1P 幣

其實29號雪比去左8號兔到剪毛,之後帶雪比回家除中,拎左佢出黎睇睇,抱起發現佢下面好似流左少少血咁,但乾左,之後已經打左好多個電話比8號兔老闆,因個時以經係夜深,所以第2日就即刻帶左佢去比個老闆睇,個老闆話,剪個時可能個姐姐high到佢,只係敏感..無需要查藥..
之後雪比都好驚比人反轉,岩岩我終於反到佢, 發現佢下面依家係咁,到底係咩情況?係正常定點?
all_loving_it 2012-8-11 02:53:06 PM
雪比ma 發表於 2012-8-11 02:15 PM
個時佢剪完之後, 我同我朋友真係見到有血"some"出黎!跟住用紙巾幫佢印..
依家過左12 日剩係見到好似張圖 ...

我睇到你張相, 有問題既位置皮膚顏色明顯同其他位置5同, 而且仲有條好似"狠"既野, 你都有摸佢, 好似人埋口一樣, 如果無整親過無可能敢樣

兔兔每日會清潔自己身體好多次, 由其傷口之類, 兔兔好鐘意去"lam", 兔兔整親到而家有12日, 本身傷口5深, 有少少血兔兔"lam"得多, 就會連少少血跡都無埋, 道理等同人整親少少, 日日洗手, 傷口都5會有血跡同結焦

我覺得如果係敏感既話無可能出現條"埋口"既野

再加上雪比未發生依件事同而家, 佢對人反轉同對出街產生既恐懼, 兔兔突然有禁大改變, 當中肯定係發生過5好既事, 無啦啦5會敢樣

間鋪頭無問題同雪比無比佢地整親, 打死我都5信, 分分鐘佢地同雪比剪毛期間好粗魯對佢都5奇

上次你係咪同依間野買ALFFY兔糧
all_loving_it 2012-8-11 02:58:15 PM
siutung 發表於 2012-8-11 02:45 PM
呢d咁嘅人 真係想打佢

我都好想

叫豬腳薑用連橫無敵兔三腳踏獲金佢, 跟住, 總理用頭頂除教訓佢一獲
all_loving_it 2012-8-11 03:00:24 PM
雪比ma 發表於 2012-8-11 02:41 PM
告就難d啦,人地4間鋪,佢賣d野咁貴.日日賺咁多..大把本錢同我打.. 一陣輸既係我.. ...

去消費者委員會到佢, 再5係去法援, 順手將依單野揚開去
all_loving_it 2012-8-11 03:01:12 PM
雪比ma 發表於 2012-8-11 02:44 PM
加左..哇=3=你好細個

你地都好細個, 我年紀大啦
all_loving_it 2012-8-12 08:30:31 PM
雪比ma 發表於 2012-8-11 05:49 PM
佢私底下已經倍償左比我,比錢我個時仲話以後都無差我任何野
咁我去消費者委員會到,由於佢已經倍左錢,未必 ...

我既意思, 係話如果個老板5退$先告佢
all_loving_it 2012-8-12 08:40:10 PM
wendy 發表於 2012-8-12 09:53 AM
除o左退$$,佢肯賠$$比你?咁即刻佢都記得自己衰o左咩啦
佢間舖有咩掂?糧又唔掂,生殼牛;美 ...

間鋪頭係衰, 但我覺得一樣還一樣, 5好咩都賴晒佢地, 包糧個膠袋外發現有只谷牛5可以就敢話係間鋪頭做成, 買返黎開封後點儲存係個好大問題, 更何況樓主有檢查過包糧, 入面係無谷牛, 佢只係用野夾好, 好大可能只谷牛真係路過或者因為儲存問題引起
all_loving_it 2012-8-12 08:46:46 PM
雪比ma 發表於 2012-8-11 05:46 PM
係!根本上佢地知道係剪親我雪比,只係唔想倍償先死口唔認!
開頭話敏感,跟住又話比藥水查傷口,咁佢自己同自 ...

