我家囡囡豬兜而家9個月大,想係新年前幫佢做絕育手術.
之前豬茵(兔仔)做左絕育,接佢返屋企果陣好驚青...驚佢咬傷口又唔食野....
聽聞兔女做手術較貴同麻煩,唔知有冇兔爸/兔媽係有絕左育既兔女?

可以分享下d經驗我知嗎?因為新年都凍,有冇d咩特別要注意架?

謝謝各位!!!

katy 2011-12-30 01:58:59 PM
做完手術體溫會較低,要注意保暖~~

果陣冇咩特別,約好左時間就放低 (因為之前睇左醫生,知道佢體重果D),兔兔醒左佢會叫我地去PICK UP佢。 佢咩都冇比我地…

最心痛係返到屋企... 藥力未過,佢自己唔夠力郁同驚驚唔知點解會咁,成日撞埋個籠邊。

兔女絕育係好痛,記住舖尿片、唔好抱佢睇傷口住、留意肯唔肯食&飲野 同有冇大小便
如果發現傷口流血好犀利 / 爆線,要即刻打比醫生。
sanny0066 2011-12-30 03:17:36 PM
katy 發表於 2011-12-30 01:58 PM
做完手術體溫會較低,要注意保暖~~

果陣冇咩特別,約好左時間就放低 (因為之前睇左醫生,知道佢體重果D), ...

點解要記得舖尿片既...會大小二便失禁???
Choyamui 2011-12-30 03:30:07 PM
我家旦旦(女仔)尋日先啱啱喺紅磡做完,以下係費用:
$1190 手術費
$145 打皮下水(即係人類吊鹽水咁作用)
$116 打止痛藥
$55 止痛藥(返屋企食)
TOTAL $1506

尋日約咗9:50,醫生好準時同旦旦檢查,話旦旦都好健康,可以做手術,咁我就簽紙俾佢做喇...走嗰時好想喊架...
跟住就返屋企洗乾淨晒旦旦間屋,舖好草草。
姑娘3點幾打黎話旦旦好好,已經醒番,叫我5點去接佢。
去到見到旦旦好乖,係冇平時咁精神。
姑娘話醫生開刀嗰時見到旦旦個肚腩有好多肥膏,教我一定唔可以再餵生果/零食
姑娘仲教我返去餵藥。
我見到傷口鏠得幾靚,仲唔駛戴頭罩添~(因為醫生話旦旦冇攪傷口)

返到屋企旦旦就即刻飲水同尿尿,仲食咗啲菜菜
成晚無論行定坐個姿勢都好古怪,又好少瞓低...應該係痛痛啦...
今朝痾咗啲好黑嘅屎屎(條狀),依家開始痾番粒粒屎(都幾深色)
今日活躍咗好多,亦都食咗好多草。
今晚開始要食止痛藥喇~

希望我幫到你啦~

katy 2011-12-30 03:49:11 PM
sanny0066 發表於 2011-12-30 03:17 PM
點解要記得舖尿片既...會大小二便失禁???

佢地攰得滯會唔去廁所vv、同埋流血/水都會知道~~

呀b果日攰得滯... 急起上黎喺瞓覺個位vv左...
sanny0066 2011-12-30 04:01:07 PM
katy 發表於 2011-12-30 03:49 PM
佢地攰得滯會唔去廁所vv、同埋流血/水都會知道~~

呀b果日攰得滯... 急起上黎喺瞓覺個位vv左...  ...

即係拎走vetbed...再舖尿片..再係尿片上面大量T草..增加食慾仲要擺埋菜菜
sanny0066 2011-12-30 04:03:55 PM
Choyamui 發表於 2011-12-30 03:30 PM
$1190 手術費

原來你係紅磡做...我想問個獸醫係咪外藉女獸醫我都帶過Yond睇過佢2次..都幾細心....但要用姑娘翻譯返...好似溝通唔太方便
katy 2011-12-30 04:08:01 PM
sanny0066 發表於 2011-12-30 04:01 PM
即係拎走vetbed...再舖尿片..再係尿片上面大量T草..增加食慾仲要擺埋菜菜 ...

睇下當時凍唔凍啦, 凍就舖VET BED~~~ 要預多幾塊換. 同埋要乾乾淨淨的環境啦~~~

只要兔兔唔攪個傷口,少少血水都冇咩問題...

D菜/草最好擺喺佢咀前~ 痛得滯佢地會唔願郁 (捕蛋)...
sanny0066 2011-12-30 04:08:49 PM
katy 發表於 2011-12-30 04:08 PM
睇下當時凍唔凍啦, 凍就舖VET BED~~~ 要預多幾塊換. 同埋要乾乾淨淨的環境啦~~~

只要兔兔唔攪個傷口,少 ...

我屋企有3塊買多左
sanny0066 2011-12-30 04:09:29 PM
katy 發表於 2011-12-30 04:08 PM

只要兔兔唔攪個傷口,少 ...

我好想Be可以好似旦旦咁乖..唔lam個傷口...如果帶頭罩Be妹一定發晒顛到時就更加麻煩
Choyamui 2011-12-30 04:23:39 PM
sanny0066 發表於 2011-12-30 04:03 PM
原來你係紅磡做...我想問個獸醫係咪外藉女獸醫我都帶過Yond睇過佢2次..都幾細心....但要用姑娘翻 ...

係呀~外藉女獸醫。
尋日係個男助護翻譯架,佢翻譯得好好(其實大部份都聽得明),仲好細心,又好笑容。
lukyee86111 2011-12-30 07:34:12 PM
Choyamui 發表於 2011-12-30 03:30 PM
$1190 手術費

係未DR ANDREW??

肚腩有好多肥膏
Choyamui 2011-12-30 07:41:15 PM
lukyee86111 發表於 2011-12-30 07:34 PM
係未DR ANDREW??

肚腩有好多肥膏

女獸醫黎架,叫Dr. Shevaun Gallwey

醫生話我餵咁多生果同零食先會咁肥
lukyee86111 2011-12-30 07:52:45 PM
Choyamui 發表於 2011-12-30 07:41 PM
女獸醫黎架,叫Dr. Shevaun Gallwey

醫生話我餵咁多生果同零食先會咁肥 ...

絕育後要減肥
慘上慘
Wandywan 2011-12-30 07:54:21 PM
$1190 手術費

依!紅磡較九記平呀!Coffee係九記都要大約$1500,仲要係仔仔,而紅磡囡囡都係$1500,抵好多。

快速發帖