點教倉鼠去廁所?需要廁所沙?where can buy 廁所沙?how much?which is good?
wesky 2008-6-22 10:31:39 AM
倉鼠好難教去廁所架
廁所沙同廁所都可以係一般倉鼠寵物店度買到~~
我無用過  所以唔清楚~~
happyhamster 2008-6-22 10:33:13 AM
please help me!!!!!!!!!!!!!!!!
wesky 2008-6-22 11:01:06 AM
倉鼠廁所可以唔買
買左都未必會用架 = =
燒雞。﹏。 2008-6-22 11:27:46 AM
我隻鼠鼠...佢習慣左喺一個地方去廁所之後..就唔會懶到周圍都係。:073:
我諗個度好多味卦

我覺得可以試下..將鼠鼠去完殊殊d木槺放喺一個位置。
每次鼠鼠喺其他位置「方便」個陣都放木槺放返入去個兜入面..
我諗過一排鼠鼠就會用廁所lu。
☆傻婆`linG﹏ 2008-6-22 02:04:07 PM
下,我冇用過呢d野"
每天換木康就ok啦
happyhamster 2008-6-22 02:14:53 PM
需要廁所沙?where can buy????????
happyhamster 2008-6-23 07:52:32 PM
sportkit 2008-11-9 11:49:39 PM
有人咁教我
你細心觀察d 鼠既時侯,
可能會發現佢地訓訓下會起身,
離開佢地訓覺既地方(屋仔), 去第2度痾,
每次都係果度附近。(我d鼠鼠都真係咁)
咁你就可以將個廁所放在果個位,
佢地就會在廁所痾尿架喇。
(不過我d鼠會在廁所隔離痾, 希望過多幾日會識入去廁所痾)

亦都可以用d 木槺抹左d尿放入佢地個廁所,
等佢地認得陣味識入去痾。(但我d鼠鼠有時入左去訓...可能佢地訓慣木槺..)
sportkit 2008-11-13 12:58:30 AM
原帖由 sportkit 於 2008-11-9 11:49 PM 發表
有人咁教我
你細心觀察d 鼠既時侯,
可能會發現佢地訓訓下會起身,
離開佢地訓覺既地方(屋仔), 去第2度痾,
每次都係果度附近。(我d鼠鼠都真係咁)
咁你就可以將個廁所放在果個位,
佢地就會在廁所痾尿架喇。
(不 ...

失敗左 ... 過左幾日 ..
佢地都係在廁所隔離痾, 在廁所入面訓覺 ...
Winnie 2008-11-22 01:15:41 AM
不要用廁所沙,因誤食便麻煩,改用龍貓沙,龍貓沙是幼沙,倉鼠喜歡以粗沙沖涼,把龍貓沙放在牠們尿尿的位置,(牠們會自己決定在哪尿尿,並不是我們放廁所在哪,牠們就在哪尿尿),觀察後放正確位置,牠們會自己上廁所,而且龍貓沙不會周圍散、較密,誤食也沒問題,因成分是岩砂。
呀夢 2008-11-22 09:32:34 AM
我既鼠鼠係沖涼盤"啊"尿
先沖涼...再係沖涼粉上'啊'尿
屎就周圍啊:067:
Winnie 2008-11-22 03:35:06 PM
原帖由 呀夢 於 2008-11-22 09:32 AM 發表
我既鼠鼠係沖涼盤"啊"尿
先沖涼...再係沖涼粉上'啊'尿
屎就周圍啊:067:

照你這樣說,你的小寶貝該喜歡洗澡的,是否你一放新浴砂就自己入去「翻騰」?
我用「翻騰」來形容沖涼的情況,因我的寶貝「翻騰」到累有時會睡...

http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1025&page=2#pid19037
Winnie 2008-11-22 03:39:57 PM
原帖由 sportkit 於 2008-11-13 12:58 AM 發表

失敗左 ... 過左幾日 ..
佢地都係在廁所隔離痾, 在廁所入面訓覺 ...

你用什麼沙?教你的人,他的方法是正確的。
mary343226 2008-11-23 08:14:43 AM
原帖由 happyhamster 於 2008-6-23 07:52 PM 發表

有得賣倉鼠既地方就有:078: :078: :078: :078: :078:

快速發帖