Hello!我係仔仔媽
我係今個月既三十一號會去我個fd度領養鼠鼠
所以我想請教下大家有咩要買,同边度買便宜D?

sum192113 2011-12-25 11:13:20 PM
要買一套籠 食物 底材(廚紙or木康) 屋子(可有可無) 磨牙用品(磨牙石/蘋果木/磨牙糧)
um...邊度平就睇你住邊la~
我住天水圍的,平時去開北江,樓上同樓下各有一間
建議去樓上果間
因為平d(有會員價XD)
但樓上有的樓下無(大部份都係)
hamstertroy 2011-12-26 04:10:03 AM

請先參考養倉鼠的基本需要: =)
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/08/blog-post_05.html
iloverabbit 2011-12-26 12:39:48 PM
sum192113 發表於 2011-12-25 11:13 PM
要買一套籠 食物 底材(廚紙or木康) 屋子(可有可無) 磨牙用品(磨牙石/蘋果木/磨牙糧)
um...邊度平就睇你住邊 ...

Hey,我都住天水圍
我都有去開新北江買野
但聴D FD 話樓上果間好似汁左
我去左屯門間Q-pet睇過D野好齊但係好貴
元朗OR屯門有冇D便宜D?
iloverabbit 2011-12-26 12:49:36 PM
hamstertroy 發表於 2011-12-26 04:10 AM
請先參考養倉鼠的基本需要: =)
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/08/blog-post_05.html ...

個網業好靚,好長細,抵讚
我見你用膠箱,用膠箱点樣整個轉轉輪and水樽落去
sum192113 2011-12-26 02:08:02 PM
iloverabbit 發表於 2011-12-26 12:39 PM
Hey,我都住天水圍
我都有去開新北江買野
但聴D FD 話樓上果間好似汁左

樓上間野無汁wow~
佢搬左入原宿
係小丸子果度左手邊果條路入原宿
見到salon就轉右
會見到有個燈牌寫住鼠兔用品

元朗合益爬店附近都有間賣倉鼠野(but未去過)
銀座jusco入面都有間q-pet(都幾貴下...)
屯門就5知la~
sum192113 2011-12-26 02:09:23 PM
iloverabbit 發表於 2011-12-26 12:49 PM
我見你用膠箱,用膠箱点樣整個轉轉輪and水樽落去 ...

用火機燒個"lon"出來o~
iloverabbit 2011-12-26 05:50:56 PM
sum192113 發表於 2011-12-26 02:08 PM
樓上間野無汁wow~
佢搬左入原宿
係小丸子果度左手邊果條路入原宿

我上星期去左銀座間q-pet
間q-pet勁細,D野又貴
iloverabbit 2011-12-26 06:12:25 PM
我家姐話唔好買Marukan D糧,因為好多脂肥,係唔係真加
sum192113 2011-12-26 10:25:45 PM
iloverabbit 發表於 2011-12-26 06:12 PM
我家姐話唔好買Marukan D糧,因為好多脂肥,係唔係真加

5知wow~
睇下d營養標纖對比下先買
hamstertroy 2011-12-27 03:14:43 AM
iloverabbit 發表於 2011-12-26 12:49 PM
我見你用膠箱,用膠箱点樣整個轉轉輪and水樽落去 ...

有關掛上滾輪詳見: =)
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/12/blog-post_08.html

至於水瓶可以用S型掛鉤, 鐵線, 頸鍊等等, 很簡單!

如果水瓶頂部有小洞的話那就更容易了!
不過我就都係鍾意用玻璃, 物料更安全穩定!

另外糧方面建議餵OXBOW和MAZURI
最好就再餵天然堅果仁, 黑芝麻, 小米等, 非常香口又有益

Cherrie 2012-1-21 10:40:37 PM
可在旺角通菜街的 I Love Rabbit 買籠和A|ex牌子的食物!
rinni 2012-1-29 02:35:31 AM
鼠鼠基本需要好簡單:
1.倉鼠籠(記得有屋仔最好,膠底要平,唔好用有鐡架升高果種,因為鼠鼠d腳仔好容易差左落去d隙縫到~會整親~嚴重的話會跛腳)
2.飲水器(建議買冇聲果隻~因為玻璃管一來容易清潔,最重要係衛生~有 聲果隻會生锈)
3.磨牙石(火山石~平d又冇味~健康d)
4.夏天可以買降溫板(其實係一塊金屬~夏天鼠鼠訓上去涼爽d)﹑冬天買倉鼠專用棉花(唔好用藥棉/係水族用品店買果d白色棉~因為有雜質)
5.鼠鼠糧(可以買一包雜糧同一包殼物糧兩溝, 零食可以買麵包蟲干/魚蝦, 但唔使成日俾佢食~日日有得食佢會唔食主糧)
6.跑步輪(建議買靜音膠料果種~因為金屬果種比較危險~鼠鼠d腳仔好容易差左落去d隙縫到~會整親~嚴重的話會跛腳)
7.鼠鼠玩具(可以買d木/管俾佢走來走去)
8.墊材(可以選木糠/紙條/廚房用抹手紙~最好揀唔重味道果d~若果真係太重味~對鼠鼠既呼吸管道唔好)

快速發帖