1P 幣

話說冬甩仔係7號果日不慎跌親隻腳仔搞到斷左腳...... 現時20個月大,
立即帶左去睇醫生~ 開左止痛消炎藥比佢...
可是, 冬甩唔知點解實在太活躍! 比我既感覺不像悶悶不樂, 而係非常非常想走佬同出去玩..
因為醫生話唔比玩轆同埋盡量要係平地行,
所以立即拆左個轆同埋將紙砂換左做毛巾同埋SCOTT廚紙,哈

但有時實在心軟..見到佢好可憐抱出黎玩一陣, 放左佢係床或者書台~ (當然絕對望到實!!)
因為用開PET HOME 3層籠, 最底果2層已經空置了~
見佢真的好慘慘, 同埋都明白關係籠度訓醒左冇野做既苦況.
居然作死地,偷偷地加多一層籠比佢!!
不過, 佢又不太喜歡落去玩,(可能係下面冇鋪紙巾唔舒服吧!!)
腫左個位置愈黎愈勁...而且腫果個位已經比佢成日活躍周圍行而磨損左表皮!!
於是立即又帶佢睇多次醫生,,, 醫生唔知做咩脾氣極臭-,-
佢好態度不良咁指出哩個情況一般會維持六個星期先會消腫.. 而且指出2個方向:
一係就比佢搽藥食藥
一係同佢做手術,, 切左隻腳
佢話做手術會有風險, 顧及年紀老同埋個肚仔有個腫瘤
所以我都係帶左佢番屋企

而家最煩惱既就係...要將佢鎖係個籠度六星期......
唔俾佢隻腳周圍郁..如果唔係就可能會刺到有骨..或者惡化
每次打開塊布, 餵佢食完藥放佢入去就喪咬籠.. 實在心痛
但係唔可以放出黎實在太跳皮了~

唔知大家有冇咩意見...... 同埋有冇哩D經驗...
難道就要佢一直呆坐係個籠度直到聖誕節完嗎?? 只得一層 幾個廁紙筒玩下
點先可以提高佢既樂趣度呢??
六星期... 又會老左2個月架啦
先給一下冬甩豬近照*
IMG_1495.JPG IMG_1941.JPG
IMG_1844.JPG IMG_1774.JPG
他的小遊樂園...大家覺得地方夠大嗎?? 只在晚上定期放出黎玩(事實係冇咩野好玩..他只會咬,咬,咬...)

IMG_1496.JPG IMG_1939.JPG
此為食B, 只要有新糧, 3秒內衝出來不斷吃..吃..吃..(之前測試過他要女人還是要食物, 結果選了後者....)

IMG_1567.JPG IMG_1735.JPG IMG_1850.JPG
他的小家~ 眼神總是給我一個很好奇的感覺,, 唉,又輕了呢...總是在吃, 但還是很輕..

IMG_1769.JPG IMG_1715.JPG IMG_1713.JPG IMG_1706.JPG
所以, 餵他吃草粉囉, 為食B, 是很喜歡吃的, 但如果一天吃3次, 就會由一支變得只吃半支...

IMG_1685.JPG IMG_1684.JPG
:我要玩..玩.玩...!! 不斷的跑啊跑... 最喜歡從高處跳下!! (不准>0<)

IMG_1680.JPG IMG_1755.JPG IMG_1999.JPG

帶他看醫生去... 看...多麼的兇 很威的樣子~ 紅色新紙袋喔!!

大家可能覺得他已經不怎可愛了...因為都1歲8個月了啊^^ (如果他被買之前已經兩個月, 那就1歲10個月了~)
可是, 他在我心目中是非常可愛的啊~! 因為我對他對到慣了~很愛愛>3<
chillimilk 2011-11-27 01:01:39 PM
小班 發表於 2011-11-27 04:07 AM
我都好想買多d有營養既野比呀b食, 係咪係有機店買就得架啦? 人食果d都ok??
佢地真係肯食的嗎? 喜歡嗎?
o ...

陰公lor... 乜冬甩咁慘慘
之前鼠友教 去點點綠買organic 小食 (係ar係人果d) 不過冇糖冇salt冇煮冇焗果d(係 raw)
至於organic燕麥片 我係citysuper n 百佳超巿買過
至於膠箱 盡力而為la 最大吾得 就買中size la 因係細鼠鼠
希望冬甩早日康復la
chillimilk 2011-11-27 01:02:02 PM
我都好想買多d有營養既野比呀b食, 係咪係有機店買就得架啦? 人食果d都ok??
o ...

