1P 幣

話說冬甩仔係7號果日不慎跌親隻腳仔搞到斷左腳...... 現時20個月大,
立即帶左去睇醫生~ 開左止痛消炎藥比佢...
可是, 冬甩唔知點解實在太活躍! 比我既感覺不像悶悶不樂, 而係非常非常想走佬同出去玩..
因為醫生話唔比玩轆同埋盡量要係平地行,
所以立即拆左個轆同埋將紙砂換左做毛巾同埋SCOTT廚紙,哈

但有時實在心軟..見到佢好可憐抱出黎玩一陣, 放左佢係床或者書台~ (當然絕對望到實!!)
因為用開PET HOME 3層籠, 最底果2層已經空置了~
見佢真的好慘慘, 同埋都明白關係籠度訓醒左冇野做既苦況.
居然作死地,偷偷地加多一層籠比佢!!
不過, 佢又不太喜歡落去玩,(可能係下面冇鋪紙巾唔舒服吧!!)
腫左個位置愈黎愈勁...而且腫果個位已經比佢成日活躍周圍行而磨損左表皮!!
於是立即又帶佢睇多次醫生,,, 醫生唔知做咩脾氣極臭-,-
佢好態度不良咁指出哩個情況一般會維持六個星期先會消腫.. 而且指出2個方向:
一係就比佢搽藥食藥
一係同佢做手術,, 切左隻腳
佢話做手術會有風險, 顧及年紀老同埋個肚仔有個腫瘤
所以我都係帶左佢番屋企

而家最煩惱既就係...要將佢鎖係個籠度六星期......
唔俾佢隻腳周圍郁..如果唔係就可能會刺到有骨..或者惡化
每次打開塊布, 餵佢食完藥放佢入去就喪咬籠.. 實在心痛
但係唔可以放出黎實在太跳皮了~

唔知大家有冇咩意見...... 同埋有冇哩D經驗...
難道就要佢一直呆坐係個籠度直到聖誕節完嗎?? 只得一層 幾個廁紙筒玩下
點先可以提高佢既樂趣度呢??
六星期... 又會老左2個月架啦
先給一下冬甩豬近照*
IMG_1495.JPG IMG_1941.JPG
IMG_1844.JPG IMG_1774.JPG
他的小遊樂園...大家覺得地方夠大嗎?? 只在晚上定期放出黎玩(事實係冇咩野好玩..他只會咬,咬,咬...)

IMG_1496.JPG IMG_1939.JPG
此為食B, 只要有新糧, 3秒內衝出來不斷吃..吃..吃..(之前測試過他要女人還是要食物, 結果選了後者....)

IMG_1567.JPG IMG_1735.JPG IMG_1850.JPG
他的小家~ 眼神總是給我一個很好奇的感覺,, 唉,又輕了呢...總是在吃, 但還是很輕..

IMG_1769.JPG IMG_1715.JPG IMG_1713.JPG IMG_1706.JPG
所以, 餵他吃草粉囉, 為食B, 是很喜歡吃的, 但如果一天吃3次, 就會由一支變得只吃半支...

IMG_1685.JPG IMG_1684.JPG
:我要玩..玩.玩...!! 不斷的跑啊跑... 最喜歡從高處跳下!! (不准>0<)

IMG_1680.JPG IMG_1755.JPG IMG_1999.JPG

帶他看醫生去... 看...多麼的兇 很威的樣子~ 紅色新紙袋喔!!

大家可能覺得他已經不怎可愛了...因為都1歲8個月了啊^^ (如果他被買之前已經兩個月, 那就1歲10個月了~)
可是, 他在我心目中是非常可愛的啊~! 因為我對他對到慣了~很愛愛>3<
hamstertroy 2011-11-26 03:06:28 AM

其實冇轉玩係真係好悶悶, 仲要地方細...
咁落去唔係辦法, 最好就同佢換個大膠箱住
並且鋪勁多廚房抹手紙, 會有幫助
仲有其他屋仔等等的擺設要好小心!!
hamstertroy 2011-11-26 03:13:38 AM

越悶就自然越多野搞, 的確係好煩惱...
但擺設上各樣又真係要好小心
唔好心軟加返層俾佢, 佢宜家唔爬得, 留意佢有冇爬籠添!!
真係最好就同佢轉用大膠箱啦, 好返都唔適宜再爬再操勞
小班 2011-11-26 04:01:23 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 03:13 AM
唔好心軟加返層俾佢, 佢宜家唔爬得, 留 ...

