我想帶佢去愛護動物協會到做絕育同剪牙...

不過我金日先寄左份會員申請表同支票比佢地....

我想問愛協會唔會寄番張會員証比我架...定係要自己出去拎啦

同埋可唔可以講我知愛協有咩醫生做呢種手術係好經驗架!?

我係唔係要等到有會員証先可以約醫生架!?

因為我想快d帶兔兔去睇..佢依家3歲..係男仔黎架..佢依排冇哂心機..冇以前咁活潑

又唔肯食草同菜......依家又愈來愈瘦...  好擔心佢...我好多fd都係養左3年兔兔就離開左

我好怕佢好事 ....診金太貴個d我負擔唔起架~T^T

大家幫幫我同我隻兔兔哇....T^T   10萬個thank you
wesky 2008-4-19 09:07:24 PM
其實男仔絕唔絕育無咩影響~
只要無行為上既問題就唔絕都可以~~
你話要剪牙...佢D牙仔過長嗎?? 平時食得草少??
點都好啦~ 唔肯食野就一定有問題~~
以下係兔友們推薦的獸醫

大圍珍禽異獸及寵物醫院
Dr Tiger
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
急症:7116 8888 呼2000

九龍動物診所Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

維多利亞寵物診所 – 元朗診所
Dr. Gerry
元朗民合徑8號幸福樓二期地下11號舖
電話:2477 8929
急症:7116 3282 呼8929

希望你的兔兔盡快康復啦~~^^

波丸媽 2008-4-19 11:39:05 PM
你今日先寄表,唔清楚幾耐先得~~~
不過,就算你出去book,都要預約急症.........
就兔友分享得知,Dr Tiger 價錢較貴,Dr. Betty中等(大約千幾for 仔),而Dr. Gerry 較平(大約9百幾至一千for仔)
希望你既仔仔平平安安,快d搵到e生啦!!!
阿度 2008-4-20 12:16:56 AM
睇落情況都算差~
要盡快帶佢睇醫生了~試下同屋企人商量下
先睇左唔食野既問題先~
小盈 2008-4-20 01:10:45 AM
多謝你地ge意見>v<
wahaha24hour 2008-4-20 01:13:00 AM
應該要立即解決咗佢唔食野個問題先,你養咗兔兔三年,都應知道佢唔肯食野係大問題嚟,否則佢走咗後你後悔都無用,佢已三歲仔,絕唔絕育問題都唔大。
你想同佢剪牙,係你覺得佢牙仔長,定係已經睇過vet確診了?
愛協唔係個個vet都識睇兔仔,如果你覺得你兔兔條命唔值比多少少錢,咁你咪就去博一鋪囉,如果你付擔唔起,就同屋企人商量,同朋友借都要。
mangoxxl 2008-4-20 02:34:43 AM
原帖由 wahaha24hour 於 2008-4-20 01:13 發表
應該要立即解決咗佢唔食野個問題先,你養咗兔兔三年,都應知道佢唔肯食野係大問題嚟,否則佢走咗後你後悔都無用,佢已三歲仔,絕唔絕育問題都唔大。
你想同佢剪牙,係你覺得佢牙仔長,定係 ...

我讚成他的說法,有病應該盡快帶兔兔睇醫生,唔好為在少少錢令到自己後悔
mim0510 2008-4-20 12:54:32 PM
剛養狗的時候,都有入過會,去過愛護動物協會睇醫生

感覺佢d醫生唔多專業,好求其又無愛心,收費又唔係特別平

就算普通打預防針,都會覺得佢地手勢差

睇過一次以後都無再去囉
wahaha24hour 2008-4-21 01:34:17 AM
等於我哋去輪街症咁:056:
小盈 2008-4-21 09:09:06 AM
我知道....我都好緊張佢...

如果我有錢幾貴我都會帶佢去睇...

所以我而家搵緊錢番黎:050: :050:
mim0510 2008-4-21 12:10:56 PM
其實計埋入會費,同醫生費,真係未必平得過你去其他果d睇
wesky 2008-4-21 12:51:43 PM
入會費要200蚊架~~
lingyan 2008-4-21 03:03:41 PM
愛護動物協會聽其他兔友講好似得一個醫生同兔兔desex比較pro,
(dr jame ?)
之前聽過好多呢間野d衰野,所以都唔敢俾兔兔去,
始終個到咁多醫生,約就係約左dr james,
但係最後都唔知係邊個醫生做。

聽講維多利都ok ga,
而且兔仔都係900幾蚊。

兔兔要無病先可以做 desex ga wor,
兔兔唔肯食野你有無帶佢去睇醫生ar?
小盈 2008-4-22 07:12:18 PM
我打左去維多利亞寵物診所 – 元朗診所問,,,,

佢地個到冇得剪牙....只有絕育...仲要$1140唔包藥....

我想問邊一間係有剪牙架...

因為佢牙好長,,,,一定要剪
wesky 2008-4-22 07:13:15 PM
佢D 牙仔長到咩程度??
你打電話去Dr Bettry 診所度問問~~
電話係兔兔寶典>>兔兔獸醫

快速發帖