提供一個最簡易既草餅製作, 大家可以一試, 有更好既方法歡迎交流改善下

(A) 基本淨草餅:
草碎(箱底唔食要掉果D) 3平碗
麵粉或小麥粉  3湯匙
即食燕麥片    3湯匙
清水適量   約1/4碗, 如有需要

(B) 另可依兔兔喜愛加入不同味道, 每次一種:
萍果  1/4個磨茸
甘筍紅蘿蔔   半條磨茸

製作:
1. 將麵粉加入草碎中混合
2. 燕麥片加熱水開成一碗燕麥糊
3. 將燕麥糊倒入草碎中, 用手搓, 逐少加入適量清水, 至搓成團
4. 已完成(A), 可加入不同既味道(B)
5. 分成小塊壓扁平放焗盆上, 加蓋錫紙但不密封, 焗45分鐘
6. 出爐攤開吹涼, 留意餅中心仍有濕氣, 不能放入密封盒, open box 就得

這個份量可製作一個焗盆份量, 大約14-16塊
焗爐是小型多士焗爐, 無溫度調校, 超過15 min 好易濃, 所以加foil
如用大型焗爐, 可試細火一小時烘乾, 相信效果更好

因時間關係, 只post文字, 無時間影埋相,
有耐性睇到呢度既話, 一定整得成功, d 相留番等你地post啦~

已有 2 人評分P 點 收起 理由
Vinkivan + 5 好好嘅分享
cordero + 5 精品文章

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

hkrchei2 2010-5-26 10:08:34 AM
想問下呢~ 即食燕麥係唔係呢d?? (請見圖片)
我怕我買錯~~#^77^# #^77^#

如果只係用呢d, 唔同麵粉得唔得~???

燒雞。﹏。)) 2010-5-26 11:38:15 AM

回復 76# 的帖子

我係用呢款麥片整架~~
同埋我無用麵粉^^用麥片已經可以黏實d草草:053:
hkrchei2 2010-6-2 02:57:26 PM
又想問下, 兔兔可以食幾多草餅呢~???

我怕比得太多佢草餅, 花花唔食草~!!
KATY012 2010-6-18 04:48:01 PM
你真係好好心機呀!
:055:
susie~ 2010-7-4 06:35:33 PM
我個爐1300w,甘要幾多度焗??plz
hh0 2010-7-4 10:59:29 PM
原帖由 hkrchei2 於 2010-6-2 02:57 PM 發表
又想問下, 兔兔可以食幾多草餅呢~???
我怕比得太多佢草餅, 花花唔食草~!!

我一至兩日俾一塊, 食草量一樣無變少
hh0 2010-7-4 11:08:10 PM
原帖由 susie~ 於 2010-7-4 06:35 PM 發表
我個爐1300w,甘要幾多度焗??plz

好難一概而論
餅的大小, 厚薄, 數量, 都有影響, 要自己試,
建議先焗30分鐘看一看
再每次加10-15 分鐘
直至個餅乾身同稍硬
通常要40-60分鐘不等
susie~ 2010-7-7 08:48:48 PM
rita0620)) 2010-7-12 10:38:31 PM
等我都i試試整先^^
angietsang 2010-7-28 12:47:35 AM
我想問係咪一定要落面粉架??
我冇落面粉剩係即食燕麥,但焗完出黎唔硬入面重係"林"架..
wmkcnw 2010-11-23 08:22:18 PM
我用多士焗爐整, 好易燶同好難乾, 焗45 MINS ,裡面都濕但外面差不多燶左.

但用微波爐整好容易, 只要在碟上放3層廚用紙巾(幫助水份揮發), 把草餅( 0.5 - 1CM 厚) 放在紙上, 叮5分鐘, 反轉草餅再叮5分鐘. 若不乾, 逐分鐘加叮, 每次都要反轉草餅, 使它平均受熱 (因應各微波爐的不同, 時間有分別, 所以要試, 掌握到時間, 下次整就不用睇火). 大約十多廿分鐘會叮到好似餅干咁脆, 又快又唔會燶.
sarah001212)) 2010-12-30 01:26:51 PM
試下整先~ :001:
yan0718 2011-2-16 03:35:32 PM
我想問呢~點解我+左燕麥同面粉刀猜唔到成團GE:050:
佢好似唔"痴"咁:046:
acwlam)) 2011-3-28 06:50:23 PM
有時間真係要試一試!!
orlando)) 2011-5-24 10:10:21 AM
等我放隻又試下整先~~~多謝兔友既分享~~

快速發帖