咪係囉, 我見到張相, 同佢講既野, 都覺得有問題, 根本好矛盾

不過, 今次係個經驗, 第日真係5好未試過佢既服務就直接去買套票之類, 可以既話, 自己學下同兔兔美容, 佢地簡單既身體檢查, 真係好有用, 上次我聽你講佢地話兔兔轉糧可以直接一次過轉, 都覺得係有問題, 佢老板仲好意思話自己養左好耐兔兔, 係佢可能養左好耐, 不過, 佢都係做錯, 好心佢教下d職員先
all_loving_it 2012-8-12 08:49:55 PM
雪比ma 發表於 2012-8-12 10:06 AM
佢剩係退返美容錢比我!講到咩都唔關佢事咁!話如果我帶佢去睇獸醫係我自己哂錢,
比錢我個時仲話以後無欠我 ...

如果要再追討醫生$, 又係要同雪比落去, 單純只有一張醫生紙, 無個受害一方在場, 就算法律上都係5成立, 我個人認為今次係一個教訓, 但係我一定5會再帶兔兔落去依間野到, 佢已經有陰影, 落去一次驚一次, 佢會不安同5開心, 無論咩都好, 一切以兔兔為大
all_loving_it 2012-8-12 11:28:37 PM
雪比ma 發表於 2012-8-12 11:21 PM
為左哄返佢,我買左好多新玩具同佢玩,佢好開心~

兔兔開心返就好, 敢都係值得
all_loving_it 2012-8-12 11:41:07 PM
雪比ma 發表於 2012-8-12 11:17 PM
我睇雪比依家個樣,佢比較放心比我店,
所以我會自己剪,雖然以後剪佢某d部位會比較有難度
佢養得耐都無用, ...

咪係囉

係依件剪毛事件上, 可以睇出個老闆好有問題, 出左問題5願意承擔, 又5肯去承認, 佢既職員咪有樣學樣, 如果個老板5係敢, d職員又何來會敢

所以, 我話5好比佢講養幾多年兔大到你

初初剪係會有難度, 習慣左會好好多, 同佢剪既時候, 雪比同你熟, 可能會摟計, 郁黎郁去, 而且佢剪毛既時候試過發生5好既野, 佢可能會好緊張你5好就敢用把較剪直接剪

你同雪比剪既時候, 用密齒梳將要剪既毛長度固定, 5好拎走把梳

佢剪毛附近同要剪毛既位置鋪上毛巾, 就可以剪

如果一個5小心真係失手同雪比郁黎郁去走佬都好, 都5會整親佢

可以既話, 搵野遮住佢對眼, 佢見5到無敢驚
all_loving_it 2012-8-13 12:26:58 AM
雪比ma 發表於 2012-8-13 12:13 AM
岩岩我係d糧入面,驚見呢d!上次明明cheak左無架wo!!唔通睇留眼!
請問呢樣野知唔知係咩黎?我係咪應該買過包糧 ...

查實我都5知張相入面依d係咩黎

大5大粒?  你上次check既時候, 如果都無, 突然出現依d野, 實在...... 好奇怪

佢個樣同糧差禁遠無理由之前睇5到

係我就會買過包
all_loving_it 2012-8-13 12:31:20 AM
雪比ma 發表於 2012-8-13 12:05 AM
我打算每次剪完都用野食獎勵下佢!等佢下一次會願意D比我剪,同無咁驚~
用密齒梳固定個方法都幾好WO!但係唔 ...

敢要睇你點剪方便, 反正5好比剪刀既部份接觸到兔兔就可以

用密齒梳係將毛固定一個位置, 因為佢既齒好密, 基本上, 就算放手5渣住把梳, 佢都5會甩

因為我有只兔兔好緊張, 我都係用依個方法同佢剪, 直接剪落去, 肯定經佢走佬期間會出事
all_loving_it 2012-8-13 01:17:32 AM
雪比ma 發表於 2012-8-13 01:06 AM
可惜有時屋企人幫我餵= =唔小心加左料...........
其實個幾粒野有少少似花~
算啦包糧都唔係好貴,買過包安 ...

費是一到比佢食, 一到擔心, 又5係貴, 買過包算啦
all_loving_it 2012-8-13 01:20:02 AM
雪比ma 發表於 2012-8-13 01:14 AM
我估到邊隻梳!!我到時會試下用呢個方法幫佢剪!
答我咁多問題仲要咁詳細!真係唔該哂你!!
其實肚下 ...

5洗客氣, 你有咩問題可以隨便問架, 只要我知道一定好樂意同你分享

其實佢個肚既毛係咪好長?  如果5係真係好長, 5洗剪都得架, 你keep住同佢梳毛就ok

快速發帖