1P 幣

雖然SPCA哩個機構都好關愛小動物...將被遺棄既小動物帶番黎照顧
但係小動物實在太多... 工作人員好難比每一個小動物每天的關心和愛錫
唔知大家有冇試過係SPCA度領養過小倉鼠番屋企, 重新比多次充滿愛心既生活佢地呢?

養得小寵物既通常都係充滿愛心之人, 應該好少主人係因為想滿足自己而已而飼養吧!
唔知其他小寵爸媽係係邊度帶小寵番屋企架呢?

http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing.asp

領養鼠鼠條件: 需年滿21歲, 每隻小倉鼠領養費為20元

J.Milner 2011-11-17 09:52:20 PM 來自手機
原本唔想講
我兩星期前係香港分部領養左一隻熊仔鼠
但養左八日就肚痾死左
我都唔知點解
我已經盡快同佢睇獸醫 但第二晚已經走左
小班 2011-11-18 01:55:59 AM
J.Milner 發表於 2011-11-17 09:52 PM
原本唔想講
我兩星期前係香港分部領養左一隻熊仔鼠
但養左八日就肚痾死左

im sorry...
你對新接觸哩隻熊仔鼠既離去...有咩感受呢........
咁肯定係佢係spca果陣已經唔係好舒服, 但係工作人員唔發覺...
拎番去果陣仲好精靈?

想問呢~ 果度既倉鼠仔多唔多? 係咪都係一籠一鼠架?
J.Milner 2011-11-18 08:54:04 AM 來自手機

我對佢咁快離去真係好無奈
佢所有物品用之前用左高熱水去清洗
糧食都只係oxbox同少量新鮮蔬果
但佢黎左咁耐一直都唔係好食野
只係齋飲水
佢頭兩三日精神不錯的
領養部個度有十多隻鼠鼠 全部一籠一鼠的
小班 2011-11-18 05:13:47 PM
J.Milner 發表於 2011-11-18 08:54 AM
我對佢咁快離去真係好無奈
佢所有物品用之前用左高熱水清洗
糧食都只係oxbox同少量新鮮蔬果

無奈....

咁佢肯唔肯你抱架...
哩件事會唔會影響你唔再去果度領養倉鼠??

可惜我未夠21歲我又要..
hamstertroy 2011-11-18 06:05:26 PM

其實好難講o架
即使鼠寶係SPCA時健康正常
但忽然整個環境轉換晒
太大壓力唔舒服都有可能
J.Milner 2011-11-18 09:59:46 PM
小班 發表於 2011-11-18 05:13 PM
無奈....

咁佢肯唔肯你抱架...

唔夠21歲可以叫父母陪同都可以
佢都算乖的, 唔驚人, 肯比我抱
仲好乖伏係我身上唔動
咁又唔會影響我對養鼠鼠的感覺
我仲有一隻歲半的小紫同一歲的熊仔
2個都好健康
依家只係不斷反思緊點樣避免悲劇再重演
J.Milner 2011-11-18 10:07:10 PM
hamstertroy 發表於 2011-11-18 06:05 PM
其實好難講o架
即使鼠寶係SPCA時健康正常
但忽然整個環境轉換晒

我同你諗法一樣, 可能真係壓力問題
鼠鼠始於唔同貓狗d適應力咁強
但我無可能整到個環境同SPCA一樣
佢叫DayDay, 女仔黎, 佢地話有3個月大
但好大隻, 肚痾去睇獸醫時, 磅重有205g
相信未病時體重仲會重d
獸醫仲話佢夠大隻挨得住, 好精神, 應該會好番
仲話佢"should not die", 令我放心
點知睇完後食左一日藥就死左
令我無奈多過傷心
小班 2011-11-18 11:04:36 PM
J.Milner 發表於 2011-11-18 10:07 PM

咁樣架? 知唔知鼠鼠幾大呀??
會因為環境而有壓力...
咁樣搞到我好驚添...
帶佢番屋企佢會唔會唔開心..會好似小熊熊咁..
寧願留係SPCA架..
其實佢地係SPCA既生活, 你覺得算唔算好? 除左有一鼠一籠....

我家人最憎我養倉鼠.. 我放係房所以佢地唔理...
應該都要搵朋友去...係咪要住址証明?
小班 2011-11-18 11:05:38 PM
J.Milner 發表於 2011-11-18 10:07 PM

原來小熊熊咁大隻架

小鼠鼠得30-50g

其實養小熊熊係咩感覺架
佢同小倉鼠有咩分別架??真係好想知

小紫係咪姐係你icon果個?? 係咪仔仔黎?
J.Milner 2011-11-19 12:05:27 AM 來自手機
小班 發表於 2011-11-18 11:04 PM
咁樣架? 知唔知鼠鼠幾大呀??
會因為環境而有壓力...
咁樣搞到我好驚添...

SPCA話佢三個月左右大
但診所話佢大隻到咁 起碼有一歲
其實SPCA養佢地既環境都幾好
分分鐘好過一般主人比佢的環境
如果父母唔比 你睇下有沒成年既親戚
好似表堂兄姐咁 另外係真係需要住址證明的
J.Milner 2011-11-19 12:18:41 AM 來自手機
小班 發表於 2011-11-18 11:05 PM
原來小熊熊咁大隻架

小鼠鼠得30-50g

熊仔鼠同倉鼠既分別呢.....
我個人覺得熊仔比小倉更加醒目,五官更加敏銳 大食好多同更多屎尿就一定XD
詳情相信請教hamsterstory更加好!
我個icon係我第一隻親手養既倉鼠 小紫王黎 叫dede 走左有年半了 係零八年七月養到一零年五月 一歲十個月大超級懂性 最鐘意用利仔錫人
我依家既小紫係dongdong 雖然有歲半 但好生猛
詳情可以睇我的寵頁個度 有哂我既倉鼠家族係度
小班 2011-11-19 01:42:33 AM
J.Milner 發表於 2011-11-19 12:18 AM
熊仔鼠同倉鼠既分別呢.....
我個人覺得熊仔比小倉更加醒目,五官更加敏銳 大食好多同更多屎尿就一定XD
詳 ...

睇晒...你對小鼠鼠超好....
依家只養一隻倉鼠,
其他都係熊仔鼠?
chillimilk 2011-11-19 03:54:34 AM
上兩個星期好想去spca領養一隻小倉 張相好cute ga 不過鼠爸吾比 話冇時間照顧
因已有2小倉 當時亦計劃緊養2隻兔兔tim ^^
頭先上spca個網 果隻好cute 既photo已經有左na ;(
小班 2011-11-19 04:06:46 AM
chillimilk 發表於 2011-11-19 03:54 AM
上兩個星期好想去spca領養一隻小倉 張相好cute ga 不過鼠爸吾比 話冇時間照顧
因已有2小倉 當時亦計劃緊養2 ...

有左na???定係冇左???
哇~ d鼠鼠咁搶手咁快比人領養架

快速發帖