我打算今個月帶佢去BETTY度絕育呀
因為都就黎暖返
同埋今個月比較得閒(下個月開始考試啦)

兔仔仔絕育連埋所有野係咪<1400?
我之前未帶過波波見BETTY架
會唔會要見左BETTY先/直接BOOK絕育就OK?
同埋會唔會話冇期,要等好耐架?
THANKS #^9_003^#
Pamela_peony 2011-2-9 02:45:21 PM
仔仔平o的,好似1200 就得,
絕育唔係一帶去就絕,
個程序係咁:
10:30 到診所等body check, betty會幫佢睇下夠唔夠秤做,檢查心肺,腸胃等等
      betty 解釋個手術同主人講有關風險同簽同意書, 之後就可以走
16:00 betty 會叫主人呢個時間得就返去診所接兔兔, 佢會講返隻兔兔點, 會教你點餵藥
      同草粉, 同一o的養兔事項, 因為會係一對二講解, 而且因為佢地幫兔兔做完手術
      會知佢地身體情況, 所以可以ready所有問題一次過問
最後  約時間大約8-10日後返去覆診睇傷口

之後就接兔兔走, 如果你屋冇草粉同頭罩可以即場買,記住頭罩係一家要,
唔好心軟,一定要戴,因為我就係心軟,我豆豆就趁我見唔到搞傷口

覆診時Dr Ma話佢好彩,只係突左條線,唔係就要再麻醉埋傷口,所以點都要戴呀

你要book就快,我上次閒日都有10隻兔兔做,
因為兔協絕育都係搵佢地,所以會好full架

berki 2011-2-9 02:52:24 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-9 02:45 PM 發表
仔仔平o的,好似1200 就得,
絕育唔係一帶去就絕,
個程序係咁:
10:30 到診所等body check, betty會幫佢睇下夠唔夠秤做,檢查心肺,腸胃等等
      betty 解釋個手術同主人講有關風險同簽同意書, 之後就可以走
16:00 ...

唔該哂你呀
咁我打定電話去BOOK先
聽你咁講真係唔可以心軟除頭罩><

嘩,1日有10隻BETTY咪好忙#^59^#
唔怪得成日BOOK唔到佢
Pamela_peony 2011-2-9 03:00:22 PM

回復 3# 的帖子

戴左頭罩後我個女成隻好似冇晒心情咁,
返入籠又扮慘咁周圍撞,
所以我咪心軟lor,無論點都先祈唔好呀,
起碼都要戴兩日

你book左之後每日都同佢講聲,話佢要做手術放低佢,唔係唔要佢,
因為始終手術有風險,特別麻醉,
所以加強兔兔既意志力有用架
berki 2011-2-9 03:06:26 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-9 03:00 PM 發表
戴左頭罩後我個女成隻好似冇晒心情咁,
返入籠又扮慘咁周圍撞,
所以我咪心軟lor,無論點都先祈唔好呀,
起碼都要戴兩日

你book左之後每日都同佢講聲,話佢要做手術放低佢,唔係唔要佢,
因為始終手術有風險,特別麻醉 ...

我之前睇家有寶貝兔佢都話TOTO帶左頭罩好辛苦俾佢除
原來唔係隻隻兔得既,都係唔好冒險#^60^#

我會呵佢同佢傾好耐計架#^65^#
其實我有諗過唔離開診所咁遠呀><
有咩事都可以即刻飛返去
大半日留係九龍城算-_-
雖然唔知有咩地方可以HEA
Pamela_peony 2011-2-9 03:30:25 PM

回復 5# 的帖子

其實唔會等好耐,
因為朝早搞得黎分分鐘12點幾先走到,
你4點就要返去,
如果近就可以洗下籠,
返唔到去咪係黃大仙, 鑽石山,kowloon tong果o的地方行陣就夠鐘,
但最好預成日俾晒佢,因為返屋企都好多野要做
berki 2011-2-9 03:39:02 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-9 03:30 PM 發表
其實唔會等好耐,
因為朝早搞得黎分分鐘12點幾先走到,
你4點就要返去,
如果近就可以洗下籠,
返唔到去咪係黃大仙, 鑽石山,kowloon tong果o的地方行陣就夠鐘,
但最好預成日俾晒佢,因為返屋企都好多野要做

我住屯門呀#^54^#
到時睇下有冇時間行陣啦
THANKS A LOT #^9_003^#
Pamela_peony 2011-2-9 03:49:04 PM
咁好遠咼, 你最好搵定最快返到屋企既方法,
因為佢地會好累架好需要靜架,
我諗搭車既問題要考慮下
berki 2011-2-9 04:21:08 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-9 03:49 PM 發表
咁好遠咼, 你最好搵定最快返到屋企既方法,
因為佢地會好累架好需要靜架,
我諗搭車既問題要考慮下

我都諗搭輕鐵轉巴士係宋皇臺落
定係西鐵轉的士好
波波未搭過巴士架
Pamela_peony 2011-2-9 04:29:01 PM
去就唔怕,但走就愈快愈好,
如果搭的士駁mtr就係kowloon tong or 黃大仙,
因為一條直路,唔會跳咁多次錶,最多都係一次,
因為你走果陣可能會係放工時間會多人,
你要睇下點,不過mtr定o的點都好過巴士咁搖
berki 2011-2-9 04:49:51 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-9 04:29 PM 發表
去就唔怕,但走就愈快愈好,
如果搭的士駁mtr就係kowloon tong or 黃大仙,
因為一條直路,唔會跳咁多次錶,最多都係一次,
因為你走果陣可能會係放工時間會多人,
你要睇下點,不過mtr定o的點都好過巴士咁搖

咁都係西鐵+的士啦
西鐵返屋企都係45MINS
巴士要好耐...仲可能塞車

anyways,唔該哂你呀#^65^#
Pamela_peony 2011-2-9 05:20:06 PM
welcome la, 兔兔做完絕育要睇實架,
桃波媽加油喇~
sonic 2011-2-9 06:04:38 PM
我都諗住呢個月幫PILLOW做絕育, 不過他岩岩仆親個咀流血, 我BOOK左 DR. BETTY星期BODY CHECK先.
想問, 係咪要帶CC 同尿尿去架?
berki 2011-2-9 06:11:13 PM
原帖由 sonic 於 2011-2-9 06:04 PM 發表
我都諗住呢個月幫PILLOW做絕育, 不過他岩岩仆親個咀流血, 我BOOK左 DR. BETTY星期BODY CHECK先.
想問, 係咪要帶CC 同尿尿去架?

你PILLOW幾大個@@
Pamela_peony 2011-2-9 06:38:28 PM

回復 13# 的帖子

如果body check 我多數會帶三日既屎屎去,
但絕育前會做body check 先,唔駛特登去做

快速發帖