首先十分感謝兔協各員工及義工!

昨晚從兔協領走了我的兔兔, Yogurt (在兔協時是Colt), 一隻白色毛, 藍色眼睛, 非常活潑可愛又很嗲的貓貓兔!

以前自己在旺角petshop買過兔, 但不足三星期便突然走了, 當時責怪自己照顧不善, 但其實我每天都花時間了解牠的生活狀況, 又看過兩個不同的醫生, 細心照顧, 連醫生都說牠死因不明. 我想當時牠在petshop 很細, 其實不應該被無良商販拿出來賣。所以之後下定決心, 唔幫診petshop, 而去兔協領養。

領養兔兔之前, 我上網做了很多research, 了解一下兔協的使命, 得知其實真的有很多人棄兔, 有些完全不懂照顧, 令兔兔受身體痛苦, 有些主人心態未成熟,當兔兔是玩具, 有些人甚至把兔兔放在兔協門口, 一句也不說就當掉去…..想著, 就更肯定我應該領養, 幫助這些被違棄的兔兔, 心想幫得一隻得一隻。

過程: Send email 給兔協申請領養, 很快便收到兔協義工的電話, 她是非常有經驗的兔主人, 而且熱心非常, 又很了解兔兔, 她跟我傾談我的家庭狀況, 工作性質, 家中有否小動物, 了解我可以負的責任, 告訴我兔兔各有性格, 兔協員工與兔兔相處之後, 會就牠們個別性格尋合適的主人, 不只是合眼緣。

傾談過後, 她告訴我領養的手續, 一般是一個審查(即在電話與我傾談), 兩次義工服務, 及要上一堂課學習照顧兔兔。兩次義工都是幫兔兔清籠, 不要看輕這些工作, 對於將來養兔很重要, 了解墊材, 食糧及草與兔兔便便等的關係, 是最基本的。做義工服務之前, 她們會告訴你有邊幾隻兔兔合你性格, 你做義工時可以留意多點, 看看合不合心水。你選了心水兔兔之後, 做完義工便可以抱抱牠, 逗牠玩。

義工服務完成而你又選中心水兔兔, 便會跟你安排上堂,上完堂那晩便可順便帶兔兔回家!授課的都是兔協義工,會告訴你兔兔的飮食習慣、常見疾病、抱兔及梳毛方法,十分十分有用,在街買兔只會叫你買呢樣買個樣,但兔協資料充足,而且經驗豐富,好多case同你分享,例如教你睇兔兔有無fur-mites, 牙齒構造如何等等,最緊要係敎你抱兔正確方式, 學左就可以係屋企同佢梳毛剪甲。

一般來說, 整個過程大約需時1-1.5個月左右。而我因為十二月不在港, 所以昨晚才帶兔回家。希望大家都多點支持兔協領養服務, 佢地的員工義工都很讚呀!!!!  

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 10 多謝分享及支持領養

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

wesky 2012-1-17 03:30:59 PM
Support !
lenmui 2012-1-17 04:28:50 PM
原來你帶左Colt返屋企
我都好鍾意佢呀, 可惜我屋企已經有2隻了
要加油俾心機照顧佢呀
我有一隻都係兔協領養
佢地既義工經驗真係好好
之後有問題打返去都幫我解答
jinjin 2012-1-17 09:44:03 PM
MonMon都係在兔協領養架, 佢算係好乖女架, 又識去廁所, 好覺得領養到MonMon真係好好彩,

Sawb226 加油呀, 我地一齊努力好好照顧兔兔
Randyan 2012-1-18 01:20:37 AM
我都期待緊能夠有緣同bubuya生活
Sawb226 2012-1-18 09:18:14 AM
jinjin 發表於 2012-1-17 09:44 PM
MonMon都係在兔協領養架, 佢算係好乖女架, 又識去廁所, 好覺得領養到MonMon真係好好彩,

Sawb226 加油呀,  ...

