1P 幣

本人已帶兔仔(得仔)睇Dr.Ma正實有咬合不正 ,Dr.Ma講可以磨牙或拔牙(磨牙要一個月一次),其實本人不想張得仔的門牙拔去,不過佢D門牙真係生長得好快,上個月幫佢磨過牙,但不足一個月又生返,所以Dr.Ma就講過拔牙之後就唔洗再每過月磨牙一次,所以希望各兔有比D意見 ,仲有如果真係拔牙要點照顧,如果啱啱拔牙之後會唔會太痛而唔食嘢,真係好擔心
sanny0066 2011-11-24 04:45:47 PM
Pancake323 發表於 2011-11-24 01:53 PM
兔兔拔咗門牙都食到草架, 但因為佢哋冇咗門牙所以唔可以將啲草咬斷,所以一些較長既草你需要幫佢剪短啲, 等 ...

咁剪短左D草咪好難入到草球囉
Pancake323 2011-11-24 10:58:52 PM
係呀, 有時兔兔佢哋成日咬籠或草球都會出現咬合不正既問題架!
sanny0066 2011-11-25 12:13:41 AM
Pancake323 發表於 2011-11-24 10:58 PM
係呀, 有時兔兔佢哋成日咬籠或草球都會出現咬合不正既問題架!

唔通下下仙女散草咩...我又覺得草架唔好用
Pf8811 2011-11-25 01:37:00 AM
咁拔咗牙食唔食到硬草,乾糧
carbee 2011-11-25 11:48:31 PM
如果比著我, 我會一次過拔牙仔, 好過個個月咁帶兔兔睇醫生,
錢事少, 要兔兔成日出街就唔好啦~長痛不如短痛~
而且照顧上亦唔難, 門牙既作用係cut短d草, 冇門牙既兔兔只需要幫佢地剪短d草草就ok!
佢地裡面既牙都唔少野架, 唔駛擔心, 乾糧都食到~
到時比個兜佢食草草~ 草架, 草球就冇用架啦~
sanny0066 2011-11-26 12:19:07 AM
即係好似人類食飯咁..用隻碗食
Pf8811 2011-11-26 12:59:15 AM
多謝各兔有的保貴意見
花芝媽 2011-11-26 01:55:38 AM
其實蚊左門牙仲食到草..  因為食野係用入面d牙仔.. 門牙係用作咬短d草...

如果我要簡......   成日甘磨   蚊左佢   長痛不如短痛會仲好...  

快速發帖