1P 幣
HI 請問那間有19CM 超淨音既跑步器 ,
我E+用緊果兩只跑步器好嘈 ,
晚晚訓教我都比屋企人閙 ,
我行左旺角好多間 ,
有D冇貨 , 有D冇 SIZE ,
請大家話比我知邊度有得買及牌子邊只好 .

hamstertroy 2011-12-7 04:17:38 PM

熊仔鼠長定了正常有100-150g, 伸展後鼻尖至尾尖普遍已經有15, 16cm
(部分會再大些超過150g, 特別是鼠女)
所以, 至少要SANKO WILD 21cm或以上的滾輪才會跑得舒服!

hamstertroy 2011-12-7 04:21:14 PM

這2款滾輪MINI ZOO都只是相差HK$10, 咁梗係要個夠大同埋品質更好的啦!

http://www.exotic-pets.net/index_topic.php?did=117508
熊仔女小茶 2011-12-8 02:32:39 PM
hi : 我BOOK 左兩個21CM 啦 , THX YOU
熊仔女小茶 2011-12-10 10:33:15 AM
HI HEMSTERTROY 21CM已買左兩個 ,
比起我之前17CM真係好大 ,
傻西同小茶應該好開心 , 我個籠係
http://www.exotic-pets.net/index ... path=/114258/114541>> nx44型號 ,
放左落去冇晒位比佢地行
hamstertroy 2011-12-10 11:44:28 PM
熊仔女小茶 發表於 2011-12-10 10:33 AM
HI HEMSTERTROY 21CM已買左兩個 ,
比起我之前17CM真係好大 ,
傻西同小茶應該好開心 , 我個籠係

依個籠本身就太細啦, 擺到21cm滾輪已經算好~
可以的話就換2個大箱俾鼠寶佢地啦...
熊仔女小茶 2011-12-12 01:42:05 PM
hi 大箱佢地就5可以自出自入架啦 ,
想問你個膠箱係邊度買到 ,
同E+5G點解連傻西都咬我 , 養左3個月啦 ,
攪到我有恐懼症 ,
5錦抱佢地 , 請幫我分析點鮮會禁既 .
hamstertroy 2011-12-13 01:54:35 AM
熊仔女小茶 發表於 2011-12-12 01:42 PM
hi 大箱佢地就5可以自出自入架啦 ,
想問你個膠箱係邊度買到 ,
同E+5G點解連傻西都咬我 , 養左3個月啦 ,

都係個句...
用籠我都唔會俾鼠寶自出自入, 要注意環境安全!

基本上我日日都係差唔多鐘數抱仔仔出來周圍玩下跑下
仔仔都知
見到我一樣會跑到高的地方扭抱 - 屋頂, 城堡頂,  龜頂

我都鍾意用籠
尤其因為頂部可以蓋布遮光而側4邊又不失光線跟通風
不過當然空間大更為重要
所以目前為止我的首選還是大膠箱!!

**吉仔的膠箱係SOHO牌最大那個, 實惠有賣
店舖寫的係連蓋最大個size, 長度係69cm

個人經驗鼠寶親人與否好睇主人點同佢地相處
相處之道你之前D貼都講過
一樣啦, 多親手餵食已經是最有效
深入o既都好難話一言一語就表達到
都要睇主人自己造化
畢竟感愛到幾多學到幾多人人不同

可參考一下:
http://hamstertroy.blogspot.com/p/blog-page_18.html
hoho93 2011-12-19 07:22:03 PM
hamstertroy 發表於 2011-12-7 04:17 PM
熊仔鼠長定了正常有100-150g, 伸展後鼻尖至尾尖普遍已經有15, 16cm
(部分會再大些超過150g, 特別是鼠女)
...

我都有養熊仔鼠....
仔仔泥架~我隻熊仔鼠都係用呢個跑步器~不過黄色ge~~
hamstertroy 2011-12-19 10:05:03 PM
hoho93 發表於 2011-12-19 07:22 PM
我都有養熊仔鼠....
仔仔泥架~我隻熊仔鼠都係用呢個跑步器~不過黄色ge~~ ...

SANKO WILD 21cm滾輪只有橙色
你個黃色的應該係另一個牌子 - 19.5cm
長度短D, 同埋闊度窄好多...
hoho93 2011-12-20 09:36:03 PM
hamstertroy 發表於 2011-12-19 10:05 PM
SANKO WILD 21cm滾輪只有橙色
你個黃色的應該係另一個牌子 - 19.5cm
長度短D, 同埋闊度窄好多... ...

可能係

快速發帖