呢個係咩倉鼠糧牙?????Prestige 高級倉鼠糧 [800G] <==== 呢隻糧好好用嫁????你地又用咩的倉鼠糧呢????:054:

呢個問題以有會員問過了.....http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=795&extra=page%3D1

lui 會員......:051:
wesky 2008-6-6 06:14:51 PM
呢隻唔知啊
好多人都係餵
mazuri +  oxbow 混俾鼠鼠食
比例大概 M:O = 1:2
另加少量蔬菜, eg 菜葉, 紅蘿白, 粟米
~Q.Q~ 2008-6-6 06:18:42 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-6 06:14 PM 發表
呢隻唔知啊
好多人都係餵
mazuri +  oxbow 混俾鼠鼠食
比例大概 M:O = 1:2
另加少量蔬菜, eg 菜葉, 紅蘿白, 粟米

(0mazuri +  oxbow)<=====  旺角有冇牙???兩隻糧黎???幾錢到牙?:046:
wesky 2008-6-6 06:51:53 PM
係啊  兩隻糧黎~~
有倉鼠賣既地方都應該有得賣吧~
Mazuri 倉鼠糧  2 Lbs  $ 62
Oxbow Healty Handfuls 倉鼠主糧 2 Lbs $ 55
唔同鋪頭可能價錢有差別

~Q.Q~ 2008-6-6 06:56:03 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-6 06:51 PM 發表
係啊  兩隻糧黎~~
有倉鼠賣既地方都應該有得賣吧~
Mazuri 倉鼠糧  2 Lbs  $ 62
Oxbow Healty Handfuls 倉鼠主糧 2 Lbs $ 55
唔同鋪頭可能價錢有差別

好   下次去買先  謝謝你  ^.^:002:
吃不到的蘋果 2008-6-7 12:47:23 AM
之前在Qxxxx買LM的混合糧
有次手癢買了一盒大的minimalFOOD(日本出的)600g
用完後~在另一間寵物店裡~店員說少讓鼠鼠吃太多殿粉質
所以買了另一種牌子的混合糧PRESTIGE小包和它混著用
用完才買大包800G 38元 Fruit&herbs
吃不到的蘋果 2008-6-16 02:53:34 AM
剛剛逛看有關倉鼠的資料時~看到相關資訊:

PS: 周圍都有
Mazuri: 荃灣StationX, 大埔龍X村, 金魚街X兔等等
MR星星糧: 周圍都有
Bunny Nature (HamsterSchmaus): PXt Central
Oxbow: 荃灣StationX, 大埔龍X村

PS(PRESTIGE), 市面上比較好又方便買到

Mazuri, 年輕鼠就好, 唔錯, 但對於年紀大ge鼠蛋白質太高了

MR, 依隻星星糧同Mazuri差唔多啦, 但對於年紀大ge鼠一樣係蛋白質太高了

Bunny Nature (HamsterSchmaus)
淨係見過PXt Central有
我鍾意用依隻糧混粒狀飼料(Oxbow), 粗纖維都幾高ga
睇見d大/小/燕麥就覺得好正喇, 連我都想食
招財佢好鍾意呀~~ 亦都有招財好鍾意ge粟米
有很多很多成份感覺上都幾天然丫~~

Oxbow, 成份方面我認為真係好好, 粗纖維比以上通通都多, 但香港冇乜地方買到
(我食過, 好似食茶葉咁~~)

最好唔好買:

LM, 依隻牌子係垃圾糧, 亦有好多負面新聞, 真係唔知點解周圍都仲有賣!

Kaytee, 依隻牌子有致癌防腐劑, 好多美國人都話係垃圾糧

Sun Seed, 依隻牌子都係有致癌防腐劑
sodmichelle 2008-6-16 11:51:47 AM
係呀, 我招財係食Oxbow混Bunny Nature, 比例2:1 :010:
檸啡 2008-6-16 10:45:57 PM
我都想買Bunny Nature俾鼠鼠丫...
但就係唔知邊度買...怕遠 -3-
同埋幾$度?幾大包?(即幾多g?)
sodmichelle 2008-6-19 12:26:17 PM
原帖由 檸啡 於 2008-6-16 10:45 PM 發表
我都想買Bunny Nature俾鼠鼠丫...
但就係唔知邊度買...怕遠 -3-
同埋幾$度?幾大包?(即幾多g?)

$3X得300g, HK應該得Pet Central有賣, 唔知係唔係獨家代理呢:054:
拉比藍 2008-6-19 03:44:59 PM
Mazuri比mr星星好,
起碼已經少左色素

我混3種,mazuri,oxbow同ps
檸啡 2008-6-19 10:46:51 PM
原帖由 sodmichelle 於 2008-6-19 12:26 PM 發表

$3X得300g, HK應該得Pet Central有賣, 唔知係唔係獨家代理呢:054:

Pet Central係邊咖?:025:
sodmichelle 2008-6-20 04:13:25 PM
原帖由 檸啡 於 2008-6-19 10:46 PM 發表

Pet Central係邊咖?:025:

佢網頁有寫~~:040:
http://www.pets-central.com/index.php
檸啡 2008-6-20 04:38:33 PM
唔該哂...........:054:
冽魂 2008-6-20 04:41:29 PM
樓主果隻糧我都餵緊比鼠
入面D野我覺得唔係好好咁
所以食完呢包就轉返
呢隻
或者試下OXBOW/MAZURI

快速發帖