1P 幣
我係11月帶過兔兔去家人的屋企兩次!

但每次兔兔去到的時候,

連草同糧都唔食!

點算?

係聖誕節,我仲想帶佢再去玩呀!

有什麼辨法呢?

我記得…佢第一日到我屋企,佢都肯食草ga!
kwan104kwan 2011-12-12 06:54:03 PM
sanny0066 發表於 2011-12-12 03:11 PM
兔兔唔係最怕陌生人既咩

意思係人就驚,動物就唔驚?
kwan104kwan 2011-12-12 06:54:59 PM
小白小黑 發表於 2011-12-12 04:46 PM
我認同
睇不同rabbit架...
小黑小白第一次黎親友家, 害怕係正常

去多幾次會否習慣?
nixie 2011-12-12 08:52:13 PM
kwan104kwan 發表於 2011-12-12 06:51 PM
唔使10分鐘的路程!

咁近都驚
花芝媽 2011-12-12 09:18:32 PM
我記得去睇dr.ma前  .. 我拎左佢地去餐廳先 .. 因為要醫飽自己個肚...

花生就比兔爸睇    我就睇住芝麻  ..      我仲開左個袋口出黎   比芝麻吸多d空氣 ..

芝麻不停周圍望  仲想跳出黎   
sanny0066 2011-12-13 12:30:33 AM
kwan104kwan 發表於 2011-12-12 06:54 PM
意思係人就驚,動物就唔驚?

我淨係帶過Be出去見陌生人..動物真係未試過...次次Be去到九龍動物醫院..佢都好乖咁俾我抱的...因為佢驚陌生地方
小白小黑 2011-12-13 11:11:50 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-13 09:33 AM
你帶佢番工即係佢長時間係袋??
有時我都好煩惱..
如果有d 咩事 或者真係咁arm 跟住要帶佢出去 我又無可 ...

佢基本上長時間係袋, 但個袋一定係身邊, 我係度才會開個袋比佢出黎
有時會抱住佢安撫下, 袋入面一定要有尿片和紙粒, 唔係佢vv好ma煩
另外, 一定要有草, 有時佢係袋入面吃草會安心好多
當然, 工作地方最好唔好太嘈, 同埋溫度適宜, 太熱太凍對佢都不太好
最後, 要帶水瓶, 以小白為例, 當我開袋時, 佢想飲水, 會咬個水瓶, 咁你就要比水佢飲架啦...
最後最後, 個袋一定要放係黑啲同埋通風地方, 同埋要平放, 唔係都會嚇親佢

p.s: 我帶小白第一次返工, 佢係堅張度流nose水, 搞到我以為佢有病, 點知佢回家就無了
so, 如果你真係帶, 你要多帶幾次, 佢才會熟習環境. 而第一次你見佢堅張不安, 都唔駛咁驚, 此乃正常現象!!
還有, 我的意見只for個別rabbit, 你的奶茶未必完全適用
sanny0066 2011-12-13 11:44:53 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-13 11:20 AM
謝謝!
我都係怕有時真係就唔到時間可能要帶佢番工
可以參考一下

你隻奶茶實走兔啦....跳上你張工作枱添呀
sanny0066 2011-12-13 11:45:19 AM
小白小黑 發表於 2011-12-13 11:11 AM
佢基本上長時間係袋, 但個袋一定係身邊, 我係度才會開個袋比佢出黎
有時會抱住佢安撫下, 袋入面一定要有 ...

小白咁乖應該冇問題..如果你帶小黑呢就
sanny0066 2011-12-13 11:50:01 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-13 11:46 AM
..........咪...咁話佢...啦............  (雖然我都覺得佢會....)

佢就算唔跳上你張枱...都走入你老闆間房道VV啦
小白小黑 2011-12-13 11:56:48 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-13 11:20 AM
謝謝!
我都係怕有時真係就唔到時間可能要帶佢番工
可以參考一下

kaka..你要在視線範圍內啦..基本上都係我書桌上走動...所以無咩問題
小白小黑 2011-12-13 11:57:16 AM
sanny0066 發表於 2011-12-13 11:45 AM
小白咁乖應該冇問題..如果你帶小黑呢就

星期五有得試啦..因為星期五要帶小黑上班lu
sanny0066 2011-12-13 11:57:42 AM
小白小黑 發表於 2011-12-13 11:56 AM
kaka..你要在視線範圍內啦..基本上都係我書桌上走動...所以無咩問題

咁自由奔放...
sanny0066 2011-12-13 11:58:08 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-13 11:52 AM
老細間房係老遠... 奶茶最多係我d 櫃桶入面vv

咁好簡單啦...放張尿片就OK...但係如果佢挖既話就大劑啦...
小白小黑 2011-12-13 11:58:35 AM
sanny0066 發表於 2011-12-13 11:57 AM
咁自由奔放...

係囉..好自由架..kaka
小白小黑 2011-12-13 12:00:34 PM
Twhtracy 發表於 2011-12-13 11:58 AM
@____________@ 係書檯上面走動咁乖?
我覺得奶茶唔會甘心淨係係我書檯上面.....  ...

KAKA...所以你最好用手抱住佢囉...^^

快速發帖