小黑喺一月十二號做左絕育手術~ 手術時七個半月大
手術十日後覆診都check左傷口無事,不過腸不太好,開左一星期藥,
食完都無乜改善,再睇左一次,而家都食緊藥,一星期後要返去覆診
但佢到而家都唔係好肯食草(糧同菜就好啲,都肯食嘅)
食草同便便嘅份量大約係絕育前三分一至一半到啦
食完藥都真係都無乜好轉。。。(輕微地好左dddd嘅。。)
我見佢有時會縮埋一舊扭個身。。問過醫生,佢話可能係腸痛。。
想問下大家嘅兔兔絕育後要幾耐先回復正常架?
雖然小黑除左食少左嘢外精神都ok,但我都好擔心,
本來帶佢絕育都係為佢健康好,但而家好似仲衰過以前咁。。好似害左佢咁,唉。。。T_T
花芝媽 2012-2-10 08:08:57 PM

你係邊間做絕育?     有冇試過轉醫生睇?

一般絕完育 一日後已經好返好多    會自己去食草...  ..  一個星期後已經好正常@@

會唔會手術時出現左d問題..    搞到咁??   留左d野 / 整多左d野 / ????  

又會唔會心理陰影問題?    ...   
有d兔仔..絕育個陣 ...  上去廁所覺得痛...    到左後來都唔想上廁所   變左唔識去...   因為會覺得好似個陣咁痛...   

睇到你既文字 .. 搞到自己都心痛埋一份 >  < ...

希望小黑快d好返  唔好要媽媽擔心..      e加天氣凍   記得做好保暖

肚仔痛既話暖d 身體都會舒服d  

小黑與我 2012-2-10 09:12:08 PM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-2-10 08:08 PM
你係邊間做絕育?     有冇試過轉醫生睇?

一般絕完育 一日後已經好返好多    會自己去食草...  ..  一個星 ...

小黑喺九龍動物醫院做架。。dr ma做。。之後覆診都係睇dr ma
佢絕育後第二日就肯食返嘢,不過慢慢就變左淨係食咁少囉。。
其實佢扭身呢個動作係佢手術之後先成日做架,所以我覺得佢係同手術有關
但我問過dr ma,佢話係同腸有關(佢打左一大堆英文俾我,大約係咁嘅意思卦= =)

上次覆診,dr ma有話過小黑耳仔凍,但量左體溫(38.1度)佢話正常
如果覆診再係咁,可能要同佢抽血驗。。T__T..
好驚小黑會有啲咩事呀。。。
wesky 2012-2-10 09:48:15 PM
通常幾日就無事架啦
會唔會啲草潮左呢?買包其它草睇下胃口會唔會好啲
可以俾多少少菜佢先,增進食慾
小黑與我 2012-2-10 10:05:58 PM 來自手機
wesky 發表於 2012-2-10 09:48 PM
通常幾日就無事架啦
會唔會啲草潮左呢?買包其它草睇下胃口會唔會好啲
可以俾多少少菜佢先,增進食慾 ...

而家已經食緊第三包草啦。。其實佢係肯去食架,但食幾條就縮埋一舊囉。。
菜就差不多日日都有俾嘅。。
都做完手術成個月咁滯喇。。
wesky 2012-2-10 10:40:22 PM
你啲草放草架定係鋪係籠架?  試下鋪多啲係籠周圍
花芝媽 2012-2-10 11:06:04 PM
跑多d 條腸都郁得好d  ..   佢肯唔肯跑下呀@@
小黑與我 2012-2-10 11:14:31 PM 來自手機
wesky 發表於 2012-2-10 10:40 PM
你啲草放草架定係鋪係籠架?  試下鋪多啲係籠周圍

佢剛絕育時係周圍放架,諗住方便佢食,但啲草有時痴住佢個頭/身佢就好唔鍾意不停fing,所以又放返草架了=___=
小黑與我 2012-2-10 11:15:23 PM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-2-10 11:06 PM
跑多d 條腸都郁得好d  ..   佢肯唔肯跑下呀@@

肯呀。。放佢出來玩佢都幾活潑架。。但跑完都係唔食=,=....
花芝媽 2012-2-10 11:27:49 PM
小黑與我 發表於 2012-2-10 11:14 PM
佢剛絕育時係周圍放架,諗住方便佢食,但啲草有時痴住佢個頭/身佢就好唔鍾意不停fing,所以又放返草架了= ...