點樣可以教兔兔去廁所? 佢中意邊食邊痾, 仲好中意踏住草痾
Sawb226 2012-1-18 09:19:21 AM
Randyan 發表於 2012-1-18 01:20 AM
我都期待緊能夠有緣同bubuya生活

Bubuya 都好cute 呀!! 佢好似住係colt 樓下個籠!
wesky 2012-1-18 09:48:31 AM
Sawb226 發表於 2012-1-18 09:18 AM
點樣可以教兔兔去廁所? 佢中意邊食邊痾, 仲好中意踏住草痾

重覆將染尿既墊料和便便執入廁所,其它位置用醋抹返乾淨
Sawb226 2012-1-18 09:53:12 AM
wesky 發表於 2012-1-18 09:48 AM
重覆將染尿既墊料和便便執入廁所,其它位置用醋抹返乾淨

ok, 通常幾耐佢先可以學識?
wesky 2012-1-18 10:02:30 AM
Sawb226 發表於 2012-1-18 09:53 AM
ok, 通常幾耐佢先可以學識?

兔兔寶典有更詳細教學
好難講架,快則一個月,睇你彩數啦 XD
Sawb226 2012-1-18 10:18:00 AM
wesky 發表於 2012-1-18 10:02 AM
兔兔寶典有更詳細教學
好難講架,快則一個月,睇你彩數啦 XD

我有睇, 不過都幾難, 原來唔係一教就識 可能我太心急! hehehe.....Thx!

by the way, 尋晚諗住個廁所污嘈, 幫佢清理, 倒乾淨的木粒, 點知佢dump腳, 嚇得我.....之後我放返佢D便便入去, 可能佢聞唔到自己D味, 好唔慣, 無安全感! 跟住就ok!  
jinjin 2012-1-18 12:51:41 PM
Sawb226 發表於 2012-1-18 10:18 AM
我有睇, 不過都幾難, 原來唔係一教就識 可能我太心急! hehehe.....Thx!

by the way, 尋晚諗住個廁所污 ...

兔兔好鐘意乾淨架,就算掉哂D屎尿都有味架,只有用白醋清至可以清哂左D味,淨用水洗係唔會無哂味架,
應該係佢唔鐘意你入佢籠攪佢D野嗟,耐左佢習慣左就好D架啦~
wmkcnw 2012-1-18 06:57:09 PM
支持領養
all_loving_it 2012-1-19 05:27:01 AM
原來是你領養了Colt, Colt很可愛!

我屋企的侏老板(前名 : Vodka)都是在兔協領養, 是在12月初帶回家的! vodka2.jpg

其實真的有很多不負責的人, 棄養兔兔便隨便棄置在兔協門口, 有些人更過份, 將兔兔遺棄在街上, 好像我家侏老板為例, 就是前主人棄置在街上, 幸好有人在東涌發現送到兔協, 否則不知它的命運會是怎樣......

不過, 侏老板送到兔協時義工發現他的右眼曾受傷, 而且當時未有處理好傷口, 令眼仔發炎, 現時估計只有80%的視力, 而且眼球都白白的, 亦無法康復正常!  而且年紀越大可能情況會變差!

在決定領養前Joanna亦很清楚將情況告知, 亦說明日後有可能會惡化為cancer及需要拔眼球!

雖然受傷的眼仔不可能完全康復, 但希望侏老板的病情不要惡化, 所以接侏老板回家一星期後, 都帶他再看醫生看有沒有什麼可以做會對他眼仔有幫忙, 最少不要惡化下去令侏老板再受眼病的折磨, 而且經檢查後亦發現腸胃不大健康, 所以, 現在按醫生指引每天餵服補給品, 藥草, 定時滴眼藥水, 洗眼仔及覆診!

Sawb226 2012-1-19 07:03:09 AM
all_loving_it 發表於 2012-1-19 05:27 AM
原來是你領養了Colt, Colt很可愛!

我屋企的侏老板(前名 : Vodka)都是在兔協領養, 是在12月初帶回家的!  

Vodka 好可愛呀~, 我係兔協都見到佢!

對兔協的工作實在十分支持!!! 幫助了很多兔兔尋找好家庭!!

你要努力呀!! 我相信Vodka 有你照顧, 一定不會惡化, 而且會好開心!!!

快速發帖