好耐冇上黎tim ...

芝麻早幾個月開始唔知點解半夜三更dum地, 原因不明, 總之見唔到人唔肯罷休, 勁dum :052:
上個星期芝麻冇dum喇, 點知到芝士dum, 兔爸幾乎晚晚3點幾起身陪佢地 :056:
大家既兔兔有冇試過咁架?
ping.tat 2009-1-29 01:41:31 PM
無計,我家三隻衰仔都係
芝麻同芝士係唔係住同一個籠~
有冇轉個草同糧
有時個籠附近環境有轉變都會dum
有冇咩係特別轉變??

我家兔dum地好多時都係要加水同草
有時就係要人同佢玩同摸頭仔
最衰就係我(打C egg)佢地3隻都dum
但佢地3個半夜dum多數係凍
#^32^#

芝士媽 2009-1-29 01:51:13 PM
原帖由 ping.tat 於 2009-1-29 13:41 發表
無計,我家三隻衰仔都係
芝麻同芝士係唔係住同一個籠~  <-- 因唔o岩key要分開籠住, 但佢地on shift dum地呢方面就互相合作!有冇轉個草同糧
有時個籠附近環境有轉變都會dum
有冇咩係特別轉變??  <-- 都冇乜轉變丫

我家兔dum地好多時都係要加水同草
有時就係要人同佢玩同摸頭仔  <-- 唉, 半夜都要玩
最衰就係我(打C egg ... <-- 咁衰仔 =.='

多謝你既回覆, 魏我知道仲有兔媽係咁 :050:
SheR_bb 2009-1-29 02:27:39 PM
鬆餅唔會dum地, 不過會半夜裝修
當草兜既草唔岩佢食,
佢就不停掉草兜, toilet 直至俾草佢為止
反轉成個籠
`Shusonbaby||' 2009-1-29 02:33:47 PM
有一晚,行雷好大聲,
coffee因為驚就勁dum地..#^60^#
lingyan 2009-1-29 02:58:52 PM
布甸識dum地,原因係食哂d草草先會dum...
如果唔理佢,dum到離哂大譜~
hh0 2009-1-29 05:15:18 PM
dum地多數係引你注意, 呼喚兔奴去服待巨地
如非因缺糧缺水缺草, 最好唔好理,
走埋去摸下頭仔放出來行下等等唔好做
試過半夜dum得太嘈成個籠搬入浴室關門
一兩次就唔再dum, 無人show巨.........#^64^#
光之天使)) 2009-1-29 06:28:07 PM
total最近都係咁呀~~
好多時都係放晚十點十一點,我未訓但關左佢門,
之後佢就dum地,叫人理佢囉,有時我驚佢唔知係咪有事,我就出去睇佢啦,
見到佢個可憐樣..就開門,一開門佢就出黎喇,好明顯係未玩夠,要人陪佢~

不過有時我見夜,由得佢dum,佢通常dum幾下唔見人理佢,
佢就唔嘈~~
芝士媽 2009-1-29 08:12:21 PM
如果唔理佢,會月dum月大力,芝士試過dum爛塊板 :043:
光之天使)) 2009-1-29 08:39:21 PM
咁大力!?!?
係咪第二層/第三層果d板呀?
好誇張....
Panda)) 2009-1-29 09:57:53 PM
lucky呢排都係呀~!!
晚晚放完佢出黎玩要返屋企就dum~!!
有時仲要dum到勁大聲~嚇到我彈起~!! #^23^#
芝士媽 2009-1-29 10:54:54 PM
原帖由 光之天使 於 2009-1-29 20:39 發表
咁大力!?!?
係咪第二層/第三層果d板呀?
好誇張....

佢個籠得一層架咋,即係有holes塊白板. e+屋企常備一塊後備板以防萬一.
兔爸just told me 芝士唔食草, let me go and look look 佢先 ...
光之天使)) 2009-1-29 10:56:32 PM
唔知會唔會係天氣凍呢?
total依家個籠二樓比我放左條毛巾~
可能佢都有dum,但我聽唔到lu~:037:
芝士媽 2009-1-29 11:09:58 PM
凍既夜晚做足防風措施:
http://www.facebook.com/photo.ph ... 2b&id=695288057
籠入面仲有毛巾同草地, 應該都夠暖丫
今晚唔知會唔會又dum ...
ping.tat 2009-1-30 12:13:15 AM
hi~我家個d衰仔la兩日dum小左地
不過,有新大工程做緊~
老三~嘟嘟,裝修廁所,張d廁所反轉晒.整晒d紙粒出去籠底.佢先停手
老二~coffee,轉左咬籠+咬木波.係要咬到你起身
老大~搬運~每晚要張兩個飯碗放上廁所.你幫佢,佢就一腳踢落個碗
好彩我係房,佢地係廳~如果唔係,日日都熊貓上身
#^4_002^#

快速發帖