我本身養了一隻貓貓兔,養了半年了..絕左(肉)..昨天買了一隻bb 賓尼兔返來...每人住一個龍...今早本來想試下一齊出來玩..點知隻大係咁逅住細咬..我立即分開地...之後再試兔一次..都係咁..點算好呀?
定係分開多一陣先好呢~???我最怕日後都唔會一齊玩:050: :050: :050:
而且我覺得隻大好似鉀醋:056:

wesky 2008-4-14 11:18:53 AM
兔仔有地盆意識架~
突然有隻兔走入佢地盆  就會反抗
讓兩隻兔接受對方一齊生活的過程稱為BONDING
Bonding 最好帶兩隻兔係大家都陌生的地方
嘗試俾機會佢地接觸~~
期間都要留神~
Bonding 可能需要一段時間先可以成功~~~

你可以試下將兩隻兔既籠並排~~
見得多都會有幫助~~

我隻波波返屋企果陣  都會打小丸
而果陣只係得一個籠  我就將個籠隔開兩邊
過左一至兩個星期  就可以一齊住了~~
p.s 果陣細隻~

加油啦~~^^

lingyan 2008-4-14 12:16:51 PM
我未試過 BONDING,
不過睇過有POST話俾將佢地個兔籠交換訓,
俾佢地聞習慣有對方既氣味,都好似有用。
波丸媽 2008-4-15 12:04:51 AM
好搞笑呀,,,,,波波遲入門反而打小丸.......:066:
而小丸係兔地主又會比波波打,而唔係佢打波波.......
lingyan 2008-4-15 05:38:17 PM
@@a

小丸 : 你而家打我,我一定會記住你 !!
wesky 2008-4-15 06:45:35 PM
哈~~ 小丸依家識得還擊架~~
都係一時時啦~~
波波好難打到佢  因為佢閃得好快~~
皆因有一雙強而有力的後腿~
:010:
阿度 2008-4-15 10:17:56 PM
當時我係將兩隻分開籠架~
不過兩個籠都係係隔離~
頭一個月就一隻出黎玩~另一隻就係籠入面(即係每晚放兩次兔:026: )
一個月後就試第一次一齊出黎玩一陣~開頭就互相聞下大家
跟住就一齊玩~冇幾耐後兩隻絕哂育, 宜家次次都係一齊放出黎玩了
希望幫到你啦:033:
mim0510 2008-4-15 10:24:15 PM
兔仔地盆意識一d都唔比狗仔弱ga

多多先生唔鍾意細佬coffee(臘腸狗)入去間房攪佢or偷佢d野食ga

試過細佬coffee攪到發皮氣,向佢噴尿,之後仲咬到細佬coffee個鼻流晒血添:024:
wesky 2008-4-16 05:42:57 AM
哇~~ 原來多多先生都唔好蝦wor
同我隻波波一樣
兔老大一隻~~
mim0510 2008-4-16 12:32:53 PM
未養兔仔時仲以為佢地好善良添啊:077:
aggie 2008-4-17 12:01:16 AM
佢好善良...不過唔好蝦o者! 哈哈...
多多果然有性格!!!

我以前隻侏儒女女...好吋...
我同D朋友帶自己的兔子聚會...
D兔兔不斷寮佢玩...佢發脾氣...又唔睬人! 自己走開一邊打坐!
之後...佢心情靓,想玩嘞,..就滋滋柔柔走過去同D兔玩~
=__=
wesky 2008-4-17 12:10:33 AM
哈~~~ 好有性格啊~
唔知兔子聚會係邊度搞  有咩玩既呢@@
好似唔錯的~
阿度 2008-4-17 12:11:36 AM
原帖由 aggie 於 2008-4-17 00:01 發表
佢好善良...不過唔好蝦o者! 哈哈...
多多果然有性格!!!

我以前隻侏儒女女...好吋...
我同D朋友帶自己的兔子聚會...
D兔兔不斷寮佢玩...佢發脾氣...又唔睬人! 自己走開一邊打坐!
之後...佢心情靓,想玩&# ...

好有性格~~哈哈
可能見冇人理佢佢悶所以返去玩
波丸媽 2008-4-17 07:55:06 AM
不過呢~~如果養一隻,佢都會搵主人玩下o既/玩下主人,養2隻之後搵你玩既機會真係少之有少~~~~
flyflyfung 2008-4-28 12:35:59 AM
我2 隻兔兔又冇咁既問題喎
一開始係分寵的
初頭每日會放一陣比佢地一起玩
之後就比佢地一起住
而家佢地好恩愛o家
:053:

快速發帖