初初setup個籠果陣將個兔厠放D係左上角, 但係兔兔平時就鈡意喺籠嘅右上角痾尿, 甘噚日走去買多咗一個厠所放喺右上角比佢去la..再加埋塊散熱板喺右下角, 等我捻住佢會用返右上角去大小, 我巳經張佢d大小2便放落新果個厠所度等佢聞到味, 點知佢疴喺右下角塊散熱板到.... 真係畀佢吹到啤.......一聲:067:
wesky 2008-4-14 02:44:07 PM
兔兔幾大啊?
當初小丸都係咁樣~~
我將佢D 草 同 水樽 都放係厠所上面
等佢邊食邊去~~~  都算有少少改善
跟住波波就黎左屋企~~兩隻住埋一齊~~
波波本身識去厠所~~ 唔知係咪因為有樣學樣
久而久之小丸都識得去@@

007reborn 2008-4-14 02:52:28 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-14 14:44 發表
兔兔幾大啊?
當初小都係咁樣~~
我將佢D 草 同 水樽 都放係厠所上面
等佢邊食邊去~~~  都算有少少改善
跟住波波就黎左屋企~~兩隻住埋一齊~~
波波本身識去厠所~~ 唔知係咪因為有樣學樣
久而久之小丸 ...

我隻毛毛三個月大, 我用第一個厠所都係用你嗰個方法放水放草係上面, 開大就得, 小就唔得. 所以先買多個放右上角等佢開細果時用, 點知佢大帝又轉地盤小便.... :011: :022: 救命......
wesky 2008-4-14 02:58:23 PM
初時都無辦法架啦   = =
我覺得兔兔好似要長大到某個階段(可能幾個月)
先至會有"厠所" 呢個意識~~
所以加油啦  唯有勤D清籠~哈~
我以前都係每兩日洗一次啦~
007reborn 2008-4-14 03:02:07 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-14 14:58 發表
初時都無辦法架啦   = =
我覺得兔兔好似要長大到某個階段(可能幾個月)
先至會有"厠所" 呢個意識~~
所以加油啦  唯有勤D清籠~哈~
我以前都係每兩日洗一次啦~

照你甘講我都係採取放任政策算吧la..  唉!
nievedith 2008-4-14 04:55:57 PM
我之前睇過話白醋可辟便便味 (同埋好像它們不喜此味, 唔make sure), 你試下用白醋清理兔仔籠的左上角同散熱版右下角, 睇下有無用丫
wesky 2008-4-14 04:57:31 PM
係啊  我都有聽其它兔友講過
用白醋將厠所以外的地方洗乾淨~清除佢地既氣味
Maybe Work~~
007reborn 2008-4-14 06:33:55 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-14 16:57 發表
係啊  我都有聽其它兔友講過
用白醋將厠所以外的地方洗乾淨~清除佢地既氣味
Maybe Work~~

呢個方法都用埋, 籠出面入面都有試, 唔work!
wesky 2008-4-14 06:47:21 PM
一見佢條尾升起
即刻搬佢去厠所啦==
按下佢個pat
我用過呢招~~
或者 放佢出黎之前
捉佢去厠所 等佢去左先俾佢玩

007reborn 2008-4-14 06:54:46 PM
一見佢條尾起搬佢去厠所<==試過, 但係無按佢個pat, 可能因為甘佢唔明我做乜, 等我試下先.. btw, 你真係一個好稱職盡責嘅版主! Thank you!:051:
wesky 2008-4-14 06:58:49 PM
多謝讚賞~~^^
祝你隻兔B快D學識去厠所啦~~

快速發帖