新手問題

Cwk 發表於 2008-07-22 23:32|只看該作者|倒序瀏覽|打印
準備接兔兔返屋企,請各位兔友幫幫忙,thx

1. 邊隻木粒吸水吸味好d? breeder celect, woody cat, plospan
   用過feline, 吸味麻麻
2. 一包5磅oxbow bb糧夠食幾耐? (5個月賓尼,每日兩餐,每餐2匙)
   想8-9個月開始轉糧 (上一手好似俾錯糧,搞到少少過胖)
   應該買5磅定10磅裝呢?

唔該各位 ^3^
花無缺 2008-7-22 11:39:52 PM
Bunny Basics 15/23 買五磅應該夠食吧,
而且如果上手俾錯左, 加埋溝糧時間應該差唔多
wesky 2008-7-22 11:46:32 PM
1. 我用緊woody cat, 唔錯
2. 10lb 較平, 只要保存得好就無問題~~
hh0 2008-7-22 11:57:36 PM
1. breeder celect 紙粒吸味唔夠木粒好, plospan 唔錯, woody cat 未用過不評論
2. 養一隻兔買5磅好d, 尤其夏天又熱又濕, 保存得唔好就好快變
Cwk 2008-7-23 12:01:42 AM
ok, 唔該晒
聽日去買籠lu
EXCITED
花無缺 2008-7-23 12:03:06 AM
問完糧同木粒但係去買籠 =.=?
Cwk 2008-7-23 12:04:44 AM
因為我未接兔返屋企架,我諗住聽日一次過訂,咁可以送貨嘛
花無缺 2008-7-23 12:06:19 AM
如果送貨我就唔知, 不過如果去店舖度買, 分開買可能可以呃下印花換野 ;)
Cwk 2008-7-23 12:10:04 AM
邊間有印花儲? 我諗住去Q兔x訂,應該會平d
statxxx R 好多貨斷左
花無缺 2008-7-23 12:14:07 AM
我最近買野都係8號買, 佢地可以儲印花
但如果其他店舖買平D, 咁會實際D:053:
Cwk 2008-7-23 12:21:00 AM
我附近淨係得一間Q pxt
費事俾錢奸商賺,都係出去訂算
唔該晒你呀 ^.^

加多條問題:你地帶兔兔出街d冰墊係點樣? 係邊度買? thx

kwaikwai 2008-7-23 01:01:01 AM
冰墊我之前就學betty咁用密實袋入水雪冰~~
不過試過佢漏水整到didi 濕晒~~~

所以o係10蚊度買o個d保冷袋~

都幾好用~上次第一次用~帶didi睇醫生~
返到黎都仲凍凍地~
又可以用好多次~~唔錯唔錯~ :048:

Cwk 2008-7-23 01:10:13 AM
一包用一次? 怕唔怕咬穿?
我隻bb咬野咬得好緊要,好似撕殺咁,怕佢食左落肚
係咪有d液體狀可以reuse? 係邊買得到?
太多問題啦,唔好意思 :044:
jasmineyth)) 2008-7-23 01:22:58 AM
1. WOODY CAT 好
    FELINE 唔得,,,吸水力唔夠,,一吸都幾快發漲
    吸到尿味,,不過佢本身隻味都唔好聞
2. 我隻兔食既份量同你的差唔多...有時仲會拎黎當零食
    3月中開既,,到宜家,,食左半包左右
kwaikwai 2008-7-23 01:49:37 AM
原帖由 Cwk 於 2008-7-23 01:10 AM 發表
一包用一次? 怕唔怕咬穿?
我隻bb咬野咬得好緊要,好似撕殺咁,怕佢食左落肚
係咪有d液體狀可以reuse? 係邊買得到?
太多問題啦,唔好意思 :044:

我就冇剪開就咁用既~我隻仔比較大隻~~
因為我會同佢墊左尿片先出去~
所以我就將冰墊放o係尿片下面~
如果你冇用尿片~我諗拎條毛巾包實佢都ok~
但你真係唔放心~可以用我之前個方法~
密實袋入水雪冰佢, 就算咬穿食落肚都唔驚~ (小心漏水)

o個d係一d好普通保冷劑~(其實我都唔知叫咩~@@)
我諗你同d職員講"保冷袋", 入面有液體既~佢應該明~
我o係10蚊店買呀~~佢唔可以reuse~係密封既~~~
不過唔凍可以用雪返佢~用到佢爛為止~

快速發帖