1P 幣

new

新買了鼠鼠,餵日本糧,(hearty)
佢淨係食瓜子,其他唔食,點解?
同埋我餵其他野(蘋果佢都唔食)
仲有我一掂佢就縮,又走!
之後我放一條條廚房紙俾佢,佢拿哂去間屋到,仲會食tim, 點算?
點樣令佢唔驚人??
同埋佢係邊到wc?
wesky 2012-2-13 06:22:55 PM
試下轉糧啦,如oxbow
新買鼠驚人係一定既,要一段時間建立信任
佢係食廚紙定咬爛佢築巢咋?
likyuo 2012-2-13 07:51:19 PM
wesky 發表於 2012-2-13 06:22 PM
試下轉糧啦,如oxbow
新買鼠驚人係一定既,要一段時間建立信任
佢係食廚紙定咬爛佢築巢咋? ...

ok..thanks...同埋我用膠箱,兩邊有窗口,(好似個柵咁)佢成日爬來爬去,掂到箱頂,
佢會唔會走到出來?我驚佢夜晚走出來
wesky 2012-2-13 09:18:58 PM
有機會走出黎架
你睇下點封住佢
J.Milner 2012-2-14 10:13:24 AM 來自手機
新鼠黎到新環境係咁驚架 耐左就唔會
你話佢只食瓜子當然啦 對佢地黎講 最好味係花生同瓜子 仲點會食其他呢
你轉番剩糧啦 對佢成長好好多
likyuo 2012-2-14 03:19:31 PM
J.Milner 發表於 2012-2-14 10:13 AM
新鼠黎到新環境係咁驚架 耐左就唔會
你話佢只食瓜子當然啦 對佢地黎講 最好味係花生同瓜子 仲點會食其他呢
...

例如轉邊隻^^?
係咪即係女面得一種food果d?
同埋如果鼠鼠冇跑步果個輪俾佢有冇問題 ><?
thx.
wesky 2012-2-14 03:48:46 PM
likyuo 發表於 2012-2-14 03:19 PM
例如轉邊隻^^?
係咪即係女面得一種food果d?
同埋如果鼠鼠冇跑步果個輪俾佢有冇問題 > ...

倉鼠需要大量運動架,無轉好易變痴肥或悶死
likyuo 2012-2-14 08:00:39 PM
wesky 發表於 2012-2-14 03:48 PM
倉鼠需要大量運動架,無轉好易變痴肥或悶死

除左轉轉仲可以俾佢做咩SPORT ?
同埋佢係屋隻女面屎尿,幾時應該幫佢清理><?
wesky 2012-2-14 08:04:02 PM
likyuo 發表於 2012-2-14 08:00 PM
除左轉轉仲可以俾佢做咩SPORT ?
同埋佢係屋隻女面屎尿,幾時應該幫佢清理>

可能佢當屋仔係廁所,要每日清
仲可以買啲隧道仔,或者紙巾筒都得
likyuo 2012-2-14 08:20:54 PM
wesky 發表於 2012-2-14 08:04 PM
可能佢當屋仔係廁所,要每日清
仲可以買啲隧道仔,或者紙巾筒都得

THANKS very much!
同埋佢同我仲未熟,可唔可以親手餵食?點令佢認得我^^
當我幫佢換野之後,點先令佢聞到自己d味 入番去??
wesky 2012-2-14 10:59:42 PM
likyuo 發表於 2012-2-14 08:20 PM
THANKS very much!
同埋佢同我仲未熟,可唔可以親手餵食?點令佢認得我^^
當我幫佢換野之後,點先令佢聞到 ...

你可以留返少少墊料係度既, 去慣果度去廁所, 咁其它地方既墊料可以唔駛換太密 XD
餵食可以親手餵, 摸佢果陣就記得洗手, 唔係佢會以為係食物都唔定...
hamstertroy 2012-2-15 01:53:06 AM

你係個膠箱太細唔夠位定點?
滾輪對於鼠寶每天發洩精力可是必備的!

仲要係跑道夠長又夠闊, 岩size可以跑得盡情舒暢個隻
小型鼠建議SANKO WILD 17cm
熊仔鼠則要SANKO WILD 21cm或以上

另外跟動物的相處之道是耐心
多親手餵食是最有效
多跟他們說話也是對認聲非常有幫助
很多東西講習慣, 大家一定要用時間相處
膽量跟信心都是要這樣多接觸練回來

總之多跟他們說話, 多親手餵食
慢慢習慣開始多抱多摸, 多放出來玩
持之以恆一定有豐富的得著

詳細的自家寶貝心得可以去看我簽名檔個BLOG~

yoruko 2012-2-15 02:14:21 AM
我隻囝囝就食緊MAZURI
而家2歲了...仲好健康
likyuo 2012-2-15 06:10:17 PM
hamstertroy 發表於 2012-2-15 01:53 AM
你係個膠箱太細唔夠位定點?
滾輪對於鼠寶每天發洩精力可是必備的!

明白,
我有去你個blog睇=]
我現在轉餵alex燕麥,拿走左d瓜子,但係佢好鍾意瓜子,不停咁搵,點算?
其實有邊隻糧推薦??容易係寵物店搵到.
除左俾佢食糧,仲有咩佢地鍾意食
hamstertroy 2012-2-15 10:34:01 PM
likyuo 發表於 2012-2-15 06:10 PM
明白,
我有去你個blog睇=]
我現在轉餵alex燕麥,拿走左d瓜子,但係佢好鍾意瓜子,不停咁搵,點算?

糧的話我建議餵美國多人推薦的大品牌OXBOW和MAZURI
始終是外國多人關注的, 有甚麼消息都比較容易知道
另外再餵天然堅果仁, 小米. 黑芝麻等, 非常香口又有益

我自己就特別推薦小米, 營養非常好, 性質又溫和
不含一般穀物含有的''麩質''亦更好消化吸收, 同時是穀物中罕有屬於鹼性的

基本上我主要會餵:

天然堅果仁 (榛子/腰果/核桃)
有機小米
有機燕麥片, 小麥, 紅薏苡
有機黑芝麻

美味小食:

有機黃豆糊
水煮雞蛋, 炒雞蛋 (不用油)
有機豆苗
新鮮藍莓, 木莓

留意堅果類, 穀物類, 種子類, 豆類食品一定要吃新鮮的
不新鮮的容易有黃麴毒素(aflatoxin)!!

雜糧的新鮮程度其實同樣受質疑, 所以餵有信心的大品牌就更為重要
亦因此我個人的飼養心得不會說只吃糧就是最好了

快速發帖