呢排我的兔兔每日一次過打了+個噴啑.但佢又好似無咩事,又食得,又睡得....有鼻水呈透明狀,  而家開始每日餵緊10mg Baytril 比佢, 希望佢可以快d好番la.. 佢係自從我上星期開泠氣(25度左右)之後開始打, 我懷疑係温差問題. 各位兔爸兔媽小心兔兔同自己身體! :065:

wesky 2008-5-7 05:08:17 PM
可能係  小心佢冷親啊~~~
傷風就大件事了~~
nievedith 2008-5-7 05:28:14 PM
開左冷氣後, 蓋塊布係個籠上面, 隔一隔D冷風, 可能會好啲.
最少唔會突然間凍左 :065:
mim0510 2008-5-7 05:57:17 PM
會唔會傷風呀 ???

我咁耐都未見過多多先生打呀
lingyan 2008-5-7 07:40:30 PM
我自己既習慣係,開左冷氣之後十分鐘,摸下佢耳仔係咩溫度,
如果係冷冰冰,就會係佢籠到用一塊毛巾蓋住,
之後每隔個零鐘就摸下佢耳仔,
睇下有無變熱定係冷冰冰。:042:

打十幾個算少啦, miffy 試過一次打30幾個  :043:
coffee 2008-5-7 10:20:23 PM
原帖由 007reborn 於 2008-5-7 17:07 發表
呢排我的兔兔每日一次過打了+個噴啑.但佢又好似無咩事,又食得,又睡得....有鼻水呈透明狀,  而家開始每日餵緊10mg Baytril 比佢, 希望佢可以快d好番la.. 佢係自從我上星期開泠氣(25度左右)之後開始打, 我懷疑係&#282 ...

請問BAYTRILL係咪可以醫傷風?
我今日發現coffee仔左邊nose有透明好少既水,
唔知係咪傷風? 噴啑全晚打咗3-5個啦,
不過好似無平時咁活潑囉!
wesky 2008-5-7 10:29:50 PM
我覺得如果傷風既話  最好睇醫生
唔好俾成藥佢地食~~ 如果食錯藥 後果仲....
你最近有冇開冷氣啊?? 一冷一夜會少少nose水~
coffee 2008-5-7 10:44:24 PM

回復 7# 的帖子

有呀!晚晚開!
但又單邊有nose水,唔知佢係咪病!
依家,佢又生猛返,都唔知佢攪邊科。
wesky 2008-5-7 10:47:07 PM
最怕兔兔無黎精神 成日趴係度唔郁
如果佢生生猛猛就應該無乜事吧
最好搵條毛巾或布遮少少個籠∼∼
lingyan 2008-5-8 01:34:22 AM
原帖由 coffee 於 2008-5-7 22:20 發表

請問BAYTRILL係咪可以醫傷風?
我今日發現coffee仔左邊nose有透明好少既水,
唔知係咪傷風? 噴啑全晚打咗3-5個啦,
不過好似無平時咁活潑囉!

BAYTRILL 係抗生素。
抗生素唔可以亂食。

有時可能係鼻仔敏感,兔兔都會流鼻水。
醫生開既抗敏感藥都會有收鼻水作用。
Colleen 2008-5-8 06:21:57 AM
只要唔係黃色就ok ga la,留意佢多d,唔駛比baytrill ga la
coffee 2008-5-8 12:16:03 PM
唔!今朝見佢又精神連nose水都冇:053:
放心曬。
不過,佢今朝好似精神病發作咁,
親我餵糧拿拿臨飛出黎!
攪到我成身汗先捉到佢返屋企:050:
仲差d遲到!
頭先兔爸話見佢噚晚玩小咗放佢出黎,點知佢通處痾k痾豬,
攪到兔爸發火:052: 打佢個pat跟手佢返入屋移開個廁所,
喺放廁所個位痾豬豬!
兔爸話:054: 我今晚返到屋企要罰我洗個籠& coffee個廁所:050:
lingyan 2008-5-8 03:47:56 PM
恭喜哂囉。
無事就好。

點解佢可以移走個廁所丫?
無扣實 ?
佢做咩事唔鐘意個廁所丫 ?
coffee 2008-5-8 04:05:41 PM

回復 13# 的帖子

:050: 唔係唔鍾意個廁所
可能係發脾四:050:
佢一定你嬲我今朝急急腳推佢入籠,
之前又唔記得錫佢:054:
lingyan 2008-5-8 04:19:48 PM
你寵壞兔囉。

多D話俾知你係佢大佬,只有你可以發佢發脾,無佢發你脾氣,哈哈 :040:

快速發帖