1P 幣
今日我唸住抱我隻鼠出黎玩果時

我突然俾我隻鼠鼠咬,咬到唔放口

我唸住拎番隻手出黎果時佢都唔放口

佢就咬住我隻手半天吊

我想問點解會有e個情況出現??

同埋我俾鼠鼠咁咬法會唔會有咩病??

lukyee86111 2011-12-6 11:17:21 PM
我曾經養過2隻小灰霸、1隻小滑鼠
3隻... 都咬過我
我諗應該未熟JAI

就算係我而家隻兔仔
都係會咬我
chillimilk 2011-12-7 04:04:27 AM
可能你隻手有食物味道 又或者佢驚驚你突然新手入籠 以為你習激佢

我隻鼠鼠極度痴我 但當我吾記得叫佢 + 又冇比佢見到我隻手開始新入籠 + 又冇比佢聞下隻手先
佢就飛撲埋黎咬我 因佢以為被習激所以自謂lor...

至於被咬後既病 應該冇ge 因之前check 過其他好多網 都話冇事
不過 當被咬後 盡量bit d 血出黎 等d 菌同血一齊流出
如果驚既 可以用消毒水抹一抹lor
熊仔女小茶 2011-12-7 01:47:54 PM
hi 已經流左好血 , 可能昨晚我食完花生冇洗手,
小茶最善良 , 佢咬完我都縮埋左一個角落.
sum192113 2011-12-7 07:41:07 PM
鼠鼠:我想食花生呀
小班 2011-12-8 09:52:39 PM
哈哈.. 我都試過食完野冇洗手...比佢咬到爆血痛到飛起~~我指冬甩仔
因為冬甩好細個已經比我照顧到而家..佢甚少咬我OR叫, 不過就唔痴我..

奶茶因為我買左佢番黎都放左係人地屋企幾個禮拜,, 非常我行我素唔中意理我一開頭會係咁咬我...
所以我都比好大既空間佢玩盡量唔SO擾佢(其實係唔想比佢狂咬-.-)

回樓主,, 我都試過比冬甩/奶茶捉實黎咬痛到半天吊,,皆因佢地心情勁差!!!不過我次次都會原諒佢既

我都想知點樣可以同鼠鼠增進感情, 而家第2代領養左1對2隻半年大既布丁鼠, 勁肥勁大隻, 但係佢地2隻都好兇殘,!!見到我好似想出黎但係呢, 我一摸就BILL走左, HIDE下佢就捉住我手指黎咬!
本身我以為佢唔習慣屋企, 就係擺佢係度一個星期只係比野食同水唔理佢住(因為要比多D時間係冬甩度)
但係而家都仲係咁...嗚呀,,,點算呀,,,佢地好似想投訴屋企細..得一層><
熊仔女小茶 2011-12-10 09:58:18 AM
HI 我個只傻西都係5比我抱 , 5跟我 , 我行我數 ,
除非我抱住小茶佢先夠膽上我身 , 困為目標係小茶 , 嗚嗚嗚.....
奶茶媽 2012-2-23 12:37:21 AM
我隻鼠都咬我呀~~
不過就唔大力, 冇咬到見紅
應該係以為我係野食= =...........

但我好細個好細個仲讀緊小學果時都養過
有一次我又係衰ge
見佢坐係度訓教好得意
d肚腩一層層
忍唔住去摸佢肚仔
就比佢咬到流血了/______\ 果次真係好痛.......

快速發帖