我鼠鼠..一向健康...
今早出1門仲跳出黎問囉食..
我岩豈返到黎...佢..爬左係到唔旭...

個鼻至個肚都好濕...唔知咩事..
有無人可以幫到我..
佢咩事?
鼠鼠而家只係訓..又唔旭.....

BiBi 2011-12-21 10:35:47 PM
最好睇獸生啦!希望鼠鼠無事啦!祝福!
小班 2011-12-22 02:22:26 AM
SAME HERE 帶佢去睇醫生啦! 大圍 290$
佢係咪餓得濟呀??你平時有冇比人食既野佢食, 佢健唔健康?
會唔會係污糟冇沖涼搞到生野感染?有冇成日R痕?
我哥隻都試過, 係因為佢嬲我-U-
小班 2011-12-22 02:23:12 AM
D毛係咪濕晒呀? 可能係有細菌感染, 平時會唔會咁架, 快D帶佢去醫生度開藥比佢食啦,
hamstertroy 2011-12-22 02:38:01 AM

唔好估估下了...

爭取黃金救援時間, 睇醫生對症下藥
講真實際網上冇人可以答到你
就算醫生隔空都唔能夠肯定, 一樣要當面摸當面check當面做test

建議去看大圍Tiger (初診金 - HK$290):
http://www.taiwaiexotic.com/cn_contact

Tiger難book急就先去看屯門Gerry (初診金 - HK$2XX):
http://www.victoriavet.com.hk/chi/contact.html

還有天后Chris, 不過本人未看過只是聽說不錯:
http://www.stmarysvets.co.uk/chrisandnicola/contact_us.html

聽朝9點好即刻book
如果問題serious就要一早直接踩上去

另外係屋企同埋帶出街睇醫生都要好好保暖!!
要俾勁多墊材, 建議用SCOTT廚房抹手紙

仲有聽你形容冇精神係真係好嚴重, 鼠寶應該都冇乜食慾添?

試下俾D小米, 有機黃豆粉
香口比較會有食慾又非常有益, 睇下會唔會胃口大D

真係唔肯食的話就要force-feed
要去藥房買針筒(除針), 抱好抱穩再DDDD咁餵

同埋怕佢唔係點飲水很容易脫水
一樣要針筒慢慢餵佢飲水, 最好開D電解粉

可以拉拉佢頸背皮看看會否立刻縮回
身體水分唔夠就會冇乜彈性

J.Milner 2011-12-24 08:45:11 AM
咁依家你既鼠鼠點呀???
yoruko 2011-12-25 03:47:48 AM

我俾左之前有果D抗敏藥同抗生素佢食...而家D毛毛靚仔返了..
可能佢年幾比較大........加上E兩晚好凍...佢個身成日震下震下咁...
搞到我好擔心....俾曬保暖野佢....都震...
我想知出面有無D保溫野/會發熱的可以買俾佢用....
我唔想睇住佢凍死..好唔容易...醫返好佢D皮膚..
yoruko 2011-12-25 03:50:23 AM
hamstertroy 發表於 2011-12-22 02:38 AM
唔好估估下了...

爭取黃金救援時間, 睇醫生對症下藥

大圍果間D醫生幾有愛心下...
之前我隻囡囡病重..我無BOOK咁囉去佢果D醫生...有睇緊其他都幫我囡囡睇...
J.Milner 2011-12-27 10:17:34 AM
yoruko 發表於 2011-12-25 03:47 AM
我俾左之前有果D抗敏藥同抗生素佢食...而家D毛毛靚仔返了..
可能佢年幾比較大........加上E兩晚好凍...佢個 ...

"俾左之前果D抗敏藥同抗生素佢食"?
個人意見, 唔好自己比藥佢食...仲要係之前既藥, 唔知過左期未
下次唔好啦!!!
如果你想佢再暖d, 可以買d暖包, 圍住佢訓教既屋仔, 咁間屋仔會暖笠笠, 一塊大概可以維持半日左右
yoruko 2012-1-21 02:14:03 AM
J.Milner 發表於 2011-12-27 10:17 AM
"俾左之前果D抗敏藥同抗生素佢食"?
個人意見, 唔好自己比藥佢食...仲要係之前既藥, 唔知過左期未
下次唔 ...

但佢食左兩日藥而家好返曬LU~

快速發帖