我有兩隻兔兔,,,但通常有事ge都係男仔阿逸...另一隻兔女阿晴都冇事

阿逸成日打"黑痴" 有鼻涕...帶左佢去睇醫生...食左差唔多成個月ge抗生素
但依然都冇起色...而我又失業,,冇錢帶佢去睇生,,,,

里排佢依然都有"黑痴",,,但仲多左一樣就係痌,,,
我初時以為係軟便,,,幫佢抹左走左...費事佢地整到成身係...以為佢冇事啦...
點知日日都係咁....一到下午就痌,,又唔係痌好多..一串串好似提子咁..好軟

大家教下我可以點做丫,,,除左睇醫生之外...

P.S. 另一隻係完全冇事
兔仔怡v3v 2009-4-28 10:13:41 PM
wesky講得岩...
上次有兔友(喵女既小吉)佢都係去個到睇
佢一直都只係開抗生素俾佢食..
抗生素會令到佢腸中既益菌都殺死
所以就係咁有可能會肚痌唔出奇呀~~~
如果安全建議你都係帶佢去一d熟識兔兔既醫生到睇

獸醫既資料
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
喵女)) 2009-4-29 12:13:07 AM
千萬唔好去pet central
係d抗生素搞到兔地柯臭臭屎~~
咁已經代表兔地開始肚痛同有可能肚痛><
pet cxxxxral係害兔地的~可能想昆你贂多次醫生= =+
喵女)) 2009-4-29 12:16:10 AM
仲有..我想問..兔兔GE屎屎臭唔臭咖?最好e+分籠養呀><
好驚第2隻兔兔都有事#^56^#
firen_freeze)) 2009-4-29 12:31:12 AM
PET CENTRAL 醫死我隻雪雪! (到而家都仲好嬲佢面不改容開抗生素呃我同雪雪)

我另外一隻兔兔MAX都係前幾日痾黑便...

所以我媽O係樓下公園搵左D野草(佢話叫兔草)俾MAX食.....本來我都唔制架,但係一向以為人地要毒佢O既MAX今次聞左一下就發狂咁食哂D草,仲要而家愈來愈生猛,便便變返啡色,都無話可說....

但係我唔知係咩野草,都講唔到俾你聽...

不過我媽又話蕃薯芽、菜心葉對兔兔好,可以吹乾D水咁俾佢食,對疑似腸胃不好的兔兔,我爸同我媽都話一定唔可以凍親個肚仔(散熱鋁板就抽走佢啦),仲唔可以俾濕野佢地食(菜唔夠皺、上面有水都唔得)。千祈唔好俾生菜,油麥菜佢。

下午係兔兔抵抗力最差O既時候,我隻雪雪都係下午過世的...如果你肯定你隻兔兔係肚痾,咁你就要好好睇住佢啦。

其實我之前去BETTY度佢有開到益菌俾我隻兔兔(因為BETTY話實驗室兔兔會唔夠益菌),但係冇俾哂佢地食呢,而家都仲有

如果好似其他兔友咁話,係你隻兔兔食得太多抗生素唔夠益菌搞到咁,你PM我約時間我俾你啦...

(P.S. 如果兔兔係我養O既,我會自己幫佢睇病,喂中藥俾佢食...)#^35^#
choi_ching 2009-4-29 12:47:10 AM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-4-28 10:13 PM 發表
wesky講得岩...
上次有兔友(喵女既小吉)佢都係去個到睇
佢一直都只係開抗生素俾佢食..
抗生素會令到佢腸中既益菌都殺死
所以就係咁有可能會肚痌唔出奇呀~~~
如果安全建議你都係帶佢去一d熟識兔兔既醫生到睇

...

我都冇錢同佢睇啦=[
choi_ching 2009-4-29 12:48:03 AM
原帖由 喵女 於 2009-4-29 12:13 AM 發表
千萬唔好去pet central
係d抗生素搞到兔地柯臭臭屎~~
咁已經代表兔地開始肚痛同有可能肚痛><
pet cxxxxral係害兔地的~可能想昆你贂多次醫生= =+

阿逸有柯臭臭屎..:050: .
choi_ching 2009-4-29 12:49:18 AM
原帖由 喵女 於 2009-4-29 12:16 AM 發表
仲有..我想問..兔兔GE屎屎臭唔臭咖?最好e+分籠養呀><
好驚第2隻兔兔都有事#^56^#

臭架,,,我都想分籠養
choi_ching 2009-4-29 12:50:31 AM
原帖由 firen_freeze 於 2009-4-29 12:31 AM 發表
PET CENTRAL 醫死我隻雪雪! (到而家都仲好嬲佢面不改容開抗生素呃我同雪雪)

所以我媽O係樓下公園搵左D野草(佢話叫兔草)俾MAX食.....本來我都唔制架,但係一向以為人地要 ...

點養同佢地睇病丫
喵女)) 2009-4-29 01:04:32 AM
成個兔地中醫師咁#^64^#
choi_ching 2009-4-29 01:58:24 AM
原帖由 喵女 於 2009-4-29 01:04 AM 發表
成個兔地中醫師咁#^64^#

咁咪勁囉
老虎b 2009-4-29 10:39:46 AM
原帖由 firen_freeze 於 2009-4-29 12:31 AM 發表

所以我媽O係樓下公園搵左D野草(佢話叫兔草)俾MAX食.....本來我都唔制架,但係一向以為人地要 ...

生菜同油麥菜都唔得??
但我隻仔最中意食呢兩種菜架喎
咁咪錯晒#^73^#
cordero 2009-4-29 10:40:52 AM
原帖由 老虎b 於 2009-4-29 10:39 AM 發表

生菜同油麥菜都唔得??
咁咪錯晒#^73^#

唔係唔食得呀....MAX果D係特別情況#^16^#
debbie1222 2009-4-29 10:48:37 AM
原帖由 choi_ching 於 2009-4-28 08:59 PM 發表

應該係咬...因為d毛冇一"執"
屋企得一個籠...同埋唔夠地方

你d兔是一男一女就一定要分開架
咪會有兔BB(一胎幾隻)點算
買多個籠都是佰幾
問屋企人借住$$$先得唔得
冇地方?籠達籠都要la
peony5201437 2009-4-29 11:55:28 AM
我隻大吉都係痾d 好黑色0既便便嫁wo..
自從吉吉絕完育後,
要食止痛+消炎+益生菌+腸藥後,
吉吉就經常痾d 好黑色0既便便./
同埋, 當牠吸收唔到個d 營養,
(即營養便=好多粒成粒組合一齊會自己食返個d) 便便都係臭嫁wo..
咁樣係咪吾正常呢?
choi_ching 2009-4-29 08:11:58 PM
原帖由 老虎b 於 2009-4-29 10:39 AM 發表

生菜同油麥菜都唔得??
咁咪錯晒#^73^#

果d菜太多水分啦

快速發帖