我最近係網上面領養一仔一女
仔只得三個月
女已經三歲啦
前手主人原本諗住比佢地交配...

聽朋友介紹話 Dr Ma手勢幾好傷口細, 請問有無兔友可以分享?
要幾耐復原?

因為三歲唔多唔少風險都較高, 想搵個好d兔醫生幫佢做手術.
唔該.
carbee 2011-12-18 12:24:17 AM
Carbee Wong · SKH Holy Trinity Church Secondary School
dr.ma真係幾好架, 其實唔駛咁擔心既, 當年我個囡5歲幾搵dr.ma做絕育我都好擔心, 雖然手術風險會比年輕兔兔高, 但都唔算真係太高既, 而且復原時間亦可能多一星期左右, 最緊要唔好比佢搞到傷口~
其實你應該先搵dr.ma幫兩隻兔兔body check先$250,(接兔兔返屋企後應該盡快做), 之後你再問佢關於囡囡絕育既事, 佢會好細心同耐性咁同你詳細解釋,唔駛咁擔心
sanny0066 2011-12-18 11:25:43 AM
雖然馬醫生講過 絕育最好係9個月-2歲..但當然3歲都可以做愈早做愈好...傷口復原真係要好睇兔兔本身...有D兔兔可以3日左右就除低個頭罩..有D要帶到返到Dr.ma覆診個日先可以除(因為一除就會lum傷口)
Wandywan 2011-12-18 06:31:24 PM
其實幾多歲都可以做手術,要視乎身體狀況,最好盡快book la,愈早愈好,如果唔係就有機會生癌啦!我Coffee都係係搵Dr Ma做,今日剛做完手術後覆診!醫生都話越細做越快覆完,Coffee即日做完,已開始食菜同草啦!草粉都係餵咗兩餐,佢三日就除個罩啦!一切好好。唔好擔心咁多,我之前都係好擔心,但原來係多餘。快d做啦!
小黑與我 2011-12-18 06:36:22 PM
sanny0066 發表於 2011-12-18 11:25 AM
雖然馬醫生講過 絕育最好係9個月-2歲..但當然3歲都可以做愈早做愈好...傷口復原真係要好睇兔兔本身 ...

我打算三月帶小黑去做,到時十個月大左右
花芝媽 2011-12-18 06:41:00 PM
做之前帶比DR.MA睇下先  ..   歲數比較大個D

正正常常1歲左右   BOOK完帶比佢就做得...    但當然太輕更係唔比你做=0=   
sanny0066 2011-12-18 07:02:27 PM
小黑與我 發表於 2011-12-18 06:36 PM
我打算三月帶小黑去做,到時十個月大左右

我都係3月帶BeBe去做....到時Be9個月大左右
小黑與我 2011-12-18 07:17:02 PM
sanny0066 發表於 2011-12-18 07:02 PM
我都係3月帶BeBe去做....到時Be9個月大左右

唔好同我爭檔期呀,不過我會book weekday嘅
sanny0066 2011-12-18 07:21:26 PM
小黑與我 發表於 2011-12-18 07:17 PM
唔好同我爭檔期呀,不過我會book weekday嘅

我book星期5..之後6,日睇住佢
小黑與我 2011-12-18 07:41:24 PM
sanny0066 發表於 2011-12-18 07:21 PM
我book星期5..之後6,日睇住佢

我都諗住咁,不過我應該順便放埋大假
sanny0066 2011-12-18 07:58:04 PM
小黑與我 發表於 2011-12-18 07:41 PM
我都諗住咁,不過我應該順便放埋大假

可憐的我...冇大假
chusukying 2011-12-18 09:02:14 PM
唔該晒咁多兔爸兔媽既意見謝謝

睇黎 Dr Ma 都幫唔少兔兔做手術同有經驗醫兔兔

等我打去約個時間帶仔仔同女女見吓 Dr Ma先
真係好緊張呀
sanny0066 2011-12-18 09:18:42 PM
chusukying 發表於 2011-12-18 09:02 PM
唔該晒咁多兔爸兔媽既意見謝謝

睇黎 Dr Ma 都幫唔少兔兔做手術同有經驗醫兔兔

有冇你兔兔既相相呀
chusukying 2011-12-22 08:14:09 PM
我的兔兔

chusukying 2011-12-22 08:17:54 PM
Sanny 兔友, 請問你有無試過俾兔兔 Dr Ma 做手術呀?

我見你係 forum好活躍, 同好似好有經驗. 請指教.

快速發帖