話說我想補英文
我學校話就話英文學校
但其實咁多鬼佬係度
邊會教英文

我偏偏衰grammar,即係衰埋寫作
宜家想出去補

有冇人補過話邊間邊個老師好d咁?
我想補幾個月
wesky 2008-6-10 07:59:05 PM
可以試下睇英文新聞
http://news.bbc.co.uk/
學下佢點寫都有幫助架~
冽! 2008-6-10 08:07:02 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-10 07:59 PM 發表
可以試下睇英文新聞
http://news.bbc.co.uk/
學下佢點寫都有幫助架~

THZ
我好抵死
通常睇就識睇
但一叫我作呢就...:077:
wesky 2008-6-10 08:09:44 PM
你要學識點樣將一句長既句子拆散
研究下佢既句子結構~~
冽! 2008-6-10 08:12:28 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-10 08:09 PM 發表
你要學識點樣將一句長既句子拆散
研究下佢既句子結構~~

嚴格黎講
我3年冇學英文 -____-
HAD BEEN,HAS BEEN果D我又唔肯定點用
靖兄 2008-6-10 10:07:34 PM
通常跟無學過英文文法既鬼佬學都係學oral
仲要係唔正統@w@考試用就肥硬個d

grammar呢d野...其實無人話到俾你聽係咪一定岩
至要你唔好錯得咁勁就ok
I had fed my rabbit at 3 o'clock <~呢個講緊你係三點已經做好左(我假設呢家過左三點)
My rabbit had been fed by me at 3 o'clock <~一樣,不過passive

I have fed my rabbit <~~呢個講緊你已經做好左,不過唔知幾時,肯定既係呢一刻你已經完成左
My rabbit has been fed by me. <~同上,不過passive

其實唔好話太執著去捉grammar呢樣野
係香港奇奇怪怪先至教grammar又唔教意思
主要都係講得出你所講既野
正如我上面可能我都會錯到七彩,不過我咁講鬼佬一定睇得明
grammar基本係要,不過如果只係一般應對...連過去完成式都好少用到= =
不過唔駛擔心,有心學買本書番屋企慢慢睇就ok=w=

希望我d例好唔好俾人插到七彩= ="....
冽! 2008-6-10 10:09:51 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-10 10:07 PM 發表
通常跟無學過英文文法既鬼佬學都係學oral
仲要係唔正統@w@考試用就肥硬個d

grammar呢d野...其實無人話到俾你聽係咪一定岩
至要你唔好錯得咁勁就ok
I had fed my rabbit at 3 o'clock  

睇完你d例我明左好多
香港果d係睇grammar lor -_____-
但講真,邊個理你識唔識grammar
人地聽得明咪算
又要學grammar真係搞到我頭都大埋

我今日終於知道had been,has been 係 passive
等我仲諗緊點分:077:
靖兄 2008-6-10 10:20:25 PM
其實最重要係
你要明你想講d咩野先決定到用咩野grammar

而你呢家講既passive....好多時都用係產品既說明書上
教你點樣用或者組合d野時唔會下下都用you need to .....you have to
多數都係話緊邊樣野被點點點處理
得閒拎下d產品說明書睇睇你就好快明

最快improve英文既方法係將英文融入自己興趣
好似半年前我喜歡打online game
我去國際sever玩,迫住自己用英文同人講野
唔多唔少都會進步少少

基本上英文唔駛話特別去補
只不過要你每日抽時間去睇下,寫下
就好似健身咁,要成年keep住先會fit
唔係三個月做一年份量就會fit

so我覺得你真係要學就諗方法
令自己一定要接觸到英文
成敗就睇你自己啦@w@
冽! 2008-6-10 10:26:36 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-10 10:20 PM 發表
其實最重要係
你要明你想講d咩野先決定到用咩野grammar

而你呢家講既passive....好多時都用係產品既說明書上
教你點樣用或者組合d野時唔會下下都用you need to .....you have to
多數都係話緊邊樣野被點點點處 ...

英文我就每日都會接觸到
我學校有外國人果D
都會傾兩句

但佢地都係唔用GRAMMAR既:059:

ONLINE GAME我又冇太大興趣
不過有時動物書籍係英文
好少翻譯做中文
我就會睇果D
有時都會睇英文台

唔可以再拖架啦,再拖就CE無望
靖兄 2008-6-10 10:33:14 PM
ce 呢家淺左好多= =
不過如果博高分真係難=w=

要學正統既文法
除左買書真係無咩門路
或者你試下去d鬼佬多既地方個度望望
睇下人地平時點講野
平時你睇下係街邊個d notice...下面一定有英文對照
睇下人地點寫~我以前係香港就係咁樣學...
不過最尾都係僅僅pass到= ="....

或者好似wesky咁樣去睇news
通常我主張係睇左中文版再去睇英文
唔係睇到一頭煙都似...
就算呢家我睇bbc news...佢地講完我都追唔切= =
無subtitle我就會嗌救命.....
冽! 2008-6-10 10:35:08 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-10 10:33 PM 發表
ce 呢家淺左好多= =
不過如果博高分真係難=w=

要學正統既文法
除左買書真係無咩門路
或者你試下去d鬼佬多既地方個度望望
睇下人地平時點講野
平時你睇下係街邊個d notice...下面一定有英文對照
睇下人地點寫 ...

睇報紙...唔明都被逼要睇
功課的一種
書我有買,不過懶
我要比人逼- -"
即係有個固定既時間去做某件事
如果唔係我就會得過且過

D人都話CE淺
但我都好驚唔合格
wesky 2008-6-10 10:35:51 PM
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
有很多學習英文的資料~
睇新聞, 抄低生字, 每日得閒睇下記下~
佢個網仲可以download 一些節目黎聽~
可以邊睇邊聽, 跟住佢讀仲可以練埋正宗外國發音~ 正~
靖兄 2008-6-10 10:44:44 PM
BBC D 野好正=W=
有時佢教個D日日都用得到
不過我多數係地鐵拎住份報紙睇多@W@
日日咁睇想唔進步都難

題外話,我真係聽過一D RADIO發音正到...你係唔會聽得明=_="...
聽完之後我就成頭煙
同埋之前同FD講起,聽最難個PART係英文D字唔會逐個逐個讀,會連住讀
所以有時佢地講到一舊舊原來已經係一句
冽! 2008-6-10 10:49:44 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-10 10:35 PM 發表
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
有很多學習英文的資料~
睇新聞, 抄低生字, 每日得閒睇下記下~
佢個網仲可以download 一些節目黎聽~
可以邊睇邊聽, 跟住佢讀仲可以練埋正宗外國發音~ 正~

得閒就去睇
我宜家上網愈黎愈冇野做:043:
冽! 2008-6-10 10:52:10 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-10 10:44 PM 發表
BBC D 野好正=W=
有時佢教個D日日都用得到
不過我多數係地鐵拎住份報紙睇多@W@
日日咁睇想唔進步都難

題外話,我真係聽過一D RADIO發音正到...你係唔會聽得明=_="...
聽完之後我就成頭煙
同埋之前同FD講起,聽 ...

仲要有時唔同人有唔同口音
有D口音你會好難理解
不過聽慣左IS 0K =)

我只可以係網上學
因為我校好近我家,冇報紙拎

快速發帖