放地好d  係架食有時見佢地幾辛苦~  
winter 2012-2-11 03:24:25 AM
你試下買包 第2隻草  試下

公主絕育完  好快就有胃口   唔使1日  佢做完返黎 唔係點食草 因為嬲左我0.0

佢係食momi 1 cut   因為佢返到黎 唔多願食 我就俾 果樹草佢試下 點知佢係咁食  

第2日 我地拿拿聲 撲出去買左3包 因為屋企係有大半包係度  可以度過第2日  佢個時 1日食1包果樹草(454g)混

1 cut  係就咁放係籠 任佢食  到左第3日  就食返1 cut   因為我經常有買4隻唔同ga草俾佢  momi 1 cut 係主食 而

momi 2 cut 同果樹草同高山草係當零食草  所以我唔怕佢 食到悶

你試下拉   希望兔兔快d有返食慾

貓仔兔 2012-2-11 12:04:07 PM 來自手機

唔...可能真係腸痛呢!如果佢出黎又跑得,應該唔係傷口痛,反而似我隻衰仔,突然玩腸停呀,佢雖然無絕育 ,但係徵狀同你講好似,為左令佢食多啲,因為醫生話佢個腸胃要有足夠食物,所以我請左假,每隔兩三小時摸摸佢肚子,吉嘅就餵草粉+草碎波,菜菜,有時要按摩佢個肚仔,我都會聽到佢放屁or有屎味,咁就繼續按,佢就會自己去厠所,如果都唔去唔食,我會迫佢返籠,用毛巾圍住等佢睇唔到出面,推佢去厠所,等佢係咪都交啲貨俾我,仲會留佢係籠等佢休息口下,不過籠都會放杯水,地下放草,加一個a4tray放草,一碗菜同一個草粉波,等佢食食食,至于草就揀多啲葉同花花,醫
貓仔兔 2012-2-11 12:21:27 PM 來自手機
生話佢肚痛無趣食硬野架!
其實兔兔腸痛都唔知因咩事醫生話好多原因令佢咁,不過同兔多啲傾計,跑步,按摩,都有好好幫助,今次之後,兔兔都乖左同嗲左好多呀!所以你都要加油!其他唔好理搞掂佢食野問題先!
另想問小黑係咪仔黎?
貓仔兔 2012-2-11 12:27:54 PM 來自手機
呀,仲有,我有俾草磚佢係咁意俾佢磨門牙,佢都好肯食,反而因為有草粉波,我無乜俾糧佢,包草都好重要,一定要夠green,希望你隻兔兔早日好番呀!
小黑與我 2012-2-11 01:22:01 PM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-2-11 12:21 PM
生話佢肚痛無趣食硬野架!
其實兔兔腸痛都唔知因咩事醫生話好多原因令佢咁,不過同兔多啲傾計,跑步,按摩, ...

小黑係女黎架!我有時都會幫佢按下個肚架,我又feel到有嘢喺入面架喎!我已經盡量淨係揀啲葉俾佢食架喇!
但佢食幾條又好似無乜興趣咁走開!如果我逐條逐條餵佢,佢都會食嘅!
有時朝早起身見佢好似成晚都無食過嘢咁,真係好down 囉T___T
醫生叫我早晚各餵一次草粉,所以我都唔敢餵太多呀,唯有迫佢食多兩條草。。

快速發帖