所以我諗緊好唔好比佢做手術一了百了...解決左腫痛哩件事..
但又怕佢醒唔番 始終捨不得
係..而家我一掀開塊布就已經係度咬咬咬,
轉膠箱的話係咪都唔可以好似你咁樣擺D小玩具比佢爬??
但如果一切要係平地既話..最好應該要好闊好闊既環境嗎??
用膠箱係防止佢再爬D欄位?
小班 2011-11-26 04:06:43 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 03:06 AM
其實冇轉玩係真係好悶悶, 仲要地方細...
咁落去唔係辦法, 最好就同佢換個大膠箱住
並且鋪勁多廚房抹手紙,  ...

咁就大獲啦, 換左膠箱一定冇地方擺啦
因為前日先應承左領養布丁鼠-_-聽日就帶番屋企啦
不過我聽日去揀個膠箱先, 請問您果個係幾多CMX幾多CM
或者係L/M/S SIZE架? 以作參考~~
小班 2011-11-26 04:08:36 AM
可以係1715見到腫左的位置~~
另外有個問題好嚴重唔記得問!!
就係醫生開左藥膏同埋消毒水比我幫佢搽,
但係好跳皮一捉住反起佢就唔合作~
郁到我成手汗整到佢痴笠笠,
而且搽到落去佢又食左!!!
TOXIC架...救命
搞到我都唔知搽唔搽落去好喇
小班 2011-11-26 03:24:25 PM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 03:13 AM
唔好心軟加返層俾佢, 佢宜家唔爬得, 留 ...

http://www.youtube.com/watch?v=Y ... e=player_embedded#!

想問下你比佢食果D係咩黎架...^^?
hamstertroy 2011-11-26 09:26:26 PM
小班 發表於 2011-11-26 04:01 AM
所以我諗緊好唔好比佢做手術一了百了...解決左腫痛哩件事..
但又怕佢醒唔番 始終捨不得
係..而家我一掀 ...

做唔做手術真係好難講...

雖然鼠寶宜家1歲8個月大
但氣體麻醉其實比較安全
福仔個時都2星期麻左2次

你睇邊個醫生阿?
如果我就會聽下Tiger意見

咁都要睇咩玩具喎...

用膠箱主要就空間要盡量大大大, 尤其冇轉轉玩
否則會好大壓力, 對病情都有影響
同埋要俾多D多D SCOTT佢, 會安心好多又有D世藝

同埋係真係唔好俾佢爬來爬去, 尤其用籠添啦

hamstertroy 2011-11-26 09:36:47 PM
小班 發表於 2011-11-26 04:06 AM
咁就大獲啦, 換左膠箱一定冇地方擺啦
因為前日先應承左領養布丁鼠-_-聽日就帶番屋企啦
不過我聽日去揀個 ...

吉仔的膠箱係SOHO牌最大那個, 實惠有賣
內計size: 63x42x39(高)cm
店舖寫的係連蓋最大個size, 長度68定69cm
尋日去睇做緊HK$129 only~

如果細鼠想細D可以考慮紅A
實惠都有好幾款
不過紅A料靚相對唔平
但就要睇你可以拿到幾多位出來俾鼠寶囉

另外都可以去其他家品店睇
例如IKEA, 日本城, JUSCO等等
hamstertroy 2011-11-26 09:44:36 PM
小班 發表於 2011-11-26 04:08 AM
可以係1715見到腫左的位置~~
另外有個問題好嚴重唔記得問!!
就係醫生開左藥膏同埋消毒水比我幫佢搽,

可用後頸抱法固定一下鼠寶, 當然都要睇法塗藥的位置啦!
http://www.wretch.cc/blog/wyf1205/12109097

至於D藥係唔係toxic就要問返醫生
正路就唔會, 明知鼠寶一定會舔
你同鼠寶塗完藥都要同佢玩下, 周圍走下, 等D藥吸收下
就唔好話即刻放返鼠寶返屋企等佢自己舔
hamstertroy 2011-11-26 09:45:33 PM
小班 發表於 2011-11-26 03:24 PM
http://www.youtube.com/watch?v=Yppu9k4B0So&feature=player_embedded#!