之前鼠友教 去點點綠買organic 小食 (係ar係人果d) 不過冇糖冇salt冇煮冇焗果d(係 raw)
至於organic燕麥片 我係citysuper n 百佳超巿買過
至於膠箱 盡力而為la 最大吾得 就買中size la 因係細鼠鼠
希望冬甩早日康復la
chillimilk 2011-11-27 01:02:32 PM
o ...

希望冬甩早日康復la
chillimilk 2011-11-27 01:03:19 PM
o ...

希望冬甩早日康復la
chillimilk 2011-11-27 01:08:51 PM
oh gosh 手機有問題 連發多次post... 請問點樣delete post ga?
另外 tiger係喺大圍果間 好多鼠友都睇tiger or 屯門gerry
不過tiger 好難book...
hamstertroy 2011-11-27 08:45:30 PM
小班 發表於 2011-11-27 03:59 AM
我都唔係好清楚 個醫生冇講話麻醉既方法, 麻醉都冇提
只係要我自己揀, 做手術同等佢地自己好番係1半1半咁 ...

廚房紙撕得幼細D會比較舒服, 比較有巢的感覺~

Dr. Tiger 係 大圍珍禽異獸醫院 老闆之一
醫院個website都有醫生簡介

冇計喎...
你都要體諒鼠寶冇轉玩, 地方又細, 係真係好悶好可憐!
hamstertroy 2011-11-27 08:53:29 PM
小班 發表於 2011-11-27 04:02 AM
今日岩岩收工就去左最近既日本城睇..果度D箱..OMG
好多都根本仲細過我個PET HOME籠既.. IMEAN個底SIZE,
...

你有位咪買的我個囉, 夠大又onlyHK$129
日本城都有2款再大DD
再唔係IKEA SAMLA條line最大個款 (好似要訂)
就連外國都有好多鼠友用
hamstertroy 2011-11-27 08:59:56 PM

D藥你最好打返去問清楚醫生toxic如果鼠寶食怕唔怕...
hamstertroy 2011-11-27 09:04:00 PM
o ...

堅果類, 穀類, 種子類, 豆類這些買for人吃的, 有機的, 信譽好的會有保證得多
有多新鮮自己嗅一下亦大概知道, 又沒有防腐劑
亦要留意要吃新鮮的, 唔放得耐, 不新鮮的容易有黃麴毒素(aflatoxin)!!

基本上可在有機店買, 例如點點綠, 吉之島都有專櫃:
http://www.greendotdot.com/main.php

不過堅果我未買過點點綠
我通常係Jusco, Citysuper, Taste等等其他果仁專櫃
試食完覺得新鮮就買
通常有raw, roasted or salted, 鼠寶食就要raw
大型百佳等等亦有很多已包裝的選擇, 部分也都新鮮

詳見:
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/11/blog-post_06.html
小班 2011-12-4 01:46:29 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-27 09:04 PM
堅果類, 穀類, 種子類, 豆類這些買for人吃的, 有機的, 信譽好的會有保證得多
有多新鮮自己嗅一下亦大概 ...

唔該晒!我會去睇咖啦~~!!! THANKS!>3<
wchun616 2011-12-11 09:00:18 PM
似乎比較瘦喎..
熊仔女小茶 2011-12-12 02:08:24 PM
HI 小班 , 我好羨慕你可以同鼠鼠禁樣玩 ,
我果兩只成日騰騰震 , 好細膽
小班 2011-12-12 09:44:11 PM
熊仔女小茶 發表於 2011-12-12 02:08 PM
HI 小班 , 我好羨慕你可以同鼠鼠禁樣玩 ,
我果兩只成日騰騰震 , 好細膽  ...

係點架 比d相睇下~
最近領養果2隻布丁鼠入面, 有一隻已經開始肯同我親近=唔咬我啦 好SHY好緊張TIM
不過都係好錫住冬甩先~
奶茶媽 2012-2-23 12:40:40 AM
好豪華呀3層!!!!!!!!!!!!   
eva010 2012-4-6 08:14:57 PM
我有隻鼠鼠斷左腳,差D切左隻腳,幸好消左腫

快速發帖