個底應該用咩

maya_will 發表於 2012-01-15 16:29|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印

我隻theta仔吃carefresh
點算..我應該用咩底
木康?
佢係熊仔黎架
J.Milner 2012-1-15 05:31:03 PM 來自手機
佢係真係食 定係放入口拎番佢既睡房做巢呢?
我隻熊仔就係經常咬住好多拎番入屋仔
一係你試下遊啲廚房紙入去比佢 睇下會唔會無左呢個行為
hamstertroy 2012-1-15 06:40:08 PM

墊材建議用SCOTT廚房抹手紙 (不含螢光劑)

紙正常就只係會咬築巢
如果肯定鼠寶真係食的話
咁或者可能要乜都唔用
但保暖方面又要更加小心

maya_will 2012-1-15 06:51:10 PM
J.Milner 發表於 2012-1-15 05:31 PM
佢係真係食 定係放入口拎番佢既睡房做巢呢?
我隻熊仔就係經常咬住好多拎番入屋仔
一係你試下遊啲廚房紙入 ...

我親眼睇住佢用隻手拎左一舊carefresh放入口咬=.=
唔知佢係未真係吃

仲有佢又唔吃糧
我買左mazuri啡色果隻糧比佢
我怕佢餓
點算
maya_will 2012-1-15 06:52:16 PM
hamstertroy 發表於 2012-1-15 06:40 PM
墊材建議用SCOTT廚房抹手紙 (不含螢光劑)

紙正常就只係會咬築巢

係未用碎紙機整?
保暖要用d咩?
我見有隻棉賣
但我驚佢會焗親
hamstertroy 2012-1-15 07:14:59 PM

其實冇話一定要用碎紙機, 我自己都手撕左幾年
只係手撕好難撕咁幼咁齊, 會比較''塔''
碎紙機幼細一條條, 出來的效果比較有巢的感覺

另外廚房紙手撕還是用碎紙機都要順紋才比較好撕!
我部手動碎紙機就係吉之島文具部買, HK$4X.
撕完唔會話完全斷開晒, 要再用手撕下咁就靚靚啦

不過我個人覺得咩碎紙機都好啦,
要留意D紙碎出來個闊度, 有D撕出來比較闊唔夠幼

如果用廚房抹手紙okay, 其實俾大量已經好暖

不過如果話鼠寶會食, 乜墊材都唔用的話
就可能要考慮暖包, 暖水袋, 電暖墊等
但依D全部唔能夠俾鼠寶直接接觸到
所以使用上佈置上都要好小心!!

至於所謂的保溫棉就不用了, 棉花其實是很危險的
容易纏到手腳, 頰囊內食物被纏著發炎, 甚至頰囊都被推出來了
又彧是誤吞會有造成腸道阻塞的風險等等

保暖詳見:
http://hamstertroy.blogspot.com/2011/09/blog-post_24.html

J.Milner 2012-1-15 09:12:08 PM 來自手機
maya_will 發表於 2012-1-15 06:51 PM
我親眼睇住佢用隻手拎左一舊carefresh放入口咬=.=
唔知佢係未真係吃

試下轉下買oxbox糧比佢食
可能佢唔鐘意你個隻
如果肯食 應該拿停止食墊料
maya_will 2012-1-15 09:22:18 PM
hamstertroy 發表於 2012-1-15 07:14 PM
其實冇話一定要用碎紙機, 我自己都手撕左幾年
只係手撕好難撕咁幼咁齊, 會比較''塔''
碎紙機幼細一條條,  ...

我岩岩都買左部呢隻碎紙機
一陣去買埋廚房紙試下先
maya_will 2012-1-15 09:24:19 PM
J.Milner 發表於 2012-1-15 09:12 PM
試下轉下買oxbox糧比佢食
可能佢唔鐘意你個隻
如果肯食 應該拿停止食墊料 ...

頭先去mini zoo
原來今日休息
之後去左i love rabbit
但佢話oxbow冇貨
之後我話我唔要雜糧
佢就介紹我買sluis
黑色包裝果隻
佢話天然架wow
jdldam1227 2012-1-16 06:32:47 PM 來自手機
應該唔會食架wor~~
咬入口整巢姐~!

快速發帖