家人(我地一齊住)岩岩生左BB,媽咪叫我唔好養,影響BB!同埋自己2010又會去外國讀書!想問下有無有心人要!
賓尼兔 9個月
自己係超錫佢,但無何奈何BB係重要D
我希望你唔介意會打比你問下兔仔點同埋影下相比我睇!
希望你係真係有心養先好!!!!
thank youuuuu!

elvisli 2009-3-22 11:20:00 PM
講得出BB重要D...愛佢幾深可想而知..

送去兔協吧啦
hollychu 2009-3-22 11:38:29 PM

回復 2# 的帖子

下!咩你咁樣講野?
可能你覺得bb係唔重要!
問你一個問題呀!
bb 咁細過容易有病,如果佢因為對兔仔敏感而病,
最後大吉利事會死定點!咁點算呢?
bb 咁細過發生呢d野唔出奇嫁喎!
我咁錫兔仔當然有多方面諗過嫁啦!
又有同屋企人傾過,又諗過好多方法!
唔係最後一步都唔會話比人啦!
唔通好似你咁一睇完呢個post 咩都唔知就覺得人地衰又即刻話下人先咁咩??
老實說,我未見過有人咁衰!

hamster1013 2009-3-22 11:45:18 PM
原帖由 elvisli 於 22/3/2009 23:20 發表
講得出BB重要D...愛佢幾深可想而知..

送去兔協吧啦

elvisli你唔好咁怒氣先啦!!
我好明白大家都好錫兔兔,
而我亦經歷過哩位朋友所講o既嘢,
而我十分好彩地,
最終我都可以為布甸增取到屋留權.
其實,好多人都好似哩位朋友o既家人咁諗,
覺得有bb/小朋友都唔可以養小動物(尤其係老人家),
但其實係咪真係一定唔得呢?!
我就覺得唔一定,我覺得仲好添!!
但係依家問題唔只係bb,
哩位朋友遲d亦會過外國讀書,
咁兔兔始終都係會俾人......
無論點都好啦!!
希望哩位朋友下次諗清楚先好再養小動物,
亦希望兔兔快d揾到一個錫佢o既好主人!!!!!
hollychu 2009-3-22 11:53:01 PM
點都好啦!我咩原因都好都係對唔住兔兔的!因為養到佢一半就比人!希望兔兔有好人家收養!

firen_freeze)) 2009-3-23 12:29:07 AM
其實我2010都要出去讀書一年....不過到而家先發現到E個問題....#^40^# 兩隻兔兔點算.......

弊.....屋企人玩就會玩,但係一到照顧,個個都得個睇字....要早D同佢地商量...#^3_002^#

好彩唔係去好遠,可以定期返來....
lingyan 2009-3-23 12:33:24 AM
其實我覺得大家無必要咁激動,
好多時候發生既事係大家都唔想,
而養個一刻就算諗得幾長遠都好,
始終都會突如奇來發生一D意想不到既事。

如果打個比方,樓主出國讀書帶埋兔兔去,
黎呢個 FORUM 問大家點辦手續既話,
我相信大家都會叫樓主將兔兔俾兔協,唔好帶佢坐飛機。
hh0 2009-3-23 01:06:25 AM
同意lingyan甘講, 有時有D事係自己控制唔到
對於那些並非一時衝動養隻兔仔來玩而玩厭了就放棄既主人
大家要體諒及同情,
就算依一刻自己都唔敢保證會照顧巨地一生一世
只係自己能力做到盡量照顧, 未來太多變數

樓主要離港讀書, 如家人能夠協助, 她也不會上來問
走到呢一步, 儘快聯絡兔協吧, 對兔兔亦比較好
hollychu 2009-3-23 01:06:55 AM
原帖由 lingyan 於 2009-3-23 12:33 AM 發表
其實我覺得大家無必要咁激動,
好多時候發生既事係大家都唔想,
而養個一刻就算諗得幾長遠都好,
始終都會突如奇來發生一D意想不到既事。

如果打個比方,樓主出國讀書帶埋兔兔去,
黎呢個 FORUM 問大家點辦手 ...

其實我有諗過仲有唔係好耐我就可以帶埋兔仔出國!但我又怕一來要撘飛機嚇親佢又諗過如果佢病左咁點又怕岩岩去到連自己都照顧唔黎點照顧兔仔!我真係有諗過除左比人可以點!
好多謝上面的樓住明白我!況且我真係覺bb條命係緊要!
hollychu 2009-3-23 01:10:52 AM
原帖由 hh0 於 2009-3-23 01:06 AM 發表
同意lingyan甘講, 有時有D事係自己控制唔到
對於那些並非一時衝動養隻兔仔來玩而玩厭了就放棄既主人
大家要體諒及同情,
就算依一刻自己都唔敢保證會照顧巨地一生一世
只係自己能力做到盡量照顧, 未來太多變數
...

多謝你地的體諒和明白!但係搵兔協會好d?咁我咪唔可以再搵番兔仔????
hh0 2009-3-23 01:22:10 AM
兔協會照顧及幫兔兔找合適的主人
就算一日未有人領養亦唔會人道左
有D兔友係兔協領養左之後都有上黎傾計
係有機會見番既
有時應承send相等等亦有機會不了了之
hollychu 2009-3-23 01:29:15 AM
原帖由 hh0 於 2009-3-23 01:22 AM 發表
兔協會照顧及幫兔兔找合適的主人
就算一日未有人領養亦唔會人道左
有D兔友係兔協領養左之後都有上黎傾計
係有機會見番既
有時應承send相等等亦有機會不了了之

即係有好大可能見唔番!:(
hh0 2009-3-23 01:36:00 AM
係, 好大可能見唔番
放棄就要預左, 除非係送俾自己朋友
【細賢】)) 2009-3-23 02:53:47 AM
好希望樓主可以比你隻兔兔我喔..我會對佢好好的!

如果唔放心..我買齊哂d野之後你可以黎我屋企看看的,,"

其實我本身都買左個籠..但係比左個fd..而家諗住買過個,,"

呢個就係本身買左既,,"

hh0 2009-3-23 09:07:17 AM
細贤, 你除左养仓鼠,依家仲养埋兔兔ar :078:

快速發帖