地域性更加強, 一鼠一籠/箱很重要!!

還有熊仔鼠就絕對要考慮長定了正常有100-150g
伸展後鼻尖至尾尖普遍也有15, 16cm
部分會再大些超過150g, 特別是鼠女, 黃金界鼠仔是小一點的
所有用品相對要大大大, 窩要大, 滾輪要大, 食量亦較大

個人的經驗來說最容易上手的都係加卡
(留意其實灰霸, 銀狐, 紫王, 布丁都是同一個種類, 叫加卡利亞
只不過是毛色上的分別, 給改了些奇奇怪怪的名字來吸引人)

養倉鼠的基本需要(特別是熊仔鼠)詳見:
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/08/blog-post_05.html
hamstertroy 2011-11-19 04:47:27 AM
J.Milner 發表於 2011-11-18 10:07 PM
我同你諗法一樣, 可能真係壓力問題
鼠鼠始於唔同貓狗d適應力咁強
但我無可能整到個環境同SPCA一樣

唉, 生命有時真係好脆弱... =(
J.Milner 2011-11-19 04:15:53 PM 來自手機
小班 發表於 2011-11-19 01:42 AM
睇晒...你對小鼠鼠超好....
依家只養一隻倉鼠,
其他都係熊仔鼠?

我依家養緊兩隻
一隻小倉 咚咚
一隻小熊 嘟嘟
我每隻都真係當親生子女一樣!!
因為我太愛鼠鼠了
J.Milner 2011-11-19 04:21:20 PM 來自手機
hamstertroy 發表於 2011-11-19 04:47 AM
唉, 生命有時真係好脆弱... =(

其實我真係唔想潑大家冷水
我發覺只要鼠鼠患左體內既疾病
死亡率係九成九點九
有時脆弱到咁 真係養到好無癮
小班 2011-11-26 04:11:08 AM
哎~~~熊仔鼠真係好可愛呢~~~但係我都係唔會養啦,, 哈哈

因為唔夠大地方比佢玩呢~~

不過佢比倉鼠大隻應該好好抱呢~~~
講起病, 我又傷心了

所以而家冬甩隻腳傷左, 我真係好灰心
chillimilk 2011-11-27 12:37:12 PM
下!冬甩隻腳發生乜事ar??
小班 2011-11-27 04:30:42 PM
chillimilk 發表於 2011-11-27 12:37 PM
下!冬甩隻腳發生乜事ar??

佢由高處跳落跌傷了~

快速發帖