大家有時間將兔兔吃開的蔬菜影張相, post上黎, 等大家知道有咩菜可以食
SheR_bb 2008-10-5 08:31:24 PM
哈哈哈, 剛剛買左菜, 買左4種~
有白菜仔, 菜芯, 唐生菜, 同油墨菜~
但係呢隻油墨菜同我媽幫我買開既唔同
個老闆話係A菜, 即係油墨菜~~ 唔明佢講咩
不過都買左~

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 5 原創內容

總評分: P 點 + 5   查看全部評分

‵小瑩 :])) 2008-10-5 08:45:05 PM
原帖由 SheR_bb 於 2008-10-5 08:31 PM 發表
哈哈哈, 剛剛買左菜, 買左4種~
有白菜仔, 菜芯, 唐生菜, 同油墨菜~
但係呢隻油墨菜同我媽幫我買開既唔同
個老闆話係A菜, 即係油墨菜~~ 唔明佢講咩
不過都買左~

好多菜呀-口-
我屋企唔煮飯...唔係專登去買都唔會有菜-v-"
SheR_bb 2008-10-5 08:50:21 PM
我係專登買菜俾個衰b的~
每樣買少少, 食2日ma~~
因為我自己都好少煮飯的~:037:
kkyan01 2008-10-5 08:53:13 PM
我屋企係日日都煮飯,
基本上日日都有菜食,
你地多數俾幾多兔兔食嫁 ?
wesky 2008-10-5 09:12:27 PM
岩岩搵到  -- 二十種蔬菜品種圖片介紹
http://shscyxs.mofcom.gov.cn/esp ... /1208224305314.html

波波小丸常吃的菜:
1. 油菜

2. 大白菜 ( 今日先俾佢食 )

3. 卷心菜 ( 好少食, 我炒烏冬先至會買 )
kkyan01 2008-10-5 10:38:56 PM
甘都俾你搵到, 仲要係中國大陸的網頁
勁 !
SheR_bb 2008-10-5 11:57:00 PM
我個衰b唔鐘意食娃娃菜~~~
擺勁耐都唔食~~
seefun 2008-10-6 01:23:53 AM
d相好靚呀.
不過大陸的菜叫法有d和香港不同.
如大陸的油菜,香港叫小棠菜.
大陸的大白菜,香港就多叫做紹菜或黃芽白.
而大陸的捲心菜就是香港的椰菜,椰菜容易惹氣不適合兔兔食的.
一般兔兔都鍾意食較綠色的蔬菜,所以紹菜娃娃菜都不會太受歡迎喔.
SHARON 2008-10-10 08:44:15 PM
係呀..我小明都唔係咁鐘意食娃娃菜...
但勁鐘意食菜心...:048:
jennytyy 2008-10-11 11:38:16 PM
我屋企都係唔煮飯的,有時去超市有乜菜就買乜,通常都係小棠菜、唐生菜、油麥菜
seefun 2008-10-16 11:38:54 AM
唐生菜,味道偏甜多水份.

seefun 2008-10-16 11:42:29 AM
菜心,含大量抗氧化物質.

seefun 2008-10-16 11:45:34 AM
油麥菜,台灣叫A菜.味偏甜,好多兔兔都喜歡吃.

珊迪小姐 2008-10-16 11:54:20 AM
原帖由 kkyan01 於 2008-10-5 08:53 PM 發表
我屋企係日日都煮飯,
基本上日日都有菜食,
你地多數俾幾多兔兔食嫁 ?

我都想問 其實每日/餐比幾多兔兔食!?
吾....每餐加埋幾款共10條足夠嗎?

快速發帖