1P 幣
頭先同鼠鼠沖涼發現佢肚仔同尾巴仔都好黃好污糟 以前從未試過禁污糟

冬天岩岩開始果陣佢肥左好多 前果排突然晚晚係咁跑步跑好耐 但岩岩星期三日頭同佢沖完涼夜晚佢好炆 係咁好焦躁咁走黎走去 之後果2晚都完全唔跑步喇 連郁都唔係點郁 食量都明顯細左

今日又同佢沖涼 我見佢係沖涼兜都眼訓得好緊要 瘦左好多仲有陣怪味!! 尾巴附近都黃甘甘 毛毛好似濕過之後乾番但比野黏住哂咁痴埋一住

之後我檢查沖涼兜發現有一pat我相信應該係便便 同佢平日既便便好唔同(平日係一粒粒好似芝麻)

佢食野都少左好多好似冇乜胃口咁呀

佢到底發生咩事??我應該點處理呀??佢情況算唔算嚴重??洗唔洗睇醫生呢??睇醫生又有邊間好??

求大家幫幫手啦我真係好擔心...以前從未試過咁嫁
wesky 2012-1-14 03:31:55 PM
可能係濕尾症
要睇醫生先得架
可以去大圍 http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=199
amy_baby 2012-1-14 03:34:21 PM
濕尾症係咩黎嫁?

係咪Tiger醫生最好?
wesky 2012-1-14 03:45:47 PM

http://www.petkd.net/Disease.swf
去呢度查查
又叫激增性迴腸炎

yes~ tiger lar~
amy_baby 2012-1-14 03:53:01 PM
唔該哂呀..

可能因為佢呢排成日中意係屋仔後面冇木槺既地方尿尿唔衛生.....

同糧食又有冇關?
wesky 2012-1-14 04:21:55 PM
amy_baby 發表於 2012-1-14 03:53 PM
唔該哂呀..

可能因為佢呢排成日中意係屋仔後面冇木槺既地方尿尿唔衛生.....

似乎不太大,  最近潮濕, 更加要保持衛生
amy_baby 2012-1-14 04:38:45 PM
好啦咁我聽日帶佢去睇醫生了 唔該哂!!
Cherrie 2012-1-15 11:53:11 AM
濕尾症
不要睇醫生!可在藥房買oral maintenance salts 這種藥!
J.Milner 2012-1-15 05:32:39 PM 來自手機
睇左獸醫未呀 佢依家情況點?
wang8819 2012-2-4 12:30:22 PM
睇獸醫吧...... 細菌性腸炎? 會死的..

旺角區

梭x道寵物診所, 2760 9663, 九龍旺角梭椏道27號地下

港九寵x醫護中心 27122918   旺角梭椏道13號
熊仔女小茶 2012-2-6 01:43:44 PM
HI 講開又講 ,
就黎潮濕天氣到 ,
我應該點樣注意呢 ,
請指教你們既心得 , THX
wesky 2012-2-6 04:00:57 PM
每日換墊料,避免細菌滋生,註意通風
熊仔女小茶 2012-2-7 09:29:41 AM
E+重用緊膠箱 ,
暫時未搵到合適大籠 ,
應該5會有問題掛?