想問下你比佢食果D係咩黎架... ...

係organic oat flakes, 有機燕麥片~
小班 2011-11-27 03:59:05 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 09:26 PM
做唔做手術真係好難講...

雖然鼠寶宜家1歲8個月大

我都唔係好清楚 個醫生冇講話麻醉既方法, 麻醉都冇提
只係要我自己揀, 做手術同等佢地自己好番係1半1半咁- -"
睇大圍果間,你成日講既TIGER究竟係邊個呢??
係間診所定係個醫生名?
睇開佢果個係個女醫生黎..講英文-3-
係呀, 我兩日冇比佢出黎玩,
今日佢已經發晒癲, 我比佢出黎, 佢咬左我4次-_-痛死左
好明顯係因為佢好嬲而咬我>< 所以我比佢出黎玩個飽...
D SCOTT洗唔洗話要撕得細張D架??我MIT一條條都唔知大張定細張啦...
佢唔爬就真係冇咩野做架啦, 佢唔似得奶茶咁,, 自己一個靜靜都好乖乖唔洗我擔心
又唔會話悶要LUR住出黎

今日比佢出黎, 又周圍爬啦哎呀.........
小班 2011-11-27 04:02:00 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 09:36 PM
吉仔的膠箱係SOHO牌最大那個, 實惠有賣
內計size: 63x42x39(高)cm
店舖寫的係連蓋最大個size, 長度68定6 ...

今日岩岩收工就去左最近既日本城睇..果度D箱..OMG
好多都根本仲細過我個PET HOME籠既.. IMEAN個底SIZE,
都賣成128 我籠都買到個啦...
但今日番工收得夜又趕唔到去睇其他地方..
咁我聽日去IKEA同實惠度睇下..
你哩個SIZE既箱你覺得熊仔鼠夠唔夠住?? 倉鼠??
佢雖然好細粒但係我總係覺得地方唔夠佢玩..
可能我自己都係好想要多D空間既人.. 但我房細有電腦玩嘛
但佢冇喎!! 唉><
小班 2011-11-27 04:06:09 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 09:44 PM
可用後頸抱法固定一下鼠寶, 當然都要睇法塗藥的位置啦!
http://www.wretch.cc/blog/wyf1205/12109097

至於D藥係唔係toxic就要問返醫生
正路就唔會, 明知鼠寶一定會舔
你同鼠寶塗完藥都要同佢玩下, 周圍走下, 等D藥吸收下
就唔好話即刻放返鼠寶返屋企等佢自己舔

哩個抱法..我真係完全做唔到呀...因為佢太細粒啦..我又怕佢痛~我放棄左~
D藥膏真係TOXIC架...佢出面已經貼住左... SO..好Confuse><
不過今日我用左d茅招迫佢落疊..就係
我用針筒餵佢食草粉, 餵餵下我叫我細佬拎住支針筒, 然後我就拎棉花棒同佢搽..
哩個為食豬果然好陶醉係食方面..所以勁乖咁比我搽唔反坑~~
不過唔知可以維持到幾多日呢
然後聽你講, 唔放佢入籠住, 比佢玩, 佢又係度lam我就撩開佢佢咬我="= 雖然唔痛, 哈, 但佢反應果下真係幾得意
係靜左唔郁, 再一野咬, feel到好chok好大力, 但不痛~ xd
放佢出黎真係唔知比咩佢玩好, 唔爬得, 只可以平地, 同埋食
諗諗下, 係咪做手術佢就可以爬得番
但唔想佢細細粒粒受咁大傷害咁.過唔到自己果關.
小班 2011-11-27 04:07:53 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-26 09:45 PM
係organic oat flakes, 有機燕麥片~

我都好想買多d有營養既野比呀b食, 係咪係有機店買就得架啦? 人食果d都ok??
佢地真係肯食的嗎? 喜歡嗎?
oxbow糧我諗緊好唔好買..一黎大包貴佢唔食我就..要自己食晒佢><

過2日我會接2隻布丁b女番黎, 如果買膠箱.. 真係要放係床了xd

快速發帖